Posti patistaa hallitusta turvaamaan sanomalehtien jakelun – haluaa palauttaa valtiontuen

Aapo Siippainen

Posti haluaa palauttaa valtiontuen turvaamaan sanomalehtien jakelun maaseudulla.

Posti toivoo seuraavalta hallitukselta pikaisia toimenpiteitä myös muun postin ja lehtien jakelun turvaamiseksi. Suomessa sanomalehtien jakelua tuettiin vuoteen 1995 saakka.

– Posti kantaa suurta huolta siitä, miten turvataan sanomalehtien jakelu ja postin yleispalvelu sekä miten hoidetaan erityisesti haja-asutusalueen jakelu seuraavina vuosina rajusti laskevissa kirjevolyymeissa, sanoo Posti Group Oyj:n toimitusjohtaja Heikki Malinen

Alkuvuonna Posti julkaisi kyselyn tulokset, jossa 58 prosenttia päättäjistä oli sitä mieltä, että lehtien jakelu voitaisiin turvata postiverolla tai valtion budjettirahoituksella

Ehdotettu valtiontuki olisi määräaikainen. Posti muistuttaa, että paperilehdillä on tulevina vuosina edelleen keskeinen rooli kansalaisten tiedonsaannin ja sananvapauden kannalta. Malinen toivoo, että valtio tukisi sanomalehtien jakelua julkisella kilpailutuksella. Se toteutettaisiin alueilla, joilla ei ole kaupallisin ehdoin sovittua tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua.

– Toisena vaihtoehtona valtio voisi tukea haja-asutusalueiden kannattamattomia jakeluita ostopalveluilla, ehdottaa Malinen.

Suomi on tällä hetkellä Euroopan ainoita maita, jossa postin tai lehtien jakelua ei tueta valtion toimesta.

Posti on laskenut, että harvaan asutuilla alueilla postinjakelun kustannukset ovat keskimäärin yli kaksi kertaa niin suuret kuin tiheään asutuilla alueilla – ja suurimmillaan kymmenkertaiset kaupunkeihin verrattuna.

Ilman valtion jakelutukea joidenkin sanomalehtien toiminnan edellytykset maaseudulla uhkaavat kadota korkeiden jakelukustannusten vuoksi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Onko 2 kertaa viikossa riittävästi? – lähes puolet suomalaisista vähentäisi Postin jakelupäiviä
    9.1.2019 17:49

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut