KHO päätti: Jehovan todistajien nimilistat ovat lain vastaisia

Jehovan todistajat eivät enää saa käyttää nimilistoja eivätkä tehdä muistiinpanoja ovelta ovelle-työssä ilman asianomaisten lupaa. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Kai Jauhiainen

KHO:n mukaan Jehovan todistajien keräämät nimilistat ja ovelta ovelle-käynneistä tehdyt muistiinpanot ovat lain vastaisia. Henkilötietolain mukaan nimilistojen käyttämiseen ja muistiinpanojen tekemiseen tarvitaan aina asianomaisten suostumus.

Tietosuojalautakunta on jo aiemmin kieltänyt nimilistojen keräämisen ja muistinpanojen käyttämisen tehtäessä ovelta ovelle-käännytystyötä.

Korkein hallinto-oikeus pyysi 22.12.2016 asiassa EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisua ja antoi oman päätöksensä maanantaina. KHO:n ratkaisu noudattaa EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun linjaa.

Tietosuojalautakunta on velvoittanut Jehovan todistajia henkilötietolain nojalla kuuden kuukauden määräajassa huolehtimaan siitä, että henkilötietoja ei kerätä yhdyskunnan tarkoituksia varten.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut