Katu- ja putkityöt nostavat raidejokerin hintaa – "Riski, että rakentamisen aloittaminen viivästyy"

LIIKENNE Pikaraitiolinjan rakentaminen ei ehkä ala kesäkuussa.

Raidejokeri-pikaraitiolinjan rakentamisen on arvioitu kestävän viisi vuotta. Espoossa raidejokerin rakentamisen olisi tarkoitus alkaa Keilaniemestä, Otaniemestä ja Leppävaarasta. Espoon kaupunki

Sirkku Aalto

Raidejokeri-pikaraitiolinjan noussut kustannusarvio yllätti äskettäin ikävästi Espoon päättäjät.

Uuden arvion mukaan raidejokerin kustannukset nousevat nykyrahassa 386 miljoonaan euroon. Rahan arvon muutos huomioiden nousua Espoon ja Helsingin kolmisen vuotta sitten hyväksymän hankesuunnitelman arvioon on 93 miljoonaa euroa.

Monia aina Espoon valtuustoryhmien puheenjohtajia myöten on askarruttanut, miksi Espoon Keilaniemen ja Helsingin Itäkeskuksen välille kaavaillun raidejokerin arvioidut kustannukset ovat kasvaneet.

Raidejokeri-projektin julkaisemien perusteluiden mukaan arvioituja kustannuksia on kasvattanut eniten katurakentaminen. Aiemmassa hankesuunnitelmassa arvioitu hinta perustui siihen, että katurakenteista uusittaisiin vain ylimmät kerrokset. Tarkemmassa suunnittelussa on kuitenkin todettu, että kadun rakennekerrokset pitää rakentaa kokonaan uudestaan.

Lisäksi putkien ja kaapeleiden siirtoja pitää tehdä laajemmalla alueella kuin alun perin ajateltiin.

– Putki- ja johtosiirrot edellyttävät sitä, että kadut pitää kaivaa auki ja kaivantoja varten pitää tehdä tuentoja, sanoo tilaajapuolen projektijohtaja Juha Saarikoski

Johtoja ja putkia pitää siirtää, koska kaapelit ja putket eivät voi kulkea pikaraitiotieradan alla pitkittäin.

– Radan alle ei jätetä radansuuntaisia johtoja, sillä jos jotakin putkirikon kaltaista tapahtuu, raitiotieliikenne ei toimi, Saarikoski avaa.

Johtojen siirrot kasvattavat myös työnaikaisia kustannuksia. Jotta liikenneyhteydet toimivat rakennustöiden aikana, liikennejärjestelyitä pitää muuttaa yhdessä paikassa useita kertoja.

Koska uusi arvio raidejokerin kustannuksista on aiemmin hyväksyttyä korkeampi, Espoon ja Helsingin valtuustojen on siunattava ne uudestaan. Valtuustot käsittelevät asiaa todennäköisesti maaliskuussa.

Saarikosken mukaan toiveissa on yhä, että raidejokerin rakentaminen voitaisiin aloittaa tavoitellusti kesäkuussa.

– Emme tiedä, mitä valtuustot päättävät. On mahdollista, että päätöksenteko ei etene toivotussa aikataulussa. On merkittävä riski sille, että raidejokerin rakentamisen aloittaminen viivästyy, Saarikoski toteaa.

Raidejokerin rakentamisen on arvioitu vievän viisi vuotta. Mechelininkadun remontti Helsingin Töölössä kesti noin kaksi vuotta.

Miten on mahdollista rakentaa 25 kilometriä pikaraitiolinjaa viidessä vuodessa, kun yksittäisen kadun remontointikin voi viedä pari vuotta?

Saarikosken mukaan raidejokeri on mahdollista rakentaa viidessä vuodessa, koska sen rakentamiseen on käytettävissä enemmän resursseja – siis esimerkiksi koneita ja urakoitsijoita – kuin Mechelininkadun remonttiin.

– Meillä on kaksi isoa urakoitsijaa, joista toinen on Suomen suurin urakoitsija omilla resursseillaan. Lisäksi käytämme aliurakoitsijoita, joiden voimin toteutuu arviolta puolet töistä, Saarikoski vastaa.

– Haalimme tähän niin paljon koneita, rakentajia ja henkilökuntaa, että saamme rakennettua. 25 kilometrin mitalla sopii olemaan monta konetta yhtä aikaa töissä, hän sanoo.

Nopeutta raidejokerin rakentamiseen tuo Saarikosken mukaan sekin, että rakentaminen on tarkoitus aloittaa yhtä aikaa useasta paikasta Espoossa ja Helsingissä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Raidejokerin hinnannousu närästää Espoon päättäjiä – "Jos tätä ei hyväksyttäisi, se tarkoittaisi hankkeen kaatumista"
    27.1.2019 7:00
  2. Raidejokeri kallistui yli 90 miljoonaa euroa – Espoon osuus koko kustannusarviosta 118 miljoonaa
    23.1.2019 19:45
  3. Raidejokerin kustannusarvio nousi yli 90 miljoonaa – hintalappu nyt 386 miljoonaa euroa
    21.1.2019 13:41

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut