Yle: Jopa 15 hoivakotiasukkaan epäillään kuolleen hoitovirheen vuoksi – omaiset kertovat järkyttävistä tapauksista

Kuvituskuva. Riitta Ketola

Aapo Siippainen

Suomen hoivakotiskandaali paisuu. Yle kertoo, että Valviralla on selvityksessä 13 tai jopa 15 kuolemantapausta, joiden epäillään johtuvan hoitovirheestä tai laiminlyönnistä.

Epäilyt koskevat niin yksityisiä kuin julkisia hoivakoteja eri puolilla Suomea. Suurin osa tapauksista on vuosilta 2017–2018.

Myös omaiset ovat syyttäneet hoivakoteja vanhempiensa kuolemista.

Yle kertoo yksityisestä Esperi Caren muuramelaisesta hoivakodista, jossa haastateltavan äiti löi päänsä parvekkeella ja sai verenpurkauman. Pian tämän jälkeen äidin puhe puuroutui.

Tyttären mukaan Keski-Suomen keskussairaala ei suostunut leikkaamaan äitiä, koska riskit olivat hyötyihin nähden liian suuret. Neljän päivän päästä äiti kuoli Muuramen terveyskeskuksessa.

Äiti kysyi Esperi Carelta, oliko hoitajamitoitus kunnossa. Hoivayhtiö vakuutti, että mitoitus oli toimiluvan ja sopimuksen mukainen. Hoitajia oli 0,6 yhtä asukasta kohti.

Toisessa Ylen kertomassa tapauksessa omaisen isä kuoli Salossa julkisessa hoivakodissa. Omainen teki kantelun, koska epäilee hoitovirhettä. Mies oli päässyt käsiksi luumuihin, vaikka hän tarvitsi ruokailuun hoitajan apua nielemisvaikeuksien takia. Tukehtuminen tapahtui Ylen mukaan osaston yleisissä tiloissa keskellä päivää.

Esperi Caren ja muiden yksityisen sekä julkisten hoivakotienlisäksiValvira tutkii myös ainakin yhtä Helsingin kotihoidon laiminlyöntiepäilyä

Viime huhtikuussa nainen makasi kotonaan kuolleena jopa viikkoja, koska kotihoito ei saanut tietoa asiakkaan kotiutumisesta sairaalasta.

Aiheeseen liittyvää

 1. Esperi Caren hoivakoti peri muistisairaalta 15 euroa vessapaperin vaihdosta – näin kommentoi nyt vt. toimitusjohtaja
  31.1.2019 13:40
 2. Kohu laajenee: Tradekan hoivayhtiö lopettaa yhteistyön Esperi Caren kanssa – sopimus kesti vain 3 kuukautta
  29.1.2019 18:20
 3. Helsingin kotihoidon kuolemantapausta on tutkittu Valvirassa viime kesästä asti – selvittely viivästyy edelleen, syynä poliisin marraskuinen yhteydenotto
  30.1.2019 6:15
 4. Näin kohuttu Esperi-pomo Marja Aarnio-Isohanni tienaa – 2 vuodessa yli 6 330 000 euron tulot
  28.1.2019 9:24

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut