Helsingin kotihoidon kuolemantapausta on tutkittu Valvirassa viime kesästä asti – selvittely viivästyy edelleen, syynä poliisin marraskuinen yhteydenotto

Valvira yrittää saada kotihoidon laiminlyöntiepäilyn ratkaistuksi alkukevään aikana. Kuvituskuva. Arkisto

Aapo Siippainen

Helsingin kotihoidon viime keväisen laiminlyöntiepäilyn selvittely on kestänyt jo useita kuukausia.

Itä-Helsingistä löytyi huhtikuussa kotihoidon asiakas, joka oli maannut kotona kuolleena mahdollisesti jopa useita viikkoa. Kotihoito ei ollut saanut tietoa siitä, että asiakas oli palannut sairaalasta kotiin.

Aluksi asiaa selvitti aluehallintovirasto, mutta selvitystyö siirtyi heinäkuussa Valviralle. Syynä oli epäily vakavasta laiminlyönnistä.

Alunperin selvityksen piti olla valmis elokuussa, mutta nyt Valvira on arvioinut ratkaisun uudeksi ajankohdaksi maaliskuun..

Yhtenä syynä asian käsittelyn kestoon on poliisin Valviralle marraskuussa jättämä lausuntopyyntö.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylitarkastaja Mervi Tiri sanoo, että Valvira on aiemmin pyytänyt asiaan liittyvät selvitykset Helsingin kaupungilta. Pyydetyt selvitykset on saatu. Poliisin lausuntoon liittyen selvitykset on pyydetty erikseen.

– Samoja selvityksiä ei voida käyttää valvonta-asian ja poliisin lausuntopyynnön valmistelussa ilman selvityksen antajan suostumusta kahteen kertaa, Tiri kertoo.

– Kun pyydetään isoja selvityksiä, niin vastausaikaa täytyy olla riittävästi. Ja saatuihin selvityksiin perehtymine vie oman aikansa. Nämä vaikuttavat osaltaan pitkään selvitysaikaan.

Itä-Helsingin kotihoidon kuollut asiakas on yksittäistapaus, jonka vuoksi valvonta-asia tuli vireille. Kuolemaan liittyviä kotihoidon toimintatapoja selvitetään kuitenkin mahdollisimman laajasti. Helsingin kaupungin toimittamassa selvityksessä selvitystä on antanut noin 20–30 henkilöä, jotka ovat osallistuneet hoitoon ja hoivaan.

– Mukana ovat kaikki hoitoon osallistuneet ammattihenkilöt ja esimiehet, Tiri kertoo.

– Käymme läpi kotihoidon toimintatavat yleensä sekä selvitämme, miten tietyissä tilanteissa toimitaan. Esimerkiksi kun asiakas siirtyy kotihoidosta sairaalaan tai toisinpäin. Kuinka tieto silloin kulkee.

Asian ratkaisu voi venyä vielä maaliskuuta myöhemmäksi, jos esimerkiksi Helsingin kaupungin kotihoidolle joudutaan antamaan hallinnollista ohjausta.

– Lain mukaan silloin joudumme kuulemaan ohjauksen kohteena olevia ammattihenkilöitä tai organisaatiota asian valmistumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 2. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 3. Nyt asfaltoidaan vähäliikenteisempiäkin teitä – kunnostukseen viime vuosia enemmän rahaa
 4. Masalan ekoälykylä on nyt kuntapäättäjien käsissä – idean isä toivoo ripeitä ratkaisuja, muuten hanke ei toteudu sellaisenaan
 5. Valitus hylättiin – Espoon kaupungintaloa ei suojella
 6. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 7. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 8. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 9. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 10. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 11. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 12. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 13. HSL lisää viikonloppuun yli 3 000 bussivuoroa – Matkustajamäärissä iso loikkaus, kun ravintoloiden aukiolot vapautuivat
 14. Eero Sintonen ja Sakarat tekee musiikkia, joka sopii suomalaiseen mielenmaisemaan
 15. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.