Kesän piinaava muisto Espoon saaristosta: Borrelioosi äidillä ja 9-vuotiaalla, 6-vuotiaallakin epäillään

PUNKIT Johanna Järvinen ja hänen poikansa sairastuivat retkeiltyään Espoon saaristossa.

Järvisen perhe nautti lämpimästä kesästä Espoon saaristossa. Nyt muistona on borrelioosi ainakin kahdella perheenjäsenellä. Johanna Järvisen kotialbumi

Paavo Rantalainen

Espoolaisperheen kesäinen päiväretki Suvisaaristoon tutulle saarelle on johtanut koko syksyn jatkuneeseen piinaan, eikä loppua näy vieläkään. Äiti ja kaksi lasta sairastuivat punkinpuremista saatuun borrelioosiin.

− Heinäkuussa, kun tulimme saaresta, meillä oli punkkeja kiinnittyneinä ihoon. Olimme olleet saaressa päiväretkellä. Poistimme ne välittömästi, Johanna Järvinen kertoo.

Puremakohtiin ei tullut iho-oireita, joten perhe ei hakeutunut lääkäriin.

− Yhdeksänvuotias poikani sairastui ensin, sitten minä ja sen jälkeen myös kuusivuotias poikani.

Lapset olivat syksyllä Järvisen mukaan kuolemanväsyneitä kouluaamuina ja koulusta kotiin palattuaan. Marraskuussa koko sakki istui sitten Jorvin ensiavussa.

– Vanhemmalla pojallani turposi polvikin, eikä hän pystynyt enää kävelemään. Jorviin matkatessamme hän huusi kivusta auton takapenkillä suoraa huutoa.

Järvinen kertoo, että aluksi sairaalasta oli hyvin vaikea saada apua.

Vanhinta poikaa tutkittiin röntgenissä ja magneettikuvin. Vasta viikon parin jälkeen otettiin borrelioositesti, jossa tartunta todettiin ja antibioottikuuri aloitettiin.

Kun nuoremmalle pojalle tuli samanlaisia oireita, kuten niska- ja nivelkipuja, ryhdyttiin lääkehoitoon heti varmuuden vuoksi.

Äidin kohdalla piinaa on jatkunut pidempään ja jatkuu yhä. Takana on juuri kolmen viikon sairausloma ja olo oli maanantaina sellainen, ettei työnteosta tullut mitään. Lääkitys jatkuu todennäköisesti useita kuukausia.

Testeissä on äidin ja vanhemman pojan kohdalla todettu borrelioosi, nuorimman lapsen kohdalla tilanne on vielä auki. Lasten antibioottikuurit ovat nyt ohi ja tilanne näyttäisi normaalilta.

Hoitona tautiin käytetään antibiootteja, joiden avulla varsinainen infektio häviää. Se voi kuitenkin tehdä hermostoon pysyviä vaurioita.

Järvinen kertoo, että hän on ollut tietoinen punkkiongelmasta. Viimekin kesänä perheellä oli punkkisumutetta mukana ja he varoivat menemästä saaressa heinikoihin ja puskiin. Aikaa vietettiin kallioilla.

– Itse olen vieraillut kyseisessä saaressa 70-luvulta lähtien ja sen takia olen vain naureskellut punkeille ja niistä hysterisoituville. No, enpä naureskele enää. Istuimme tietämättämme borrelioosipesäkkeessä, Järvinen huokaa.

Järvinen on olettanut tähän saakka, että pahimmat punkkialueet ovat Kotkassa tai Turun saaristossa.

– Kyllä näyttää Espoon saaristo olevan punkkien määrässä ihan samaa luokkaa, hän sanoo nyt.

Oireet ovat Järvisen kokemuksen mukaan erittäin tuskallisia ja sairaus on vaikea hoitaa.

–  Apua on myös vaikea saada. On taisteltava tosissaan ennen kuin löytää asiantuntevan lääkärin, joka haluaa auttaa.

Veneilyä ja saarissa oleskelua Järvisen perhe ei aio lopettaa, vaan mennä saaristoon jatkossakin. Mutta punkkirokotukset, joita annetaan puutiaisaivotulehdusta vastaan, on tarkoitus ottaa ennen kesää.

Borrelioosi ja TBE

Punkit levittävät sekä borrelioosia eli Lymen tautia ja puutiaisaivotulehdusta eli TBE-tautia. Viimeksi mainittu tunnetaan myös Kumlingen taudin nimellä.

Borrelioosin ei ole rokotetta, mutta TBE-tautiin on. Borrelioosia voidaan hoitaa lääkkeillä. TBE-tautiin ei puolestaan ole lääkehoitoa.

Viime vuonna rekisteröitiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 2 318 borrelialöydöstä. Toissa vuonna niitä oli noin 1 900.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 82 TBE-vasta-ainelöydöstä, mikä on suurin Suomessa havaittu määrä tähän mennessä.

Punkkeja eli puutiaisia tavataan nykyisin jo lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikolla ja saaristossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Espoolaisen Markuksen, 26, elämäntarina kosketti – saa elämänsä ensimmäisen työpaikan lakutehtaalla ja omistusasunnon
 2. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 3. Moottoripyöräilijä kuoli Espoossa kolarissa henkilöauton kanssa
 4. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 5. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 6. Espoo kertoo maanantaina kasvomaskien jakelusta
 7. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 8. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 9. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 10. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 11. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 12. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 13. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 14. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 15. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.