"Väkisin riisumista, mielivaltaisia rangaistuksia" − yllätystarkastus Pohjolakotiin poiki moitteita myös Vantaan ja Espoon kaupungeille

Lasten huostaanotot ja sijoitukset kodin ulkopuolle ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Paavo Rantalainen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on jatkanut viime syksynä tehdyn lastensuojelulaitoksen yllätystarkastuksen selvittelyä ja langettaa vastuuta myös useille kunnille ja kaupungeille.

Apulaisoikeusasiamies teki tarkastuksen viime keväänä ennakkoon ilmoittamatta Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla toimivaan yksityiseen Pohjolakotiin.

Tarkastus paljasti monia laittomia ja lasta nöyryyttäviä käytäntöjä.

−Tarkastukseni perusteella pidin useita Pohjolakodin käytäntöjä lainvastaisina, lakiin perustumattomina, epäasiallisina ja sijoitettuja lapsia nöyryyttävinä sekä alistavina,apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan koskaan aiemmin Suomessa laittomuuksia ei ollut todettu kerralla yhtä paljoa.

Raportissa todetaan, että laitoksessa on havaittu väkisin riisumista, mielivaltaisia rangaistuksia ja tarpeetonta kiinnipitoa.

Huostaanotetuista ja sijoitetuista lapsista ja nuorista vastaavat kunnat ja niille kuuluu myös valvonta siitä, miten heitä kohdellaan esimerkiksi laitoksissa.

Lain mukaan lapsesta vastaavan sosiaalityöntekijän on oltava jatkuvasti yhteydessä lapseen kahden kesken riippumatta siitä, onko laitoksesta raportoitu ongelmista.

Apulaisoikeusasiamies on lähettänyt useille kunnille moitteita valvonnasta, joka ei ole kaikilta osin toiminut.

Pyyhkeitä saavat muun muassa Vantaan, Espoon ja Hyvinkään kaupungit sekä Kirkkonummen kunta, joista on ollut Pohjolakodissa viime vuonna sijoitettuna yhteensä kahdeksan lasta.

Kaupunkien vastineissa vedotaan yleisesti resurssipulaan ja siihen, ettei lasten päivittäisestä elämästä ja kohtelusta Pohjolakodissa ollut tietoa.

Esimerkiksi Vantaalla yksi sosiaalityöntekijä totesi, että hänellä on 43 asiakasta ja lisää asiakkaita tulee jatkuvasti.

Espoosta kerrottiin, että kullakin sosiaalityöntekijällä on asiakkaina ja valvottavana lähes 40 lasta. Ongelmana on myös henkilökunnan vaihtuvuus.

Espoon valtuusto on määritellyt, että lastensuojelun asiakkaita saisi olla enintään 30 työntekijää kohden. Tavoitteeseen ei viime vuonna vielä päästy.

Apulaisoikeusasiamies kehottaa huomautuksen saaneita kuntia ja kaupunkeja kiinnittämään vakavaa huomiota nimenomaan sosiaalityöntekijöiden työmäärään.

Lasten huostaanotot ovat erityisesti Helsingin seudulla lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina. Samoin niistä aiheutuvat kustannukset.

Esimerkiksiespoolaislapsia oli viime kesäkuussa sijoitettuna kodin ulkopuolelle noin 550.

Huostaanotto on lastensuojelussa äärimmäinen keino. Ennen sitä voidaan lapsi sijoittaa kodin ulkopuolelle.

Sijaiskodeista ja laitospaikoista on ympäri Suomea pula. Lapsia on siten sijoitettu hyvin kauaksikin kodeistaan, mikä vaikeuttaa myös sosiaalityöntekijöiden valvontatyötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.