Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehä III:n varrelta löytyi paikka isolle datakeskukselle − tietokoneet jauhaisivat samalla lämpöä ja auttaisivat ilmastotalkoissa

Espoon kaupunki on kartoittanut yhdessä Fortumin kanssa sopivaa paikkaa datakeskuksen sijoittamiselle. Sellainen on löytynyt Kehä III:n varrelta läheltä Bemböleä.

Datakeskukset on yksi nopeimmin kasvava teollisuuden ala. Keskusten konesaleihinsijoitetaan jopa tuhansia palvelemia eri asiakkaille.

Tunnetuin yksikkö Suomessa on Haminassa toimiva Googlen datakeskus, joka rakennettiin lakkautettuun sellutehtaaseen.

Isot datakeskukset tuottavat väkisin erittäin suuria määriä hukkalämpöä, jota läheskään aina ei saada käytettyä hyödyksi.

Espoossa lämpöenergia ei menisi hukkaan. Se voitaisiin johtaa Fortumin kaukolämpöverkkoon.

Datakeskus palvelisi samalla Espoon kaupungin ponnisteluja ilmastotavoitteissa. Espoo ja Fortum ovat sitoutuneet muuttamaan kaukolämmön tuotannon hiilineutraaliksi ensi vuosikymmenellä.

Fortum anoo kaupungilta noin 35 hehtaarin alueen varausta datakeskuksen suunnittelua varten.

Fortumin tavoitteena on löytää Hepokorpeen datakeskusoperaattori tänä tai ensi vuonna. Siten rakentaminen voisi alkaa vuosina 2021–2022.

Fortumin kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Mikael Lemström kertoo, että yhtiöllä pitäisi olla esivalmistelut tehty keskuksen paikasta, jotta konkreettisiin neuvotteluihin päästään operaattoreiden kanssa.

Uudellamaalla toimii muun muassa venäläisen hakukoneyhtiön Yandexin datakeskus Mäntsälässä ja saksalaisyhtiö Hetznerin Tuusulassa.

Johtaja Antti Kaikkonen Fortumin Generation Divisioonasta sanoo, että useimmiten datakeskuksen toteuttaminen lähtee pienestä liikkeelle ja asiakkaita tulee ajan mittaan lisää.

Hankkeen toteuttajalle on tärkeää, että keskuksen sijaintipaikalla eivät rajat tule ihan heti vastaan ja keskusta voidaan laajentaa mittavastikin.

Espoon datakeskus voisi kasvaa Fortumin arvioiden mukaan sähköteholtaan 100 megawatin kokoiseksi. Google Haminassa on kooltaan 100-200 megawatin luokkaa.

Datakeskusten rakentaminen on tällä hetkellä erittäin nopeasti kasva ala ja monet operaattorit etsivät Pohjoismaista sopivia sijoituspaikkoja. Syynä on kylmä ilmasto, toimiva sähkönjakelu ja usein myös vakaat yhteiskunnalliset olot.

Erityisesti Norja ja Ruotsi ovat Kaikkosen mukaan pärjänneet hyvin pohjoismaisessa kilpailussa alhaisemman sähköverotuksen ansiosta.

Espoon kaupunginhallituksenelinkeino -ja kilpailukykyjaosto käsittelee aluevarausta maanantaina 11. helmikuuta.

Fortumille esitetään alueen varaamista noin vuodeksi jatkosuunnittelua varten.

Muokattu 8.2. klo 14.11. Korjattu elinkeino- ja kilpailukykyjaoston kokouksen ajankohta.