Joukkopako kirkosta jatkuu yhä – Vantaankoski teki poikkeusennätyksen Suomessa

Vantaankosken seurakuntaan liittyi koko Suomen mittakaavassa eniten jäseniä viime vuonna. Seurakunnan pääpyhäkkö on Myyrmäen kirkko. –  Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vahvistettu jäsenmäärä vuodenvaihteessa oli 3 848 191. Kirkkoon kuului vuoden vaihteessa 69,7 prosenttia suomalaisista.

Viime vuoden aikana kirkon jäsenyydestä luopui 58 338 suomalaista ja jäseneksi liittyneitä oli 16 680. Viime vuonna alle yksivuotiaista sai kasteen kaikkiaan 30 892 vauvaa. Kuolleita seurakuntalaisia oli 44 706.

Vuoden 2018 aikana jäsenmäärä kasvoi kaikkiaan 24 seurakunnassa. Eniten uusia jäseniä eli 1 160 liittyi Vantaankosken seurakuntaan. Jäsenmäärän kasvu selittyy Vantaan kaupungin uusista asuinalueista.

Koko maan suurimpana seurakuntana jatkaa edelleen Jyväskylä, jossa jäseniä oli vuoden vaiheessa 94 906.

Eniten jäsenmääräänsä kasvattaneet seurakunnat sijaitsevat pääasiassa suurten kaupunkien lähistöllä, jossa myös kunnan väkiluku on kasvanut.

Sen sijaan eniten jäseniään menettäneet seurakunnat sijaitsevat yleensä maaseudulla, jossa väestö on ikääntynyttä ja lapsia syntyy vähemmän, jolloin myös kasteiden määrä vähenee.

– Kastettujen määrän väheneminen liittyy laskevaan syntyvyyteen, mutta siinä näkyy myös se, että entistä useammat vanhemmat jättävät lapsensa kastamatta. Tämä on yksi kirkon suurista haasteista, samoin kuin kirkon etäiseksi kokevien nuorien aikuisten tavoittaminen, tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut