Henkilöstön joukkopako päiväkodista hermostutti espoolaisvanhemmat – "Yhdellä viikolla hain hänet joka päivä eri aikuiselta"

PÄIVÄKODIT Vanhemmat kyllästyivät jatkuvasti vaihtuvaan henkilökuntaan. Tässä leikitään meidän lapsilla, syyttää äiti.

Osa Jousenkaaren ja Opinmäen päiväkoteja käyvien lasten vanhemmista on saanut tarpeekseen päiväkotien henkilökunnan jatkuvasta vaihtuvuudesta.

– Nyt meille riittää. Puuhaamme yhteydenottoa muun muassa )aluehallintovirastoon) aviin ja (lapsiasiavaltuutettu) Tuomas Kurttilaan, kertoo Katja Ojanen, Opinmäen päiväkotia käyvän viskarin eli viisivuotiaan äiti.

Yhdellä viikolla hain hänet joka päivä eri aikuiselta."

Ojasen mukaan osa vanhemmista on ollut jo pidemmän aikaa huolissaan päiväkodin henkilökunnan jatkuvista sairauspoissaoloista ja irtisanoutumisista. Hänen mukaansa lastenhoitajat ovat vaihtuneet Opinmäessä tiuhaan viimeisen kahden vuoden aikana. Lisäksi monessa ryhmässä on sinnitelty ajoittain ilman lastentarhanopettajaa.

– Puolen vuoden sisällä pojan ryhmän kaikki aikuiset ovat taas vaihtuneet uusiin. Yhdellä viikolla hain hänet joka päivä eri aikuisilta, joista en tiennyt edes nimiä.

Ojasen mukaan henkilökunnan turbulenssi näkyy lasten jännittyneisyytenä ja levottomuutena. Hän myös epäilee, että viisivuotiaiden viskaritehtävät ovat jääneet henkilöstömyllerryksen jalkoihin.

– Tässä on leikitty meidän lapsilla. He kasvavat vaihtuvuudessa. En ole tyytyväinen varhaiskasvatuksen laatuun.

Ojanen kuvailee päiväkodin tilannetta "hulluksi kierteeksi".

– Ensin ryhmät on tupattu täyteen ja sitten tulee henkilökunnan joukkopako. Lapsista tulee levottomia ja sitten ruvetaan suunnittelemaan erityistukea. Kumpi oli ensin, muna vai kana?

Jousenkaaren päiväkodin tilanteen nosti pöydälle Jaana Lojander, joka kirjoitti Länsiväylän mielipideosastolla (LV 29.12.2018) olevansa huolissaan varhaiskasvatuksen laadusta tilanteessa, jossa päiväkodin henkilökunnasta lähes puolet on yllättäen irtisanoutunut.

On vaikeaa ymmärtää, miten tärkeän varhaiskasvatuksen laatu voi toteutua, kun henkilökunta vaihtuu tiuhaan tai yllättäen kesken toimintakauden. Tilanne on poikkeuksellinen ja vakava, Lojander kirjoitti.

Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila kertoo parhaillaan selvittelevänsä henkilökunnan lähdön syitä.

– Ketään ei voi pitää työsuhteessa väkisin eikä meillä ei ole työnantajana mahdollisuutta estää henkilökuntaa siirtymästä toiseen päiväkotiin, Mattila muistuttaa.

Mattila myöntää, ettei henkilökunnan vaihtuvuus ole lapsen etu.

– Joskus vaihdoksia tulee. Siinä tilanteessa pitää tukea lapsia mahdollisimman hyvin. Lisäksi pitää huolehtia, ettemme omalla toiminnallamme aiheuttaisi siirtymiä.

– Joskus henkilökunnan ja johtajan välille syntyy ristiriitoja, joita ei saada ratkaistua, mutta tämä on harvinaista. Yleensä henkilökunnan vaihdoksiin ei liity mitään erityistä, vaan ne syntyvät sattumalta, Mattila sanoo.

Espoo joutuu jatkossa kiihdyttämään itsekin henkilökunnan turbulenssia, koska uusi varhaiskasvatuslaki edellyttää lastentarhanopettajien määrän nostamista ja lastenhoitajien määrän vähentämistä ryhmissä. Vuonna 2030 ryhmässä pitää olla kaksi opettajaa ja yksi hoitaja, kun aiemmin suhde on ollut päinvastainen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut