MPK saattaa saada käyttöönsä omat aseet – "Tämä helpottaisi maanpuolustustyötä"

Ampumataidon ylläpitäminen on reserviläisten tärkeimpiä taitoja. Jos eduskunnan käsittelyssä parhaillaan oleva lakialoite hyväksytään, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen käyttöön annetaan tietty määrä omia aseita. –  Pilvi Vihanta / MPK

Jari Pietiläinen

Kuluvalla viikolla 25-vuotistaivaltaan juhliva Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on uusien haasteiden edessä.

Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta sekä laki ampuma-aselain muutoksesta ovat edenneet eduskunnan käsittelyyn.

Julkisuudessa huomiota on kerännyt se, että lain astuessa voimaan MPK:n sotilaallinen koulutus siirtyisi uudistuksessa Puolustusvoimille ja että lakimuutokset antaisivat MPK:lle mahdollisuuden hankkia aseita.

MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Petri Parviainen kuitenkin toppuuttelee innokkaimpia tahoja, jotka muutoksista meteliä pitävät.

– Kyse ei ole niin dramaattisesta muutoksesta kuin mitä median otsikoista on ehkä voinut kuvitella. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että esimerkiksi Helsingin koulutuspaikkaan saataisiin pari-kolmekymmentä uutta pistoolia ja reserviläiskivääriä, joita reserviläiset voisivat käyttää ammuntojen aikana, Parviainen muistuttaa.

Reserviläiset eivät siis saa aseita kotiinsa, vaan ne säilytetään tarkasti vartioituna ja turvallisessa säilössä Santahaminassa.

Mahdollinen lakimuutos kuitenkin mahdollistaa sen, että esimerkiksi sovellettua reserviläisammuntaa voitaisiin kouluttaa nykyistä nousujohteisimmin.

Samalla omat aseet mahdollistaisivat MPK:lle aiempaa yhtenäisemmän ampumaohjelmiston suunnittelun ja toteuttamisen.

– Jatkossakin ammunnan harrastaminen on suhteellisen edullista. Esimerkiksi puoli päivää Santahaminan ampumaradalla maksaa edelleenkin vain noin 20–30 euroa. Se kattaa niin patruunat, koulutuksen, vakuutusturvan kuin ratamaksunkin, Parviainen laskee.

Nuorten turvakurssit ovat olleet viimeisten vuosien aikana pääkaupunkiseudullakin hyvin suosittuja. Näillä kursseilla pääpaino on varautumis- ja turvallisuuskoulutuksessa. (Kuva: Tomi Auersalmi)

Vaikka suomalaisten maanpuolustustahto on tuoreen tutkimuksen mukaan lievässä laskusuunnassa, se ei MPK:n vauhtia ole hidastanut. Ensi vuonna yhdistyksellä on luvassa monia uusia avauksia.

Tulevia painopisteitä ovat MPK:n Etelä-Suomen piirissä alueellisen valmiuskeskuksen kehittäminen ja säteilymittausjoukkueiden koulutus. Myös kyberkoulutus on mukana kurssivalikoimissa.

– Lisäksi tähän mennessä on koulutettu jo satakunta henkilöä, joista tulee Helsingin metroasemilla sijaitsevien kallioväestönsuojien käytön toimijoita, kertoo MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Petri Parviainen.

Mahdollisen lakimuutoksen myötä Puolustusvoimien tilaamia kursseja ei enää järjestäisikään MPK, vaan Puolustusvoimat itse.

– Siitä huolimatta MPK antaa reserviläisille edelleen sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Vaikka uusi laki tulisikin voimaan, Etelä-Suomen piirillä on jatkossakin noin 160 sotilaallisia valmiuksia kehittävää kurssia vuodessa, Parviainen muistuttaa.

Reserviläisten tärkein taito on ampumataito ja sitä tuetaan edelleen. Santahaminassa ratavuorot ovat erittäin suosittuja, mutta ampumaan pääsee yhä lisää halukkaita.

Nuorten turvakursseille osallistuu lukiolaisten lisäksi myös ammatillisessa koulutuksessa olevia. (Kuva: Tomi Auersalmi)

– Täysi-ikäisille järjestetään alkeisammuntoja, samoin pelkästään naisille tarkoitettuja ampumakursseja. Kurssilaiset ovat tähänkin saakka voineet lainata pistoolia tai reserviläiskivääriä, joten edes omaa asetta ei kurssilainen tarvitse, Parviainen kertoo.

Naisille yksi hyvä tapa päästä mukaan MPK:n toimintaan on osallistua Naisten valmiusliiton järjestämään Pihlaja 2019 -harjoitukseen, joka pidetään ensi syksynä Santahaminassa.

Samaisena viikonloppuna Santahaminassa järjestetään peräti toistakymmentä kurssia. Nämä kurssit keskittyvät muun muassa arjen turvallisuuteen, sähköittä selviämiseen ja henkiseen kriisinkestävyyteen.

Muut Uudellamaalla toimivat MPK:n koulutuspaikat sijaitsevat Tuusulassa, Porvoossa, Upinniemessä ja Hangon Syndalenissa.

Lue tästä, millaista vapaaehtoistyö on parhaimmillaan MPK:n riveissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 2. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 3. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 4. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 5. Nyt asfaltoidaan vähäliikenteisempiäkin teitä – kunnostukseen viime vuosia enemmän rahaa
 6. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 7. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 8. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 9. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 10. GrIFK hakee edelleen kauden avausvoittoa Kakkosessa – kotikentällä vastassa FC Espoo
 11. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 12. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 13. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 14. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 15. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.