Matti Nykänen koki sielunkumppanuutta Juiceen – "Tuntui, että mulla ei ole ketään todellista ystävää, ei mitään eikä ketään"

Matti Nykänen fanitti Jarno Saarista, Juice Leskistä ja Rauli Badding Somerjokea, sekä ulkomaalaisista artisteista Michael Jacksonia, Rolling Stonesia ja Tina Turneria.

Edesmennyt Matti Nykänen nousi idoliksi hädin tuskin täysi-ikäisyyden saavutettuaan, ja moni pysyi hänen faninaan vuosikymmeniä. Nykänen oli itsekin antaumuksellinen fani, kuten haastattelu muutaman vuoden takaa osoittaa.

Nykänen kertoi haastattelussa olleensa lapsena innokas moottoriurheilun seuraaja ja nimeää idolikseen edesmenneen ratamoottoripyöräilijän Jarno Saarisen, joka kuoli jo vuonna 1973 kilpailuonnettomuudessa Monzan radalla.

Vuosi ennen kuolemaansa Saarisesta tuli lajinsa ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

– Saarinen oli idolini. Fanitin häntä pikkupoikana. Olen vieläkin pahoillani onnettomuudesta, kun radalla taisi olla öljyä. Muistelen häntä haikeana, Nykänen haikaili vuoden 2017 kesäkuussa.

Otin etäisyyttä ihmisiin, tulin hemmetin epäluuloiseksi ja varovaiseksi.

Vuosien varrella Matti Nykänen nimesi idoleikseen myös Rauli Badding Somerjoen ja Juice Leskisen. Jälkimmäisen kanssa Nykäsen tiedetään ystävystyneen. Juicen elämänkerrassa Risainen elämä (Siltala, 2014) Nykänen kertoo kirjailija Antti Heikkiselle suhteestaan julkisuuteen peilaamalla sitä arvostamaansa artistiin.

Kirja ilmestyi kahdeksan vuotta Juice Leskisen kuoleman jälkeen, ja Matti Nykänen on siinä yksi monista muistelijoista.

– Mulla oli julkisuuden valokeilaan joutuminen vasta aluillaan, ja Juice oli ollut siinä jo pidemmän aikaa. Mä oon monesti miettinyt, miten se julkisuus häneenkin vaikutti ja harmittaa, kun ei näistä tullut puhuttua hänen kanssaan, Nykänen muisteli kirjassa alkuaikojaan julkisuudessa.

– Mullahan se vaikutti sitten, että vaikka ympärillä oli ihan kaikkee, niin musta tuli hirveän yksinäinen ihminen ja tuntu siltä, että mulla ei oo ketään todellista ystävää, ei mitään eikä ketään.

Katso video Matti Nykäsen viimeiseltä keikalta. Juttu jatkuu videon jälkeen.