Kaikki alkoi Candominosta – kuorolaulu johdatti Jussi Vänttisen opiskelemaan oopperaa

KULTTUURI Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun voittaja on Candomino-kuoron kasvattama baritoni Jussi Vänttinen.

Olarin kirkko herättää Jussi Vänttisessä lämpimiä muistoja, koska Candomino-kuoron harjoitukset pidetään kirkossa. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Candomino-kuoro. Se on sana, jonka oopperalaulaja Jussi Vänttinen toistaa usein ja josta hän puhuu lämpimästi ja arvostavasti. Oman kiitoksensa saa kuoron taiteellinen johtaja Esko Kallio, joka on kannustanut häntä eteenpäin.

Toisin kuin useimmat laulajat ja muusikot, Jussi Vänttinen kiinnostui musiikista "myöhäisessä teini-iässä" eli 16–17 -vuotiaana ja aloitti Candomino-kuorossa 18-vuotiaana.

– Perheessäni musisoitiin paljon, mutta se ei vielä silloin kiinnostanut minua.

– Hyvä ystävä lauloi Candominossa ja menin katsomaan kuoron nettisivuja. Siellä haettiin uusia laulajia ja minä lähetin hetken mielijohteesta hakemuksen.

Vänttinen sai kutsun koelauluun ja kun syksyllä tuli toinen kutsu, hän päätti kokeilla.

– Osasin vähän lukea nuotteja ja laulaa stemmoja. Sitten Candomino vei mennessään.

– Candominon hyvä puoli oli sekin, että sitä kautta sai edullisia yksinlaulutunteja.

Aika pian Jussi Vänttinen pääsi laulamaan sooloja, ja sitä kautta into kasvoi. Laulu alkoi kiinnostaa ammattinakin, mutta Helsingin konservatorion ovet eivät ensimmäisellä yrittämällä auenneet.

– Se ei haitannut, koska tein maalaushommia rakennustyömaalla ja siitä ansaitsi aika kivasti.

Unelmani on, että olisi koko ajan töitä!"

Sattumoisin Vänttisen eteen tuli Laajasalon opiston ilmoitus. Jo seuraavana päivänä hän oli musiikkiteatteri- ja oopperalinjan koelaulussa. Opinnot alkoivat saman tien.

– Se oli hyvä vuosi. Se oli ikään kuin aktiivista harrastamista, mutta samalla siinä sai kosketuksen opiskeluun.

Laajasalon jälkeen Jussi Vänttinen oli entistä vakuuttuneempi siitä, että laulaminen on hänen juttunsa. Lauluopinnot ovat jatkuneet konservatorion kautta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan.

– Sibelius-Akatemiassa minulle on joka vuosi tullut selkeä kriisi ja olen miettinyt, onko tässä mitään järkeä. Opiskelu alkoi viedä kaiken ajan.

– Opettajani Sirkku Wahlroos-Kaitila sanoi, että jokainen muusikko miettii samaa. Hän muistutti, että pitää jättää aikaa myös elämälle, jotta saan sävyjä laulujen tulkintaan.

Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun voitto nosti Jussi Vänttisen julkisuuteen. Se avaa ovia, koska hän on jo saanut monta esiintymistarjousta. Kilpailu alan töistä on kovaa.

– Unelmani on, että olisi koko ajan töitä!

– Yksi varhaisimmista musiikillisista muistoistani liittyy Urkuyö ja Aaria -festivaaliin. Haaveeni on, että saisin esiintyä siellä joskus Candomino-kuoron kansssa.

Suurista oopperarooleista toiveiden täyttymyksiä olisivat Figaron rooli Sevillan parturi-oopperassa ja rooli Claude DebussynPelléas et Mélisande -oopperassa.

– Toivon, että saan esittää musiikkia mahdollisimman monipuolisesti: oopperaa, liedejä, kamarimusiikkia ja kirkkomusiikkia. Myös opettaminen kiinnostaa minua.

Jussi Vänttinen

Jussi Vänttinen opiskelee Sibelius-Akatemian oopperaluokalla Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla ja Tukholman oopperakorkeakoulussa lauluopettajanaan Mattias Danielsson.

Hän valmistui musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2017.

Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa tuomaristo arvioi mm. laulajien instrumentteja, tekniikkaa, kehon hallintaa, yksityiskohtien viimeistelyä ja kykyä kommunikoida.

Hän valmistui musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2017. Vänttinen on esittänyt useita ooppera- ja operettirooleja kuten kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät), Gunther (O.Straus: Die lustigen Nibelungen), Ben (G-C.Menotti: The Telephone), Aeneas (H.Purcell: Dido ja Aeneas) ja Starveling (B.Britten: A Midsummer Night´s Dream).

Keväällä 2019 Vänttistä kuullaan Händelin Alcina-oopperassa Melisson roolissa Sibelius-Akatemiassa, ja nimiroolissa Operahögskolanin ja Wermlandin-oopperatalon yhteistyöproduktiossa W.A.Mozartin Don Giovannista sekä Fauren Requeimin baritonisolistina Suomen laulun ja Helsinki Metropolitan Orchestran kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 2. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 3. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 4. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 5. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 6. Pääkirjoitus: Lemmikki ei ole hetken päähänpisto
 7. Vainio 8.8.
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 10. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 13. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 14. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 2. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 3. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta
 4. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 5. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 6. Toisestakin Espoosta löydetystä villikanista todettu tappava tauti – tällä kertaa Niittykummussa
 7. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Uuden kaupunkitapahtuman musiikki ja maut herättävät Meritorin eloon Kivenlahdessa – "Tavoitteena leppoisa ja rauhallinen meininki"
 10. Espoonlahden asiointipiste avautuu kuukausien tauon jälkeen – "Flunssa- tai vatsaoireita potevana ei saa tulla"
 11. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 12. HSL suunnittelee Etelä-Espoon bussilinjoihin muutoksia – kaupunkilaisilla pari viikkoa aikaa kertoa mielipiteensä
 13. Espoolaisessa päiväkodissa kymmenille korona-altistus – myös kotihoitopalveluja tarjoavan hoivayrityksen työntekijä sairastunut
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Tapiolan Sandro lopettaa, tilalle Helsingistä tuttu uusi yrittäjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.