Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkusammutusvälineitä oli, mutta 200 tulipalossa kukaan ei tehnyt niillä mitään - "Rivakka toimeen tarttuminen välttämätöntä"

Hallitsetko omatoimisen alkusammutuksen? Se on opeteltavissa oleva kansalaistaito, joka säästää kärsimystä ja rahaa.

Alkusammutus on jokaisen opeteltavissa oleva kansalaistaito, joka pelastaa ihmisiä ja omaisuutta. Viime vuonna 18 henkilöä olisi saanut pahempia palovammoja, jos palo olisi saanut kehittyä vapaasti ilman alkusammutusta.

Omaisuutta pelastui 85 miljoonan euron edestä ihmisten omatoimisuuden ansiosta.

Luvut perustuvat Pelastusopiston tekemiin laskelmiin.

Palokunta hälytettiin viime vuonna 5 414 rakennuspaloon, joista kaksikymmentä prosenttia sammutettiin alkusammuttamalla. Alkusammutus rajoitti tulipaloa 11 prosentissa rakennuksista.

Tilastojen varjopuolena on 200 sellaista rakennuspaloa, joissa alkusammutusta ei edes yritetty, vaikka palopaikalla oli ihmisiä ja alkusammutusvälineitä.

Luku olisi valoisampia, jos useammat hallitsisivat alkusammutuksen.

Rivakka toimeen tarttuminen itseään vaarantamatta on välttämätöntä tulipalossa.

Asian korjaamiseksi ympäri Suomea järjestetään AS1-alkusammutuskoulutusta, jonka kehittämisestä ja laadun varmistamisesta vastaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

– Rivakka toimeen tarttuminen itseään vaarantamatta on välttämätöntä tulipalossa. Tärkeintä on pelastaa vaarassa olevat, neuvoo kehittämispäällikkö Heli Hätönen SPEKistä.

– Alkusammutustaitojen hankkiminen on käytännönläheinen tapa varmistaa sekä ihmisten että omaisuuden turvaaminen. Tulipaloon joutuminen on pelottava kokemus, mutta koulutuksen jälkeen on helpompaa ryhtyä osaaviin toimiin palon sammuttamiseksi.

Alkusammutus on myös ekoteko, sillä alkusammutustoimet vähensivät 1 400 tonnia hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Lisäksi tulipaloista päätyi alkusammutuksen ansiosta ilmakehään 60 tonnia vähemmän pienhiukkasia palon vapaaseen kehittymiseen verrattuna.

Arvot on saatu vertaamalla tulipalojen keskimäärin aiheuttamia päästöjä alkusammutettujen palojen määrään.

– Vaikka laskelmat eivät ole tarkkoja, vaikutuksen ne osoittavat selvästi. Alkusammutuksella on erittäin suuri merkitys ympäristöllisesti ja inhimillisesti, Pelastusopiston tilastosuunnittelija Johannes Ketola painottaa.

Tarjolla olevia AS1-alkusammutuskursseja: www.spek.fi/alkusammutus