Suomi pyrkii kitkemään tyttöjä piinaavan kulttuuriperinteen – "Avainasemassa uskonnolliset johtajat"

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Suomen tavoitteena on, että maassamme asuvia tyttöjä ei silvota eikä lähetetä ulkomaille silvottavaksi. Tavoitteen saavuttamiseksi on julkaistu silpomisen estämisen toimintaohjelma.

Suomessa asuu noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä tai naista ja arviolta 650 – 3 000 silpomisuhan alla olevaa tyttöä.

Tarkoitus on lisätä tietoa ja osaamista ammattilaisille sekä välittää tietoa riskiryhmille. Ammattilaiset tarvitsevat koulutusta ilmiön puheeksi ottamisesta, eri tilanteissa toimimisesta ja ilmoitusvelvollisuuksista.

Toimintaohjelma julkistettiin kansainvälisenä tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastaisena päivänä 6. helmikuuta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tapasi teemapäivänä uskonnollisten yhteisöjen johtajia ja keskusteli heidän kanssaan tyttöjen sukuelinten silpomisen tilanteesta Suomessa.

Myös Suomen World Visionin kampanja Pelasta pimppi – Seis silpomiselle taistelee silpomista vastaan.

– Avainasemassa on uskonnollisten johtajien ja muiden vaikuttajien osallistaminen silpomisen vastaiseen työhön. Perhe tai vanhempi saattaa olettaa virheellisesti eri uskontojen vaativan silpomista, Gothóni huomauttaa.

Imaami Omer Mohamed Hussein tuomitsee silpomisen yksiselitteisesti.

– Tyttöjen sukuelinten silpominen ei kuulu islamiin. Se on terveydelle haitallinen kulttuuriperinne, josta pitää luopua, Hussein toteaa.

Lue lisää aiheesta ja silpomisperinteen taustoista täältä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut