Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eikö asunto mene kaupaksi edes 5 kuukaudessa? – Pitkän ajan vertailu paljastaa isot erot kaupunkien välillä

Asuntokaupat saatiin viime vuonna päätökseen Suomessa keskimäärin 95 päivässä eli noin kolmessa kuukaudessa.

Tämä ilmenee Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelusta. Luvussa eivät ole mukana uudiskohteet.

Vaihtelu myyntiajoissa on kuitenkin suurta. Keskimäärin myynti kestää Helsingissä 57 päivää.

Esimerkiksi Tampereella kaikkien vanhojen asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli 71 päivää, Naantalissa 97, Kotkassa 124 ja Sotkamossa noin 155 päivää eli viisi kuukautta.

Nopeimmillaankin asuntokauppa vie nykyisin vähintään pari viikkoa. Vaikka ostaja ja myyjä kohtaisivatkin toisensa heti kohteen tultua myyntiin, vie kauppaprosessin valmistelu eli asiakirjojen hoito sekä kaikille osapuolille sopivan kaupantekotilaisuuden ajankohdan löytyminen pankista jopa viikkoja.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut asunto-osakkeiden kaupan sähköistyminen lyhentää valmisteluihin kuluvaa aikaa.

Uudet taloyhtiöt alettiin merkitä sähköiseen asunto-osakerekisteriin tämän vuoden alusta alkaen. Vanhat taloyhtiöt voivat liittyä järjestelmään toukokuusta lähtien.

Vaiheittain voimaan tuleva uudistus mahdollistaa asunto-osakkeiden kaupan sähköisesti, ilman pankissa käyntiä.

– Kaupanteko nopeutuu merkittävästi, kun ostajan ja myyjän ei tarvitse sovittaa aikataulujaan yhteen tavatakseen pankin konttorissa yhdessä kiinteistönvälittäjän kanssa, kuvaa muutosta Kiinteistömaailma Oy:n kehityspäällikkö Rikhard Sjöberg

– Aikaa säästyy myös, kun jatkossa ei ole paperisia osakekirjoja, jotka pitäisi noutaa ja toimituttaa pankin holveista konttoreihin, hän sanoo.

Lue täältä, mikä on asuntokaupan kipuraja, jota ei ylitetä.