MPK saattaa saada käyttöönsä omat aseet – "Tämä helpottaisi maanpuolustustyötä"

Ampumataidon ylläpitäminen on reserviläisten tärkeimpiä taitoja. Jos eduskunnan käsittelyssä parhaillaan oleva lakialoite hyväksytään, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen käyttöön annetaan tietty määrä omia aseita. –  Pilvi Vihanta / MPK

Jari Pietiläinen

Kuluvalla viikolla 25-vuotistaivaltaan juhliva Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on uusien haasteiden edessä.

Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta sekä laki ampuma-aselain muutoksesta ovat edenneet eduskunnan käsittelyyn.

Julkisuudessa huomiota on kerännyt se, että lain astuessa voimaan MPK:n sotilaallinen koulutus siirtyisi uudistuksessa Puolustusvoimille ja että lakimuutokset antaisivat MPK:lle mahdollisuuden hankkia aseita.

MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Petri Parviainen kuitenkin toppuuttelee innokkaimpia tahoja, jotka muutoksista meteliä pitävät.

– Kyse ei ole niin dramaattisesta muutoksesta kuin mitä median otsikoista on ehkä voinut kuvitella. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että esimerkiksi Helsingin koulutuspaikkaan saataisiin pari-kolmekymmentä uutta pistoolia ja reserviläiskivääriä, joita reserviläiset voisivat käyttää ammuntojen aikana, Parviainen muistuttaa.

Reserviläiset eivät siis saa aseita kotiinsa, vaan ne säilytetään tarkasti vartioituna ja turvallisessa säilössä Santahaminassa.

Mahdollinen lakimuutos kuitenkin mahdollistaa sen, että esimerkiksi sovellettua reserviläisammuntaa voitaisiin kouluttaa nykyistä nousujohteisimmin.

Samalla omat aseet mahdollistaisivat MPK:lle aiempaa yhtenäisemmän ampumaohjelmiston suunnittelun ja toteuttamisen.

– Jatkossakin ammunnan harrastaminen on suhteellisen edullista. Esimerkiksi puoli päivää Santahaminan ampumaradalla maksaa edelleenkin vain noin 20–30 euroa. Se kattaa niin patruunat, koulutuksen, vakuutusturvan kuin ratamaksunkin, Parviainen laskee.

Nuorten turvakurssit ovat olleet viimeisten vuosien aikana pääkaupunkiseudullakin hyvin suosittuja. Näillä kursseilla pääpaino on varautumis- ja turvallisuuskoulutuksessa. (Kuva: Tomi Auersalmi)

Vaikka suomalaisten maanpuolustustahto on tuoreen tutkimuksen mukaan lievässä laskusuunnassa, se ei MPK:n vauhtia ole hidastanut. Ensi vuonna yhdistyksellä on luvassa monia uusia avauksia.

Tulevia painopisteitä ovat MPK:n Etelä-Suomen piirissä alueellisen valmiuskeskuksen kehittäminen ja säteilymittausjoukkueiden koulutus. Myös kyberkoulutus on mukana kurssivalikoimissa.

– Lisäksi tähän mennessä on koulutettu jo satakunta henkilöä, joista tulee Helsingin metroasemilla sijaitsevien kallioväestönsuojien käytön toimijoita, kertoo MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Petri Parviainen.

Mahdollisen lakimuutoksen myötä Puolustusvoimien tilaamia kursseja ei enää järjestäisikään MPK, vaan Puolustusvoimat itse.

– Siitä huolimatta MPK antaa reserviläisille edelleen sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Vaikka uusi laki tulisikin voimaan, Etelä-Suomen piirillä on jatkossakin noin 160 sotilaallisia valmiuksia kehittävää kurssia vuodessa, Parviainen muistuttaa.

Reserviläisten tärkein taito on ampumataito ja sitä tuetaan edelleen. Santahaminassa ratavuorot ovat erittäin suosittuja, mutta ampumaan pääsee yhä lisää halukkaita.

Nuorten turvakursseille osallistuu lukiolaisten lisäksi myös ammatillisessa koulutuksessa olevia. (Kuva: Tomi Auersalmi)

– Täysi-ikäisille järjestetään alkeisammuntoja, samoin pelkästään naisille tarkoitettuja ampumakursseja. Kurssilaiset ovat tähänkin saakka voineet lainata pistoolia tai reserviläiskivääriä, joten edes omaa asetta ei kurssilainen tarvitse, Parviainen kertoo.

Naisille yksi hyvä tapa päästä mukaan MPK:n toimintaan on osallistua Naisten valmiusliiton järjestämään Pihlaja 2019 -harjoitukseen, joka pidetään ensi syksynä Santahaminassa.

Samaisena viikonloppuna Santahaminassa järjestetään peräti toistakymmentä kurssia. Nämä kurssit keskittyvät muun muassa arjen turvallisuuteen, sähköittä selviämiseen ja henkiseen kriisinkestävyyteen.

Muut Uudellamaalla toimivat MPK:n koulutuspaikat sijaitsevat Tuusulassa, Porvoossa, Upinniemessä ja Hangon Syndalenissa.

Lue tästä, millaista vapaaehtoistyö on parhaimmillaan MPK:n riveissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tapiolan kahluualtaan kausi vetelee viimeisiään – allasta aletaan tyhjentää jo maanantaina
 2. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 3. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 4. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 5. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 6. Kiekko-Espooseen myös kanadalaisväriä – konkarisentteri on tuttu liigasta ja KHL:stä
 7. Liikennemäärien väheneminen näkyi – henkilövahinkoja aiheuttaneiden onnettomuuksien määrä laski yli kolmanneksen Espoossa
 8. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 9. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 10. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 11. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 12. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 13. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi käytännöksi
 14. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 15. Koronan nostattaman leivontabuumin tuloksena syntyy kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – "Oma juju leivonnassa on pikkuhiljaa löytynyt. Siinä on se salaisuus, miksi pulla on niin maistuvaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Yksi kuoli raskaan ajoneuvon ja henkilöauton nokkakolarissa Kirkkonummella – onnettomuuspaikalla kantatie 51:llä käytössä kiertotie
 2. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 3. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 4. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 5. Espooseen aukeaa ensi viikolla uusi koronatestien drive in -kaista – sijoituspaikkana Tapiola
 6. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 7. Poliisilta lisätietoa Kirkkonummen kuolonkolarista – kuorma-auto törmäsi ajoneuvoyhdistelmän keulaan kolaroineeseen henkilöautoon
 8. Nuuksion naapurista kaupataan taas lomatontteja – Kirkkonummi haluaa eroon kiinteistöistään Siikajärvellä
 9. Kauniainen aloitti jo kasvomaskien jakamisen vähävaraisille
 10. Kirkkonummi aloittaa maanantaina kangasmaskien jaon – jokainen hakija saa kolme
 11. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 12. Espoossa avautuu talousneuvola – kokeilussa kysymyksiä vuokrarästeistä, kulutusluotoista ja ulosotosta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. IS: Kirkkonummen kunta selvittää taas Kimi Räikkösen rakennushankkeita Porkkalassa – nyt vuorossa rantatörmän uima-allas ja tulisija
 15. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.