Näitä yllättävän uusia kalusteita himoitaan nyt kirppareilla ja huutokaupoissa – "20 vuotta sitten niitä ei halunnut kukaan"
2
Kirppariyrittäjä Emilia Sandell on tyytyväinen käytettyjen huonekalujen menekkiin. Kokopuu ja design kiinnostavat, hän sanoo.
Helena Soinio
Katso isompi kuvaMarja Lindroosin antiikkiliike Fasaanissa on huonekaluja 1800-luvulta saaska. Kaikenlainen erikoinen, vanha pikkutavara tuntuu kiinnostavan.
Helena Soinio
HUONEKALUT 1950-luku on nyt in. Kierrätys kiinnostaa sisustajia, mutta vanhan huonekalun pitää olla kestävä ja yksilöllinen. Nettikaupasta on tullut kova kilpailija.
Kierrätysaate oli takavuosikymmeninä marginaalissa, mutta nyt kierrättäminen ja käytetyt huonekalut ovat alkaneet siirtyä valtavirtaan.
– Ihmisille on aivan luonnollista ostaa kotiin käytettyjä esineitä, kertoo Lohjan Keskuskirpputorin yrittäjä Emilia Sandell
Sisustustrenditkin vaikuttavat käytettyjen huonekalujen kiinnostavuuteen. Nyt muodissa ovat "isoäidin ajan" huonekalut, ja kotimaisella designilla tai 1950-luvun puisilla huonekaluilla on roolinsa moderneissakin sisustuksissa.
Kokovalkoinen sisustustyyli on mennyttä."
– Ihmiset tykkäävät nyt sisustuksessa yksilöllisyydestä, eli vaikka olisi modernia, siellä on seassa vanhaa. Erityisesti nykyään maksetaan laadukkaasta ja kokopuusta, lastulevy ja viilupintainen ei kiinnosta, kertoo Sandell.
– Kertakäyttöhuonekalu ei liiku, eikä se juuri kestäkään seuraavalle käyttäjälle.
Artekin huonekalut, Kukkapuron ja muiden kotimaisten suunnittelijoiden menevät Sandellin mukaan heti, samoin mm. kokopuiset Lundia-hyllyt.
– Kokovalkoinen sisustustyyli on mennyttä, ja nyt tykätään värikkäästä, puupintaisesta tai jopa vihreästä ja punaisesta. Pöydän ympärillä voi olla vaikka kaikki tuolit eri näköisiä.
Vanhojen huonekalujen kauppa on menossa Sandellin mukaan sekä laadullisesti että määrällisesti koko ajan parempaan suuntaan.
– Ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi siitä, että käytettynä voi löytää ihan hyvää tavaraa. Sitä ajatusta ei enää vierasteta, että lähteekin huonekaluostoksille kirpputoreille eikä Ikeaan.
– Totta kai vanhassa huonekalussa on elämisen merkkejä, mutta siinä saa ja pitääkin olla.
Käytetty ulkonäkö on alkanut hiipiä jopa uusien retrohuonekalujen pintaan. Huonekaluliikkeistä voi ostaa vanhan näköiseksi patinoituja sisustustavaroita.
Myös mökkikäyttöön menee paljon käytettyä tavaraa.
– Kesäaikaan on ehkä käytettyjen huonekalujen paras sesonki, sillä silloin ovat liikkeellä myös mökkiläiset tältä alueelta ja muualtakin.
On myös huonekaluja, joita ei kannata tuoda Keskuskirpputorille. Näitä ovat mm. keinutuolit ja halvat laverisängyt.
Nettimyynti haukkaa nykyään vanhojen tavaroiden kaupasta merkittävän osan. Koska netissä on nyt helppoa myydä ja ostaa melkein mitä tahansa, moni asiakas jättää kauppojen kiertelyn ja siirtyy sinne. Toisaalta netissä ei pääse tutkimaan tuotetta läheltä ja kunnolla ennen kauppaa, ja huteja voi tulla.
Lohjalla ja Helsingissä toimivan Fasaanin yrittäjä Marja Lindroos sanoo, että nettimyynti on nyt todella merkittävä kilpailija alan liikkeille. Toisaalta myös kirpputorit ovat vieneet antiikkiliikkeiden osuutta, vaikkei hintaeroa olisikaan.
– Vanhojen huonekalujen menekki ei vastaa sitä mitä se oli aiemmin. Ala on mennyt vähän ihmeelliseksi, nyt ei oikein tiedä mitä porukka hakee.
– Nyt menevät hyvin muun muassa 50-luvun tiikkihuonekalut, lipastot, senkit ja ruokaryhmät, kun 20 vuotta sitten niitä ei halunnut kukaan.
– Asiakkaita kiinnostaa myös kaikenlainen erikoinen, pienempi sisustustavara kuten puulaatikot, pikkulipastot, peilit, valaisimet ja jakkarat. Nyt ei niinkään mietitä ikää ja antiikkiarvoa vaan sitä, sopiiko esine sisustukseen.
– Nuoret varsinkaan eivät huoli nyt isoja mahonkihuonekaluja ollenkaan. Uusrokokoo, biedermeier -sohvakalustot ja jugendkaan ei nyt mene niin hyvin. Tällä alalla ollaan tietysti täysin riippuvaisia siitä, mitä saadaan myyntiin.