PUNKIT Johanna Järvinen ja hänen poikansa sairastuivat retkeiltyään Espoon saaristossa.
Espoolaisperheen kesäinen päiväretki Suvisaaristoon tutulle saarelle on johtanut koko syksyn jatkuneeseen piinaan, eikä loppua näy vieläkään. Äiti ja kaksi lasta sairastuivat punkinpuremista saatuun borrelioosiin.
− Heinäkuussa, kun tulimme saaresta, meillä oli punkkeja kiinnittyneinä ihoon. Olimme olleet saaressa päiväretkellä. Poistimme ne välittömästi, Johanna Järvinen kertoo.
Puremakohtiin ei tullut iho-oireita, joten perhe ei hakeutunut lääkäriin.
− Yhdeksänvuotias poikani sairastui ensin, sitten minä ja sen jälkeen myös kuusivuotias poikani.
Lapset olivat syksyllä Järvisen mukaan kuolemanväsyneitä kouluaamuina ja koulusta kotiin palattuaan. Marraskuussa koko sakki istui sitten Jorvin ensiavussa.
– Vanhemmalla pojallani turposi polvikin, eikä hän pystynyt enää kävelemään. Jorviin matkatessamme hän huusi kivusta auton takapenkillä suoraa huutoa.
Järvinen kertoo, että aluksi sairaalasta oli hyvin vaikea saada apua.
Vanhinta poikaa tutkittiin röntgenissä ja magneettikuvin. Vasta viikon parin jälkeen otettiin borrelioositesti, jossa tartunta todettiin ja antibioottikuuri aloitettiin.
Kun nuoremmalle pojalle tuli samanlaisia oireita, kuten niska- ja nivelkipuja, ryhdyttiin lääkehoitoon heti varmuuden vuoksi.
Äidin kohdalla piinaa on jatkunut pidempään ja jatkuu yhä. Takana on juuri kolmen viikon sairausloma ja olo oli maanantaina sellainen, ettei työnteosta tullut mitään. Lääkitys jatkuu todennäköisesti useita kuukausia.
Testeissä on äidin ja vanhemman pojan kohdalla todettu borrelioosi, nuorimman lapsen kohdalla tilanne on vielä auki. Lasten antibioottikuurit ovat nyt ohi ja tilanne näyttäisi normaalilta.
Hoitona tautiin käytetään antibiootteja, joiden avulla varsinainen infektio häviää. Se voi kuitenkin tehdä hermostoon pysyviä vaurioita.
Järvinen kertoo, että hän on ollut tietoinen punkkiongelmasta. Viimekin kesänä perheellä oli punkkisumutetta mukana ja he varoivat menemästä saaressa heinikoihin ja puskiin. Aikaa vietettiin kallioilla.
– Itse olen vieraillut kyseisessä saaressa 70-luvulta lähtien ja sen takia olen vain naureskellut punkeille ja niistä hysterisoituville. No, enpä naureskele enää. Istuimme tietämättämme borrelioosipesäkkeessä, Järvinen huokaa.
Järvinen on olettanut tähän saakka, että pahimmat punkkialueet ovat Kotkassa tai Turun saaristossa.
– Kyllä näyttää Espoon saaristo olevan punkkien määrässä ihan samaa luokkaa, hän sanoo nyt.
Oireet ovat Järvisen kokemuksen mukaan erittäin tuskallisia ja sairaus on vaikea hoitaa.
– Apua on myös vaikea saada. On taisteltava tosissaan ennen kuin löytää asiantuntevan lääkärin, joka haluaa auttaa.
Veneilyä ja saarissa oleskelua Järvisen perhe ei aio lopettaa, vaan mennä saaristoon jatkossakin. Mutta punkkirokotukset, joita annetaan puutiaisaivotulehdusta vastaan, on tarkoitus ottaa ennen kesää.