Kello löi jo viisi, jätteet kerätkää – roska-autorumba alkaa Helsingissä kohta jo kello 5

MUUTOS Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto ei hyväksynyt aamuöistä jätteenkeruuta.

Jätteenkeruu voi alkaa kello 5 aamulla Helsingin kantakaupungissa maaliskuun alusta lukien. Nykyään se on sallittua kello 7 alkaen. HSY

Jussi Vehkasalo

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) uusien, maaliskuussa voimaan tulevien jätehuoltomääräysten mukaan jäteautot voivat aloittaa jätteenkeruunsa Helsingin kantakaupungissa arkisin jo kello 5 aamulla nykyisen kello 7:n sijaan.

Kello 5 alkaen jätteenkeruu on sallittua Hakamäentien ja Koskelantien eteläpuolisella alueella lukuun ottamatta Kumpulaa ja Toukolaa.

Aiheutuu merkittävää unen häiriintymistä."

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto ei pitänyt hyväksyttävänä, että jätteitä alettaisiin kuormata jäteautoihin jo kello 5 alkaen arkisin asuin- ja majoitushuoneistojen tai hoitolaitosten lähellä. HSY kysyi Helsingiltä mielipiteitä suunnitelluista uusista jätehuoltomääräyksistä viime vuonna.

Jaosto perusteli kantaansa myös sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella, jonka mukaan määritelmä yöajalle on kello 22–7. Yöajan määritelmällä pyritään suojaamaan asukkaita unenhäirintää aiheuttavilta meluhaitoilta.

Ympäristö- ja lupajaosto epäili, että jätteiden kuormauksesta ja siihen liittyvästä toiminnasta aiheutuu merkittävää unen häiriintymistä useilla kiinteistöillä, mistä syystä toimintaa on pidettävä erityisen häiritsevänä.

HSY:n tulisi edellyttää melua vaimentavan kaluston käyttöönottoa."

– Uudistuksella vähennetään liikenteen ruuhkautumista aamuisin erityisesti Helsingin keskustassa, kun jäteautot eivät ole tyhjentämässä jäteastioita samaan aikaan, jolloin ihmiset ovat matkalla töihin. Samalla vähennetään jäteastioiden tyhjennyksistä aiheutuvia päästöjä sekä parannetaan kadulla liikkuvien ja jätteenkuljettajien turvallisuutta, perustelee HSY:n toimialajohtaja Petri Kouvo uudistusta.

Helsingin kaupunginhallitus antoi HSY:lle kuitenkin lausunnon, joka pohjautui kaupunkiympäristölautakunnan näkemykseen. Se ei vastustanut kello 5 alkavaa jätteenkeruuta. Kaupunginhallituksen mielestä HSY:n tulisi edellyttää jätehuoltourakoitsijoiltaan melua vaimentavan kaluston käyttöönottoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.