Arman Alizad ja Kimi Räikkönen päätyivät osaksi karikatyyrinäyttelyä – katso hupaisat kuvat julkkiksista

TAIDE Karikatyyripiirtäjän voi tilata hääjuhliin. Isonenäiset tai jykeväleukaiset ovat oivaa malliainesta.

Kimmo Pälikön karikatyyri Arman Alizadista ja Jorma Lampelan karikatyyri Heikki Kinnusesta, jonka Skarpit valitsi Vuoden karikatyypiksi 2018.

Jussi Vehkasalo

Toisissa ihmisissä on enemmän aineksia karikatyyriin kuin toisissa.

– Persoonalliset kasvot tekevät henkilöstä herkullisen karikatyyrikohteen. Jos mallilla on iso nenä, siitä tehdään vielä isompi. Ja jykevästä leuasta tehdään vielä jykevämpi. Karikatyyri on liioitteleva piirustus henkilöstä, selostaa Erkki Kangas

Karikatyyri on liioitteleva piirustus henkilöstä."

Hän on Grafia ry:n Karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarppien kokouspuheenjohtaja.

– Ja esimerkiksi Paavo Väyrysellä on eri suuntaan katsovat silmät, sitä liioitellaan hänestä tehdyissä karikatyyreissä ja pilapiirroksissa.

Kimmo Pälikön karikatyyri Helsingin entisestä piispasta Irja Askolasta.

Kangas itse tunnetaan pilamuotokuvista, jotka eivät ole karikatyyrejä, vaan niissä on aivan oma jujunsa. Sofi Oksasen kuva muodostuu pienistä kärpäskuvista. Kärpäsellä on oma roolinsa Oksasen menestysromaanissa Puhdistus

– Pilamuotokuvani Paavo Väyrysestä muodostuu pienistä ongenkohoista. Hänhän pompahtaa aina välillä pintaan kuin ongenkoho, Kangas kuvailee.

Kaapelitehtaan näyttelyssämme on livepiirtäjä paikalla."

Karikatyyri venyttää ja vanuttaa kohdettaan, henkilön pää on usein ylikorostuneessa roolissa.

– Vartalo on pienempi, sen yhteyteen voi piirtää pieniä henkilöön liittyviä elementtejä.

Kankaan mukaan suurin osa karikatyristeistä luonnostelee karikatyyrin kynällä, mutta lopullinen kuva syntyy tietokoneella.

– Kimmo Pälikkö tekee karikatyyrejään edelleen akvarelleina.

Karikatyyrejä käytetään lehdissä, mutta Kankaan mukaan ei enää niin paljon kuin ennen.

– Karikatyyrejä tehdään tilauksesta, piirtäjän voi myös tilata esimerkiksi firman juhliin tai hääjuhliin. Myös Kaapelitehtaan näyttelyssämme on livepiirtäjä paikalla, Kangas tietää kertoa.

Erkki Kankaan pilamuotokuva Sofi Oksasesta. Iso kuva muodostuu pienistä kärpäskuvista.

Suomessa karikatyyripiirtäjiä on myös kesätapahtumissa. Karikatyristeja tapaa myös turistien suosimissa lomakohteissa, kuten esimerkiksi Välimerellä ja Kanarialla.

– Itse olen piirrättänyt karikatyyrin itsestäni Nizzassa ja Oslossa.

Retrospektiiviset Skarpit -näyttely Kaapelitehtaalla

Karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit järjestää kymmenennen vuosinäyttelynsä Kaapelitehtaan Valssaamossa (Tallberginkatu 1, V-rappu) 16.–28. tammikuuta.

Esillä on lähes 80 työtä 16 eri taiteilijalta. Mukana on Skarppien parhaita paloja, karikatyyrejä ja pilapiirroksia kymmenen vuoden ajalta sekä karikatyyrit kaikilta taiteilijoilta Vuoden karikatyypistä Heikki Kinnusesta. Näyttelyn aikana paikalla on livepiirtäjiä.

Näyttelyn taiteilijat: Satu Cozens, Teppo Järvi, Juha Kalliolahti, Erkki Kangas, Kerberos, Jorma Lampela, Eric Leraillez, Janne Markkanen, Tero Mäkelä, OlliBull, Kimmo Pälikkö, Pasi Rahikainen, Elina Rajala, Juha Sihto, Heimo Suomalainen sekä Miki Wallenius.

Näyttely on avoinna joka päivä kello 11–19, vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.