Korkealle kohoavan Finnoon kaava hyväksyttiin − Mitenkähän yhteiselo tuhansien kirkuvien naurulokkien kanssa sujuu?

Metroaseman päälle ja ympärille rakennetavan uuden Finnoon keskuksen suunnitelmat nytkähtivät maanantai-iltana eteenpäin, kun valtuusto hyväksyi alueelle asemakaavan.

Valtuustossa päätös syntyi täysin yksimielisesti parilla toivomusponnella. Puheenvuoroissa kannettiin huolta etupäässä siitä, miten tuhannet uudet asukkaat ja ilmeisesti lähes samansuuruinen naurulokkiyhdyskunta tulevat aikanaan toimeen keskenään.

Finnoon keskuksen suunnittelussa on puhuttu paljon aivan vieressä sijaitsevasta Suomenojan kosteikkoalueesta, jota asustavatsuuret lintuyhdyskunnat.

Valtuustossa Risto Nevanlinnan (vihr.) oli huolissaan siitä, miten Uudenmaan yhden tärkeimmän lintukosteikon asukit suhtautuvat, kun saavat toistakymmentä tuhatta ihmisnaapuria.

Finnoon keskustan uusi asemakaava mahdollistaa, että alueella on jossakin vaiheessa 3 000-4 500 uutta asukasta riippunen asuntojen koosta. Koko Finnoon alueen tuleva asukasmäärä voi nousta jopa 17 000:een.

SDP:n Markku Sistonen epäili, että asuinpaikka voi olla hyvin äänekäs lintujen takia.

Samaa epäili myös Antero Laukkanen (kd.), joka kertoi kokemuksesta, että jo nyt Finnoon uudella sillalla saattaa istua kaiteella kerrallaan 200-300 lintua. − Ehkä ne muuttavat sitten niiden tornitalojen katoille.

Jouni J. Särkijärvi (kok.) kertoi myös kävelleensä ja kuulostelleensa tulevalla keskuksen alueella lintujen ääniä.

Särkijärvi otaksui, etteivät lokit ole riesana niinkään keskuksen asukkaille, mutta siitä etelään tulevalle asutukselle.

Särkijärven mielestä on hyvä, että lintuasia on nyt esillä, jotta siitä on sitten turha valittaa asukkaiden jälkikäteen.

− Kun muutetaan jonnekin alueelle, on otettava ennakkoon selvää, millaista siellä on, Särkijärvi ohjeisti.

Valtuusto hyväksyi Risto Nevanlinnan esittämän ponnen, jolla toivotaan, että Suomenojan lintukosteikoaseurataan pitkäaikaisesti vuosittain, jotta ympäristön rakentamisen mahdolliset negatiiviset vaikutukset huomataan ajoissa.

Myös autopaikkojen määrästä kannettiin huolta. Antero Laukkasen esittämässä ja valtuuston hyväksymässä ponnessa toivotaan, että tonttien luovutuksessa otetaan huomioon autopaikkojen tarve, joka voi olla myös suurempi kuin kaavassa oleva 0,5 autoa per asunto.

Finnoon keskuksen rakentaminen on valtava ja vuosia kestävä hanke. Vaikka asemakaava on nyt hyväksytty, mahdollista on, että siitä valitetaan niin kuin muistakin Finnoon kaavoista on tehty.

Metroaseman päälle ja ympärille tulee erittäin korkeitakin rakennuksia. Yli 20-kerroksisia taloja on viisi, niistä korkein 26 kerrosta.

Rakennustöihin arvioidaan päästävän vuoden 2020 aikana. Koko Finnoossa riittää rakennettavaa pitkälle 2030-luvulle.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut