Tätä ei ole tehty missään muualla – Tapiola Sinfonietta houkuttelee odottavia äitejä konsertteihin

KULTTUURI Tapiola Sinfonietta tulee mukaan espoolaisvauvojen elämään jo ennen syntymää.

Musiikkikasvattajat Soili Perkiö ja Heidi Tamper hehkuvat innostuksesta. He ovat yhdessä Tapiola Sinfoniettan kanssa toteuttamassa Pomppupallo-konsertit kohdussa oleville vauvoille. Tiettävästi tällaisia ei ole järjestetty missään muualla maailmassa.

Kaikista vuonna 2019 Espoossa syntyvistä lapsista tulee Tapiola Sinfoniettan kummivauvoja, joille orkesteri järjestää konsertteja 3-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen lapsilla on mahdollisuus olla mukana päiväkotien ja muskarien tarjoamassa musiikkikasvatuksessa.

– Vauvan korva alkaa kehittyä jo, kun sikiö on kolmen viikon ikäinen. Neste johdattaa ääntä paremmin kuin ilma. Musiikin ja rytmin kokeminen luo vauvalle turvallisuuden tunnetta. Viimeisen kuukauden aikana vauvalle alkaa jäädä kuulemastaan muistijälkiä. Vastasyntynyt vauva rauhoittuu, kun hän kuulee samoja rytmejä ja lauluja kuin hän on kuullut kohdussa, Soili Perkiö selittää.

Konsertti on äänten hyväilyä ja rytmin riemua."

Äänet kuuluvat hyvin kohtuun, ja tutkimuksissa on todettu sikiön tunnistavan melodioita ja rytmejä.

– On kiehtovaa, että musiikki on tärkeää vauvalle. Lauluilla ja loruilla vanhemmat luovat suhdetta vielä syntymättömään lapseen. Äidin sydämen syke ja liikkeet ovat ensimmäisiä asioita, joita vauva aistii kohdussa ja siksi ne luovat syntyneelle vauvalle turvallisuuden tunnetta, Perkiö jatkaa.

– Äidin ääni rauhoittaa, koska se on vauvalle rakkain. Vauvalle voi laulaa miettimättä musikaalisuustekijöitä, laulaa voi vaikkapa vaippaa vaihtaessa, Heidi Tamper muistuttaa.

Neuvoloiden henkilökuntaa on kannustettu jakamaan raskaana oleville äideille tietoa Pomppupallo-konserteista.

– Jos konsertit täyttyvät ja kaikki eivät mahdu mukaan, järjestämme lisää konsertteja, tuottaja Miina Sivula lupaa.

Pienempiin konsertteihin mahtuu 30–40 odottavaa äitiä isän tai tukihenkilön kanssa. Konserttiin osallistujat ovat lavalla 13 Sinfoniettan muusikon kanssa.

– Konsertti on äänten hyväilyä ja rytmin riemua. Konsertissa syntyy konkreettinen ajatus siitä, miten vauva kohdussa kuulee, Soili Perkiö kuvaa.

– Konsertissa voi istua jumppapallon päällä tai keinutuolissa. Siellä voi osallistua aktiivisesti musisointiin tai vain kuunnella, Heidi Tamper lisää.

– Tavoitteena on, että kukaan ei pääse Espoossa kasvamaan tietämättä, mikä on Tapiola Sinfonietta, Miina Sivula sanoo.

Kevään Pomppupallo-konsertit ovat 5.3 Sellosalissa, 6.3. Espoon kulttuurikeskuksessa ja iso konsertti, johon koko perhe on tervetullut, on 7.3. Espoon kulttuurikeskuksessa. Vapaa pääsy. Ennakkoilmoittautuminen: tapiolasinfonietta.fi/yleisotyo/pomppupallo.

Musiikkikasvattajia

Soili Perkiö on suomalainen säveltäjä ja Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen lehtori.

Perkiö on säveltänyt kirjailija Hannele Huovin runoja lauluksi usealla levyllä, alkaen lastenlevystä Vauvan vaaka (1995).

Perkiö ja Huovi saivat yhdessä vuonna 2009 lastenkulttuurin valtionpalkinnon.

Heidi Tamper opettaa Musiikkiopisto Juvenalian päiväkotimuskareissa.

Perkiö on säveltänyt kymmeniä lorulauluja.

Heidi Tamper on yksi Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun! jäsenistä. Possuasussa esiintyvä Tamper soittaa puhallinsoittimia ja laulaa.

Tapiola Sinfoniettan muusikot jatkavat vierailujaan myös neuvoloissa, sairaaloissa ja hoivakodeissa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut