Maanpuolustusväen MPK täyttää 25 vuotta – Tuhannet kädet uurastavat nyt isänmaan asialla

Erkki Joukaiselle, Seppo Mäkiselle ja Pirkko Laurilalle vapaaehtoinen maanpuolustus on tärkeä osa elämää. Kova kolmikko viettää usein viikonloppujaan Santahaminan Radioniemessä, missä sijaitsee Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuspaikka. –  Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Santahaminan Radioniemessä käy kuhina. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Helsingin koulutuspaikka vilisee maastoasuista väkeä, kun vapaaehtoiset reserviläiset laittavat varustehyllyjä järjestykseen.

Takana on monen harjoituksen vuosi ja vähintään yhtä vilkkaana alkaa vuosi 2019 – silloinkin tarvitaan vapaaehtoisia käsipareja jakamaan ja vastaanottamaan varusteita.

Perustamisryhmän tehtävänä on jakaa varusteet erilaisille maanpuolustuskursseille saapuville. Varusteita on lukuisia aina pakista taisteluvyöhön ja telttapatjasta maihinnousukenkiin saakka.

Yksi monista vapaaehtoisista on perustamisryhmässä pitkään mukana ollut Pirkko Laurila Häntä ei haittaa, vaikka onkin tällä hetkellä ainoa nainen miesten joukossa.

– Minut ainakin saa tulemaan mukaan juuri tämä samanhenkinen porukka. Tiukoistakin tilanteista selviää, kun ottaa mukaan hurtin huumorin, Laurila lataa.

Radioniemen varastopäällikkö, aktiivireserviläinen Timo Tuomi on toiminut perustamisryhmässä jo toistakymmentä vuotta.

– Äkkipäätä voisi kuvitella, että tämä homma olisi vain monotonista rättien jakamista, mutta ei se niin ole. Kaikki on suunniteltava etukäteen hyvin, sillä jos varustettavana on viikonloppuna 250 kurssilaista, yksityiskohtienkin on mentävä nappiin, Tuomi korostaa.

Olli ja Pirkko Laurila sekä Seppo Mäkinen ja Erkki Joukainen ovat maanpuolustustyön vapaaehtoisia MPK:n riveissä. He jakavat usein varusteita Santahaminan Radioniemessä.

Ryhmässä pisimpään olleilla Erkki Joukaisella ja Seppo Mäkisellä on vakaa näkemys siitä, mikä pitää yllä kipinää saapua kerta toisensa jälkeen Santahaminaan.

– Ryhmässä on hyvä yhteishenki ja tieto siitä, että täällä tehdään tärkeää työtä. Kaikilla on samankaltainen näkemys maanpuolustustyön tarpeellisuudesta, miehet pohtivat.

Molemmat toimivat myös Vääpelikillan riveissä.

Aiemmin Radioniemessä varastopäällikkönä toiminut Olli Laurila myöntää, että MPK:n vapaaehtoisilla on monta houkutusta olla viikonloppuisin toisaalla.

– Kyllä MPK kilpailee aina muiden toimijoiden kanssa vapaa-ajasta. Tänne tulevilla pitää olla rinnassa kipinä maanpuolustukseen, sillä aika harva muuten haluaa laittaa omaa aikaansa perjantaista sunnuntaihin varusteiden jakoon, Laurila myöntää.

– Mutta ne, jotka tähän sitoutuvat, ovat sitten kyllä erinomaista porukkaa. Tännehän voi vapaasti tulla vaikka kokeeksi katsomaan, millaista puuhaa tämä on.

Vaikka kaikki ovat MPK:n riveihin tervetulleita taustoihin ja sotilasarvoon katsomatta, yhdenlaisia vapaaehtoisia ei mukaan haluta: omin päin heiluvia ramboilijoita.Myöskin ääriliikkeisiin kuuluva joukko suljetaan armotta pois.

– Aitoa ja tervettä maanpuolustushenkeä ei missään nimessä pidä sotkea kiihkonationalismiin, eikä sellaiselle ole MPK:ssa mitään sijaa, Tuomi muistuttaa.

– Toisaalta on niin, että joukon paine kyllä karsisi sellaisen aineksen hyvin nopeasti pois täältä. Tolkun ihmisiä täällä ollaan.

MPK viettää 25-vuotispäiväänsä 14. joulukuuta 2018.

Lue tästä, miten työn alla oleva uusi aselaki vaikuttaisi toteutuessaan MPK:n toimintaan.

MPK täyttää 25 vuotta

Maanpuolustuskoulutusyhdistysperustettiin 14. joulukuuta 1993.

Järjestää vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kuuluvaa koulutusta.

Kehittää naisten mahdollisuuksia osallistua maanpuolustustyöhön.

Järjestää turvallisuus-, varautumis- sekä johtamis- ja kouluttajakoulutusta.

Helsingissä koulutustoiminta keskittyy Santahaminan Radioniemeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa varmistui yhdeksän uutta tartuntaa – Kaupunki korjasi aiempaa lausuntoaan: Hoivakodissa ei olekaan koronaa
 2. Sijoitusyksiö Espoossa antaa huonomman vuokratuoton kuin Vantaalla – Ratojen varteen keskittyvä kasvu "voi vaikeuttaa syrjempänä raiteista sijaitsevien asuntojen vuokrausta"
 3. Kivenlahden uimarannalla ulosteen aiheuttamaa saastumista – uimista vältettävä toistaiseksi
 4. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 5. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 6. Espoon kaupungintalon purkaminen ei ala loppukesästä – taloa koskeva valituskierre jatkuu
 7. Lapsen varastettu pyörä löytyi netin myyntipalstalta – sopi kaupat Leppävaaraan ja pyysi poliisit paikalle
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Hänninen 5.8.
 10. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 11. Shaker-lehti: Räppäri Setä Koponen vetämään olutbisnestä – "Tavoitteena on, että Olarista puhuttaessa tulisi ensimmäisenä mieleen panimo"
 12. Kirkkonummi-päivät järjestetään koronasta huolimatta – torialueelle opastetut kulkuväylät
 13. Lattiahalkeamien vuoksi kaksi kuukautta suljettuna ollut länsimetron asema avautuu torstaina
 14. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 15. Kuntoportaiden suosio ei laannu – Soukka sai omansa, seuraavatkin jo suunnitteilla, olarilaisille luvassa pettymys

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.