Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koira kylmässä autossa? – Ruotsissa on sääntö, joka käy ohjenuoraksi Suomessakin

Auto ei ole turvallinen paikka koiralle kesällä, mutta ei myöskään talven kylmyydessä. Asiasta muistuttaa Agria Eläinvakuutus. Kesällä auton sisälämpötila voi nopeasti nousta kohtalokkaan korkeaksi, talvella koiraa uhkaa paleltuminen.

Vaikka auto olisi lämmin ja sillä olisi juuri ajettu, paikallaan olevan ja sammutetun auton sisälämpötila laskee hyvin nopeasti. Tiiviissä tilassa ilma muuttuu myös nopeasti kosteaksi ja kylmäksi. Pienessä tilassa koira ei myöskään pääse juurikaan liikkumaan ja siten pitämään itseään lämpimänä.

Ruotsissamaatalousviraston laatimien säännösten mukaan koiraa ei saisi jättää valvomatta autoon, kun ulkolämpötila on yli +25 astetta tai alle -5 astetta. Samaa sääntöä ei ole Suomessa, mutta sitä voi pitää ohjenuorena miettiessään, voiko koiran jättää autoon, vaikkapa kauppareissun ajaksi.

Rodusta ja turkista riippumatta kaikki koirat pysyvät parhaiten lämpiminä liikkuessaan. Vaikka koira kestäisi kylmää kävelylenkillä, voi sille tulla kylmä hyvinkin nopeasti kylmässä autossa.

Kylmää kestävä pörröturkkinen koirakaan ei viihdy kylmässä autossa. Koiralle voi tulla pakkasella paleltumia erityisesti ulkoneviin ruumiinosiin kuten tassuihin ja korviin.

Vaikka auto olisi ajossa, koiralle kannattaa ottaa matkalle mukaan kuiva ja lämmin alusta. Lisäksi on hyvä olla mukana viltti, peitto tai koiran takki, jonka voi laittaa koiran päälle lämmikkeeksi.

Lue myös:Eläinlääkäriltä tärkeä muistutus pakkasrajasta – "Kaikki koirat hyötyvät tassunsuojista"