Tässä on vuoden 2019 Stadin Skoude – palkittu poliisi tuntee nuorten sydänsurutkin

Jari Pietiläinen

Vuoden 2019 Stadin Skoudeksi on valittu vanhempi konstaapeli Susanna Mara, joka työskentelee ennalta estävässä toiminnossa nuorten ja paikallisen ongelmanratkaisun parissa.

Hän tuntee nuoret nimeltä, muistaa tyttö- ja poikaystävät, perhetilanteet ja sydänsurut. Häntä on helppo lähestyä, vaikka päällä on poliisin virkapuku. Hän on myös auktoriteetti, jota nuoriso kuuntelee.

– Susanna Mara on työstään innostunut ja ulospäin suuntautunut. Lisäksi hän toimii aktiivisesti yhteistyössä muiden viranomaisten ja kansalaisten kanssa ja on työssään laajasti arvostettu, kommentoi Helsingin poliisipäällikkö, poliisikomentaja Tomi Vuori valintaa.

Mara aloitti työt Helsingin poliisilaitoksella valmistuttuaan vuonna 2013. Ennalta estävän toiminnon nuoriin ja paikalliseen ongelmanratkaisuun keskittyneessä ryhmässä hän luo turvallisia suhteita kaupungin nuoriin, selvittää rikoksia ja ohjaa asiakkaita tarvittavan avun piiriin.

Kenttä kattaa koko pääkaupungin, mutta iso osa arjen työstä tehdään Itä-Helsingissä. Mara tunnetaan alueen kouluissa, ja hänet kutsutaan säännöllisesti ratkomaan oppilaiden välisiä ongelmia.

Konflikteja sovitellaan usein yhdessä sosiaalityöntekijöiden ja muiden viranomaisten kanssa. Selvitettävänä saattaa olla esimerkiksi koululaisten välisiä joukkotappeluita, uhkailua tai muuta kiusaamista.

– Nuoret saattavat ratkoa riitoja väkivalloin ja usein omalla porukalla, ilman ulkopuolisia. Pyrimme työssämme puuttumaan tällaiseen toimintaan varhaisessa vaiheessa, etteivät ongelmat kasaantuisi entisestään, Mara muistuttaa.

Hän kertoo huomanneensa, että ongelmat näyttävät koskevan melko pientä osaa nuorista ja myös periytyvän: kun perheeseen on kasaantunut huono-osaisuutta, päihde- ja mielenterveysongelmat voivat näkyä seuraavassa sukupolvessa jo varhain.

Aiheeseen liittyvää

  1. Stadin Skoude -palkinnon saanut naiskomisario: "Kehotan harjoittelijoita unohtamaan ennakkoluulot Itä-Helsingistä"
    15.2.2018 20:35
  2. Tälle poliisille paatuneet rikollisetkin kumartavat – Stadin Skoude kulkee kahdella renkaalla
    16.2.2017 14:40

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut