Rescue-koirajärjestö: Raskaana ollutta naista purreella koiralla ei ollut rabiesta – "Testattu negatiiviseksi 7 eri sairauden varalta"

Rescuekoirajärjestö Kulkurit selvitti, ettei naista purreella koiralla ollut rabiesta. Kuvituskuva. Hus

toimitus

Helsingin Uutiset julkaisi uutisen (HU 22.–23.12.18), jossa kerrottiin Romaniasta tuodun koiran purreen raskaana olevaa naista kasvoihin. Rescuekoirajärjestö Kulkurit on selvittänyt tapausta ja koiran taustoja. Koiralla ei ollut rabiesta. Julkaisemme järjestön kirjoituksen paperilehden Lukijan Areenalla sekä verkossa.

Kyseessä on Rescueyhdistys Kulkurien kautta adoptoitu koira. Ennen saapumistaan Suomeen lokakuun lopussa 2018 koira on elänyt rokotettuna muiden rokotettujen koirien kanssa suojatuissa tarhaoloissa reilun puolen vuoden ajan. Koira sai heti tarhalle saavuttuaan eläinlääkärin toimesta rokotteet. Tämän lisäksi koiran rokotusohjelma aloitettiin alusta, kun se varattiin kauttamme Suomeen.

Koira on saanut yhteistyöklinikallamme Bukarestissa rabies-rokotteen 6.8.2018 ja 7.9.2018. Tämän lisäksi koira on saanut nelosrokotteen ja sisä- ja ulkoloislääkityksen kahdesti. Se on myös testattu negatiiviseksi seitsemän eri sairauden varalta. Koirasta on otettu verikokeet, joissa ei ollut poikkeamia.

Koira on saanut maatasolla sijaitsevan asunnon takaoven auki ja karannut siitä omistajan ollessa pois kotoa. Koira on liikkunut kodistaan läheiselle nurmikkoalueelle. Paikalle sattunut raskaana oleva nainen on yrittänyt ottaa koiran kiinni. Silminnäkijän mukaan hän käytti koiraan ns. halausotetta, jolloin koira näykkäisi naista kasvoista.

Paikalle soitettiin ohikulkijan toimesta poliisit. Tapahtumapaikalle kerääntyi poliisin lisäksi ohikulkijoita ja koiranulkoiluttajia sekä myöhemmin tapahtumassa mukana olleen koiran omistaja. Nainen, jota koira näykkäisi, oli poliisien tullessa jo poistunut paikalta. Myös poliisit poistuvat paikalta ennen koiran kiinnisaantia vaihdettuaan yhteystiedot koiran omistajan kanssa.

Useiden epäonnistuneiden kiinniottoyritysten jälkeen eräs tapahtumapaikalle osunut henkilö siirtyi oman koiransa kanssa hieman etäämmälle väkijoukosta, jolloin karannut koira lähestyi heitä. Nainen sai laitettua koiran hihnaan. Kiinniottaja korosti, että koira oli tehnyt parhaansa sille pelottavassa tilanteessa.

Samana päivänä koiran omistaja sai puhelun terveyskeskuksesta. Lääkäri yritti selvittää naista näykkäisseen koiran taustoja ja rokotuksia. Lääkäri myös pyysi koiran omistajaa menemään seuraavana aamuna Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan tarkistuttamaan koiran rokotusmerkintöjä ja kliinistä tilaa.

Aamulla tarkastuksessa eläinsairaalassa koirasta mitattiin lämpö, joka oli normaali. Myöskään sen rokotusasiakirjassa eli EU-lemmikkipassissa ei todettu puutteita. Tämän jälkeen koira ja omistaja lähtivät kotiin, eikä heidän peräänsä olla sittemmin kyselty. Heitä ei myöskään esimerkiksi ohjeistettu pysymään eristyksissä, vaikka Helsingin Uutisten artikkelissa niin kirjoitetaan.

Kuten Helsingin Uutisten artikkelissakin kerrotaan, rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito suositellaan aloitettavan vuorokauden sisällä puremasta. Tässä ko. tapauksessa terveyskeskuksen lääkäri on yrittänyt selvittää koiran taustoja ja rokotuksia sekä ohjannut koiran tarkastettavaksi. Reilusti alle vuorokaudessa on siis saatu selville, ettei koiralla ole mitään rabiekseen viittavia kliinisiä oireita.

Myös koiran rokotusmerkinnät todettiin olevan kunnossa. Koiraa ei laitettu eristykseen, vaan se lähetettiin kotiin.

Näin ollen, vaikka Helsingin Uutisten artikkeli ei sitä suoraan mainitse, oletamme, että koiraa ei ole pidetty rabiesuhkana.

Salla Honkapää Toiminnanjohtaja Rescueyhdistys Kulkurit ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 2. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 3. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 4. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 5. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 6. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua
 7. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 8. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 5. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 8. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 14. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 15. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.