Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

 Tuttu aine voi muuttua koiran maksassa hengenvaaralliseksi yhdisteeksi – "Oksentelua, tärinää ja kuolaamista"

Tutut särkylääkkeet voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen, joka pahimmillaan johtaa koiran kuolemaan. Ibuprofeiinin tai parasetamolin myrkyllisyydestä koiralle muistuttaa Argia eläinvakuutus.

Ibuprofeiinia on muun muassa Buranassa ja Ibumaxissa, parasetamoli on vaikuttavana aineena muun muassa Panadolissa.

Myrkyllinen annos esimerkiksi kahdeksankiloiselle koiralle on kaksi 400 milligramman vahvuista Buranaa. Kymmenkiloiselle koiralle myrkyllinen määrä on esimerkiksi 1,5–2 tablettia 500 milligramman vahvuista Panadolia.

Särkylääkkeet ovat koiralle myrkyllisiä, koska ne hajoavat koiran elimistössä eri tavoin kuin ihmisen elimistössä. Lisäksi lääkeaine voi muuttua koiran maksassa hengenvaaralliseksi yhdisteeksi.

Vaikka ibuprofeiini ja parasetamoli ovat tavallisimpia koiralle myrkytyksen aiheuttavia lääkeaineita, mikä tahansa lääkeaine voi suurissa määrin syötynä olla vaarallinen.

– Myös koirien omat makuainetta sisältävät särkylääkkeet tulee säilyttää lemmikin ulottumattomissa. Herkullisen aromin takia koirat voivat popsia koko lääkepaketin sisällön kerralla suihinsa, varoittaa Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies

Tavallisia myrkytyksen oireita koiralla ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hengitysvaikeudet ja kuolaaminen. Suurin osa oireista näkyy heti, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä myöhemmin, jopa vasta viikkojen kuluttua.