Joulupostimerkin hinta kallistui poskettomat 91 prosenttia – missä menee kipuraja?

JOULUKORTIT 1,05 euron merkillä varustetut kortit ehtivät postiin vielä tänään keskiviikkona.

Armi Suojanen

Joulutervehdyksen lähettäminen, varsinkaan laajalle sukulais- ja ystäväjoukolle, ei ole halpaa. Joulupostimerkin hintaa kauhistellut nainen pudotti kirjelaatikkoon 70 joulukorttia, joiden postimerkit maksoivat yhteensä 73,50 euroa eli 1,05 euroa kappaleelta. Viime vuonna saman satsin lähettäminen maksoi 66,50 euroa.

Joulupostimerkin hintaon noussut kahdeksassa vuodessa miltei 100 prosenttia. Vuonna 2010 joulukortin saattoi halvimmillaan lähettää 0,55 eurolla. Sen jälkeen hinta on noussut yhteensä 0,50 euroa eli 91 prosenttia.

Postin viestintä selittää korotuksia sillä, että niin varmistetaan "yleispalvelutuotteen toimintavalmius koko maassa" ja katetaan jakeluverkoston kustannukset.

Edullisemmalla 1,05 euron postimerkillä varustetut kortit pitää kiikuttaa kirjelaatikkoon viimeistään 12. joulukuuta kello 24. Joulukortit voi siis jättää kirjelaatikkoon keskiviikkona puoleenyöhön mennessä sellaiseenkin laatikkoon, jossa tyhjennysaika on siltä päivältä jo ohitettu.

Keskiviikon jälkeenkin ehtii vielä lähettää hyvän joulun ja uuden vuoden -toivotuksen, mutta postimerkki maksaa jo 1,50 euroa. Se on 0,10 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Joulukorttien vihoviimeinen postituspäivä on 19. joulukuuta, jotta ne ehtisivät aatoksi perille.

Joulutervehdysten lähettäminen on vähentynyt viime vuosina ja digitaaliset toivotukset ovat yleistyneet. Perinne pysyy silti suosittuna. Viime jouluna kortteja lähetettiin 28 miljoonaa kappaletta.

Katugallupissatämän vuoden joulupostimerkin hintaa ei pidetä liian korkeana.Björn-Erik Blomqvistinmielestä 1,05 euroa on sopiva hinta joulupostille.

– Joulupostimerkkihän on halvempi kuin normaali postimerkki. Lähetämme vaimoni kanssa yli 30 joulukorttia.

– Euron tasasumma olisi hyvä. Kuuluu asiaan lähettää joulukortit enkä ajattele siinä rahaa, sanoo puolestaanAnneli Peltonen

Hän lähettää yleensä 50–60 korttia. Nyt Peltonen on kirjoittanut ylös 15 nimeä, joille hän suunnittelee laittavansa kortin.

Pia Jonssonei lähetä joulukortteja kuin parille vanhemmalle ihmiselle.

– Muuten näpyttelen toivotukset sähköisesti, seuraan aikaani. Postimerkin kipurajana pitäisin euroa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Posti julkaisi hurjan ennätyksen – syynä Black Friday ja Cyber Monday
    3.12.2018 12:59

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut