Sari Seppälä menehtyi haimasyöpään, kertoo IL – tällainen on salakavalasti etenevä sairaus

Mikko Välimaa

Edesmenneen radiojuontajaSari Seppälän sairastama haimasyöpä on vaarallinen sairaus, sillä se kehittyy usein joko oireettomana tai sitten oireita on vaikea tunnistaa syövän aiheuttamiksi.

Haimasyöpä on yleistynyt viime vuosina, kun väestö vanhenee. Siihen kuolee kuitenkin myös nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä ihmisiä.

Syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko sanoi vuonna 2017 MTV:n haastattelussa, että haimasyöpädiagnoosit ovat lisääntyneet vuosittain noin prosentin vauhdilla. Valtaosa haimasyövistä diagnosoidaan 65–80-vuotiailla.

Seppälän sairastamasta haimasyövästä kertooIltalehti.

Haimasyöpä löytyy yleensä vasta, kun kasvain on jo iso tai se on lähettänyt etäpesäkkeitä muihin elimiin.

Alanko arvioi MTV:lle, että alle 10 prosenttia haimasyövistä todetaan siinä vaiheessa, jossa kasvain on vielä paikallinen eikä leviäminen ole ehtinyt läheisiä imusolmukkeita pidemmälle.

Leikkaus on ainoa tapa parantua haimasyövästä, mutta täydellinen parantuminen on harvinaista: Varhainkin löytyneissä syöpätapauksissakin suurimmassa osassa syöpä uusiutuu, Alanko kertoi MTV:lle.

Uusiutumisriski pyritään minimoimaan lääkehoitojaksolla.

Haimasyövältä ei voi täysin suojautua, mutta sen riskiä voi pienentää terveillä elintavoilla, kuten muidenkin syöpien kohdalla. Riskiä lisää muun muassa tupakointi.

Haimasyövän oireisiin voivat kuulua ruokahalun katoaminen, laihtuminen, kivut vatsan yläosissa tai selässä sekä ihon ja silmien kellastuminen. Myös suolen toiminnan muutokset ja tumma virtsa saattavat kieliä haimasyövästä.

Yleisesti ottaen syöpätautien parantumisennusteet ovat nykyisin selvästi paremmat kuin takavuosikymmeninä

Yhä useampi selviytyy syövästä, jopa kaikkein tappavimmista syövistä kuten maksa- ja keuhkosyövistä, arvioitiin vuonna 2018 julkistetussa maailman suurimmassa väestöpohjaisessa tutkimuksessa Concord-3:ssa.

Parhaiten syövistä on selviydytty viimeisten 15 vuoden aikana Suomessa, Norjassa, Islannissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Suomessa 2000-luvulla elossaololuvut ovat kasvaneet etenkin suolisto-, eturauhas-, maksa- ja haimasyöpään sekä ihomelanoomaan ja lymfoomiin sairastuneilla potilailla.