Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen talouskasvu hyytyy pohjolan heikoimmaksi, ennustaa Danske Bank

AAMUPOSTI  |  Pohjoismaiset taloudet jatkavat kasvua vielä seuraavat vuodet, arvioi Danske Bank Nordic Outlook -katsauksessaan.

Vuodelle 2020 Suomen BKT:n kasvuennuste on 1,5 prosenttia, joka on Pohjoismaiden matalin luku. Tämän vuoden kasvuennuste Suomelle on 1,7 prosenttia. Pankki on alentanut ennusteita myös Ruotsin osalta.

Syynä on maailmantalouden tilanteen heikentyminen viime kuukausien aikana.

Pankin arvioon vaikuttaa se, että Pohjoismaiden taloudet ovat viennistä riippuvaisia talouksia. Viennin lisäksi investoinnit kohoavat aiempaa vaisummin. Etenkin rakentamisen hyytyminen tulee heikentämään Pohjoismaiden talouksien kasvua. Kuluva vuosi on myös vaalivuosi.

Norjan ja erityisesti Ruotsin taloutta rasittaa asuntomarkkinan lasku. Norjan talous kasvaa muuten vahvasti.

Danske Bankin arvion mukaan Suomen vahva kasvu hidastuu. Viennin nousu loiventuu ja yritykset investoivat varovaisemmin, mutta kotitalouksien ostovoima kasvaa.

Suomi on silti muihin Pohjoismaihin verrattuna vakaa, koska talouteen ei ole muodostunut esimerkiksi kuplaa kiinteistöihin. Kuluttajien velkataso on selvästi muita Pohjoismaita matalampi ja yrityksetkin ovat velkaantuneet maltillisesti.

Suomen suhdannenäkymiä piristää etenkin hyvä työllisyyskehitys. Hallituksen tavoitteleman 72 prosentin työllisyysasteen toteutumisesta huolimatta työmarkkinat toimivat edelleen muita Pohjoismaita huonommin, pankki arvioi.