Rescue-koirajärjestö: Raskaana ollutta naista purreella koiralla ei ollut rabiesta – "Testattu negatiiviseksi 7 eri sairauden varalta"

Rescuekoirajärjestö Kulkurit selvitti, ettei naista purreella koiralla ollut rabiesta. Kuvituskuva. Hus

toimitus

Helsingin Uutiset julkaisi uutisen (HU 22.–23.12.18), jossa kerrottiin Romaniasta tuodun koiran purreen raskaana olevaa naista kasvoihin. Rescuekoirajärjestö Kulkurit on selvittänyt tapausta ja koiran taustoja. Koiralla ei ollut rabiesta. Julkaisemme järjestön kirjoituksen paperilehden Lukijan Areenalla sekä verkossa.

Kyseessä on Rescueyhdistys Kulkurien kautta adoptoitu koira. Ennen saapumistaan Suomeen lokakuun lopussa 2018 koira on elänyt rokotettuna muiden rokotettujen koirien kanssa suojatuissa tarhaoloissa reilun puolen vuoden ajan. Koira sai heti tarhalle saavuttuaan eläinlääkärin toimesta rokotteet. Tämän lisäksi koiran rokotusohjelma aloitettiin alusta, kun se varattiin kauttamme Suomeen.

Koira on saanut yhteistyöklinikallamme Bukarestissa rabies-rokotteen 6.8.2018 ja 7.9.2018. Tämän lisäksi koira on saanut nelosrokotteen ja sisä- ja ulkoloislääkityksen kahdesti. Se on myös testattu negatiiviseksi seitsemän eri sairauden varalta. Koirasta on otettu verikokeet, joissa ei ollut poikkeamia.

Koira on saanut maatasolla sijaitsevan asunnon takaoven auki ja karannut siitä omistajan ollessa pois kotoa. Koira on liikkunut kodistaan läheiselle nurmikkoalueelle. Paikalle sattunut raskaana oleva nainen on yrittänyt ottaa koiran kiinni. Silminnäkijän mukaan hän käytti koiraan ns. halausotetta, jolloin koira näykkäisi naista kasvoista.

Paikalle soitettiin ohikulkijan toimesta poliisit. Tapahtumapaikalle kerääntyi poliisin lisäksi ohikulkijoita ja koiranulkoiluttajia sekä myöhemmin tapahtumassa mukana olleen koiran omistaja. Nainen, jota koira näykkäisi, oli poliisien tullessa jo poistunut paikalta. Myös poliisit poistuvat paikalta ennen koiran kiinnisaantia vaihdettuaan yhteystiedot koiran omistajan kanssa.

Useiden epäonnistuneiden kiinniottoyritysten jälkeen eräs tapahtumapaikalle osunut henkilö siirtyi oman koiransa kanssa hieman etäämmälle väkijoukosta, jolloin karannut koira lähestyi heitä. Nainen sai laitettua koiran hihnaan. Kiinniottaja korosti, että koira oli tehnyt parhaansa sille pelottavassa tilanteessa.

Samana päivänä koiran omistaja sai puhelun terveyskeskuksesta. Lääkäri yritti selvittää naista näykkäisseen koiran taustoja ja rokotuksia. Lääkäri myös pyysi koiran omistajaa menemään seuraavana aamuna Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan tarkistuttamaan koiran rokotusmerkintöjä ja kliinistä tilaa.

Aamulla tarkastuksessa eläinsairaalassa koirasta mitattiin lämpö, joka oli normaali. Myöskään sen rokotusasiakirjassa eli EU-lemmikkipassissa ei todettu puutteita. Tämän jälkeen koira ja omistaja lähtivät kotiin, eikä heidän peräänsä olla sittemmin kyselty. Heitä ei myöskään esimerkiksi ohjeistettu pysymään eristyksissä, vaikka Helsingin Uutisten artikkelissa niin kirjoitetaan.

Kuten Helsingin Uutisten artikkelissakin kerrotaan, rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito suositellaan aloitettavan vuorokauden sisällä puremasta. Tässä ko. tapauksessa terveyskeskuksen lääkäri on yrittänyt selvittää koiran taustoja ja rokotuksia sekä ohjannut koiran tarkastettavaksi. Reilusti alle vuorokaudessa on siis saatu selville, ettei koiralla ole mitään rabiekseen viittavia kliinisiä oireita.

Myös koiran rokotusmerkinnät todettiin olevan kunnossa. Koiraa ei laitettu eristykseen, vaan se lähetettiin kotiin.

Näin ollen, vaikka Helsingin Uutisten artikkeli ei sitä suoraan mainitse, oletamme, että koiraa ei ole pidetty rabiesuhkana.

Salla Honkapää Toiminnanjohtaja Rescueyhdistys Kulkurit ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – korona nostatti leivontabuumin
 2. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 3. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 4. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 5. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 6. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 9. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 10. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 11. Näyttely Galleria Aarnissa – Heikki Pasanen on taiteilijana oman tiensä kulkija
 12. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 13. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 14. Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"
 15. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 2. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 3. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 4. Nuuksion naapurista kaupataan taas lomatontteja – Kirkkonummi haluaa eroon kiinteistöistään Siikajärvellä
 5. IS: Kirkkonummen kunta selvittää taas Kimi Räikkösen rakennushankkeita Porkkalassa – nyt vuorossa rantatörmän uima-allas ja tulisija
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Keski-ikäinen mies julkaisi salaisessa FB-ryhmässä espoolaisnaisen vähäpukeisen kuvan ja kommentoi seksielämää – oikeus tuomitsi sakkoihin
 8. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 9. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 10. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 11. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 12. Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"
 13. Hänninen 12.8.
 14. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 15. Espoon terveysasemien puhelinpalvelussa yhä ruuhkaa – kaupunki lupaa keskiviikosta lähtien lähetteen koronatestiin nopeammin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.