Soittamisen riemu saa Tapiola Big Bandin tarttumaan haastaviin ideoihin

KULTTUURI Soittamisen riemu saa Tapiola Big Bandin maustamaan jazzilla vaikka ooppera-aarioita.

Tapiola Big Band on aina valmis heittäytymään kunnianhimoisiin ja kiinnostaviin projekteihin. 50-vuotisjuhlassa muistellaan vähän menneitä bändissä vuosien varrella vaikuttaneiden muusikoiden kanssa. Eveliina Mustonen

Anneli Tuominen-Halomo

Tapiolan aktiivinen musiikkielämä synnytti 50 vuotta sitten big bandin, joka toimi ensin Tapiolan yhteiskoulun big bandinä legendaarisen musiikinopettajan Martti "Mape" Lappalaisen (1941–2011) johdolla. Se sai vähän myöhemmin nimekseen Tapiola Big Band.

– Tapiolassa oli silloin vahva klassisen musiikin perinne. Tapiolan koulussa toimi kamariorkesteri ja kuoro Erkki Pohjolan johdolla. Lappalainen toi tullessaan jazzin ja big band -musiikin, big bandin alkuperäisjäsen Jukka Niemi muistelee.

Espoon musiikkiopistossa trumpetin soiton aloittanut Niemi meni innoissaan mukaan orkesteriin. Siellä oli samanhenkisiä kavereita.

Tämä bändi on tykännyt haasteista."

– Tapiola Big Band on tarjonnut harrastuksen, joka on ollut kiva ja vaativa. Bändissä on pitänyt kehittää taitojaan koko ajan ja samalla on saanut nähdä elämää ja maailmaa musiikin ympärillä, Jukka Niemi sanoo 50-vuotisjuhlien kynnyksellä.

Mape Lappalainen oli vaativa ja kannustava opettaja ja TBB soitti jo 70-luvulla vaikeita kappaleita. Lappalainen tilasi musiikkia Suomen johtavilta toimijoilta ja ulkomailtakin. Bändin maine kiiri ja mukaan hakeutui hyviä soittajia.

– Mape oli kuin magneetti. Hän keräsi ympärilleen ihmisiä, jotka halusivat soittaa.

Mukaan tulivat heti alkuvaiheissa sellaiset nimet kuin Esko Heikkinen, Jukka Linkola, Sakari Kukko, Ilkka Hanski, Matti Riikonen, Petri Juutilainen sekä Teemu ja Simo Salminen Vuosien varrella TBB:n riveissä on soittanut lukuisia muitakin maan eturivin jazz-muusikoita.

– Siihen aikaan Suomessa ei ollut muita, jotka olisivat soittaneet jazzia tosissaan, nykyinen kapellimestari Esko Heikkinen huomauttaa.

Mape Lappalaisen perustettua Espoo Big Bandin TBB:tä johti jonkin aikaa Aarno Raninen TBB:n toiminta hiipui 70-luvun loppupuolella TBB:läisten siirtyessä UMO:oon ja muihin uusiin jazz-orkestereihin.

– Vanhat TBB:läiset kohtasivat vuonna 2011 Mapen muistotilaisuudessa. Silloin heräsi ajatus Tapiola Big Bandin uudesta tulemisesta ja orkesteri aktivoitui reilun 30 vuoden tauon jälkeen vuonna 2013. Orkesteri on tuottanut viime vuosina upeat produktiot Pepe Willbergin, Martti Suosalon ja Mari Palon kanssa sekä big band-messun. Ja nyt edessä ovat 50-vuotisjuhlakonsertit.

– Tämä bändi on tykännyt haasteista. Se ei ole mikään terapiaryhmä, Heikkinen sanoo.

TBB:llä on tapana lähestyä jotain erilaista jazzin maku suussa

TBB:ssä on edelleen mukana 5–6 alkuperäisjäsentä, useita noin 30-vuotiaita muusikoita ja rumpuja soittaa bändin nuorin, 21-vuotias Tuukka Dunkel, tapiolalaisen musiikkielämän kasvatti hänkin.

– Kolme vuotta sitten yksi opiskelukaveri soitti TBB:ssä saksofonia. Hän otti yhteyttä ja kertoi, että bändissä tarvitaan rumpali. Mukaan tulo oli jännittävää, mutta bändissä oli hyväksyvä ja turvallinen ilmapiiri, Dunkel sanoo.

Dunkelin mielestä TBB on tarjonnut erinomaisen tilaisuuden soittaa ja tutustua big band -musiikkiin ja -maailmaan.

– Kun uuteen projektiin lähdetään, tarvitaan kaksi asiaa: innostunut solisti ja se, että Esko innostuu ja lähtee tekemään sovituksia, Jukka Niemi sanoo.

– TBB:llä on tapana lähestyä jotain erilaista jazzin maku suussa, Esko Heikkinen määrittelee.

– Sovittaminen on kovaa käsityötä. Tärkeimmät työkalut ovat aivot ja tietokone.

Jazzin ja big band -musiikin tekeminen on Esko Heikkisen mielestä "ollut samanlaista kurjuutta aina", koska ne ovat marginaalissa. Suomessa on hienoja bändejä, mutta talous on ongelma, koska tukea on herunut niukanlaisesti.

Tapiola Big Bandin taloudellinen liikkumavara on pieni. Lipputuloilla pitää kattaa pääkaupunkiseudun kalliit salivuokrat, sovittajan palkka ja solistin markkinahintainen palkkio.

– Soittajille ei makseta, vaikka mukana on ammattimuusikoitakin, Jukka Niemi huomauttaa.

– Soittajat haluavat tulla, koska TBB on tarjonnut hienoja esiintymistilaisuuksia ja produktioita, joita ei muualta saa, Heikkinen täydentää.

TBB 50 vuotta

Tapiola Big Bandin juhlakonsertti Kaivohuoneella 9. maaliskuuta kello 19. Liput 27,50 euroa. K-18.

TBB:n tuoreen ohjelmiston lisäksi kuullaan orkesterin tuotantoa vuosikymmenten varrelta.

Illan solisteina esiintyvät myös mm. entiset TBB:läiset: Jukka Linkola, Petri Juutilainen, Jari Perkiömäki ja Ilkka Hanski.

Illan päätteeksi järjestetään juhlajamit.

Juhlakonsertin yhteydessä julkaistaan Matti Laipion kirjoittama Tapiola Big Band 50 vuotta -historiikki.

16.3. klo 15 sopraano Mari Palo ja Tapiola Big Band tulevat Espoon kulttuurikeskukseen Diiva svengaa!-konsertilla esittäen mm. Puccinin, Mozartin ja Rossinin sopraanoaarioita jazz-sovituksin. Laulut ovat Mari Palon toivelauluja sekä Tapiola Big Bandin kapellimestarin Esko Heikkisen lempikappaleita.

Liput: 33,50–20,50 euroa Lippu.fi:stä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.