Espoon kalleimmat asuinneliöt löytyvät Tapiolasta, silti halvempaa kuin Sörnäisissä ja Itä-Pasilassa – "Ei ole samalla tavalla kaupunkia"

ASUNTOKAUPPA Kaupungistumiskehitys näkyy asuntojen hinnoissa.

Helsingin Kaartinkaupunki otti viime vuonna paalupaikan Ullanlinnalta Suomen kalleimpana asuinalueena. Kaartinkaupungissa neliöhinta oli viime vuonna keskimäärin 7 988 euroa.

Kiinteistönvälitysliike Blok on vertaillut vanhojen osakeasuntojen hintakehitystä vuonna 2018.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen nousu keskittyi alueelle Helsinki 1, joka sisältää keskusta-alueet, kuten esimerkiksi Katajanokan ja Kaivopuiston, sekä sitä seuraavalle Helsinki 2 -alueelle, joka sisältää keskustaa lähimpänä olevat kanta- ja esikaupunkialueet, esimerkiksi Etelä-Haagan ja Kulosaaren. Näillä alueilla hinnat nousivat keskimäärin viisi prosenttia.

Heikoimmin pääkaupunkiseudulla hinnat kehittyivät Espoo–Kauniainen 3 -alueella, johon kuuluvat muun muassa Kaitaa ja Espoon keskus sekä Espoo–Kauniainen 1 -alueella, johon lukeutuvat Westend ja Pohjois-Tapiola.

Tilastoissa huomiota kiinnittää se, että Vantaan alueista esimerkiksi Tammisto, Kivistö ja kehäradan varren Leinelä ovat nyt neliöhinnaltaan kalliimpia kuin Etelä-Leppävaara, Friisilä, Mankkaa tai Kauniainen.

Blokin markkinointijohtaja Olli Gunst sanoo, että tämä johtuu siitä, että kyseiset Vantaan alueet ovat uudempia. Leinelä on aivan uusi alue ja Tammistossakin asuntokanta on varsin uutta. Espoon verrokkialueilla myös rakennuskanta on monipuolisempaa.

– Esimerkiksi Mankkaalla on paljon rivitaloasuntoja, jotka tyypillisesti ovat kooltaan isoja ja siten neliöhintakin on matalampi, Gunst lisää.

Espoon heikompi kehitys pk-seudun mittakaavassa voi puolestaan johtua siitä, että hinnat ovat aiempina vuosina nousseet reippaammin ja viime vuonna nähtiin tasaantumista.

Espoon kallein alue on Tapiola, joka on koko maan tilastossa sijalla 26.

Vaikka Tapiolassa viimeisen viiden vuoden aikana neliöhinta on noussut roimat 22 prosenttia ja on nyt yli 5 100 euroa, on asuinalueen hintoja edellä useita alueita Helsingistä. Keskustan lisäksi esimerkiksi Kallio, Sörnäinen, Pohjois-Meilahti, Vallila ja Itä-Pasila ovat neliöhinnoiltaan Tapiolaa kalliimpia, niissä kaikissa keskineliöhinta ylittää jo reippaasti viisi tonnia neliöltä.

– Helsingin kantakaupunki vetää ihmisiä puoleensa. Vaikka Tapiolassa on nyt metro, niin ei se ole samalla tavalla kaupunkia kuitenkaan, Gunst selittää tilastoja.

Hän sanoo, että Helsingin kaupunkimaisten alueiden vetovoiman huomaa selvästi ihmisten kiinnostuksesta, kun uusia kohteita tulee myyntiin.

– On in-juttu asua kantakaupungissa, jossa on kahviloita, palveluita ja kulttuuria. Heti kun lähtee poispäin keskustasta, niin palvelut harvenevat.

Tapiolan keskustassa on käynnissä mittavat rakennustyöt, jotka jatkuvat vielä pitkään. Gunstin mukaan se ei kuitenkaan vaikuta alueen vetovoimaan.

Hän povaa Tapiolan keskihinnoille edelleen nousua tulevina vuosina, kun metroaseman lähistön arvokkaita kerrostaloasuntoja tuleemarkkinoille vanhoina asuntoina.

Huokein alue Espoossa oli viime vuonna Viherlaakso, jossa neliöstä sai pulittaa 2 617 euroa, sen jälkeen tulivat Karakallio (2 663) ja Tuomarila–Suvela (2 738).

Koko pääkaupunkiseudulla halvin alue oli Vantaan Koivukylä–Havukoski, jossa neliön sai ostettua keskimäärin 2 032 eurolla, hinnat laskivat viime vuonna neljä prosenttia.

Vertailu perustuu Tilastokeskuksen julkaisemiin ennakkotietoihin vanhojen osakeasuntojen keskihinnoista vuonna 2018.

Espoon kalleimmat alueet 2018

Tapiola 02100, neliöhinta 5 189 euroa, (26. kallein koko maassa)

Otsolahti 02110, 4 831 euroa, (31.)

Westend 02160, 4 412 euroa, (36.)

Länsikorkee-Suvikumpu, 02120, 4 406 euroa, (38.)

Haukilahti 02170, 4 321 euroa, (42.)

Nopeimmat nousijat 2018

Finnoo-Eestinmalmi +11 %, neliöhinta nyt 3 738 euroa.

Kauklahti +10 %, 3 096 euroa.

Niipperi +10 %, 3 076 euroa.

Lähde: blok.ai/asuinaluevertailu

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut