Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perheenäiti ihmettelee: Kaupunki kieltää yhteislahjana ostetut lahjakortit opettajalle – näin kieltoa perustellaan

Monessa espoolaiskodissa on hämmästytty kaupungilta ja kouluista tullutta ohjeistusta opettajien joululahjoista.

Koulujen ja päiväkotien henkilökunnan muistaminen on vanha tapa, mutta siinä voidaan luiskahtaa laittomuuksiin.

Ohjeissa kielletään yksiselitteisesti lahjakorttien antaminen ja vastaanottaminen. Kielto perustuu lakiin.

Viranhaltija ei saa ottaa ulkopuoliselta taholta vastaan rahaa, ja lahjakortti on verrattavissa käteiseen rahaan.

Rahan kerääminen oppilaiden vanhempien keskuudessa ja lahjakortin antaminen opettajalle varsinkin ala-asteella lienee aika yleistä.

Tällöin yksi perhe voi laittaa lahjaan esimerkiksi 5–10 euroa, ja samalla voidaan ostaa pieni lahja myös koulunkäyntiavustajille.

− Järjetöntä, kun ajatellaan päiväkoteja ja kouluja. Olisi fiksumpaa ja ympäristöystävällisempää sallia vanhempien yhteiskeräykset lahjakortteihin, jolloin hoitajat ja opettajat voivat hankkia jotain mitä tarvitsevat, Länsiväylään yhteyttä ottanut perheenäiti toteaa.

Vanhemmat kuitenkin haluavat äidin mukaan muistaa hyviä ja pienipalkkaisia hoitajia ja opettajia joĺlakin tavalla.

− Nyt säännös mahdollistaa vain parin euron maksavan lahjan. Voi sitä opettajaparkaa, joka saa 25 kynttilää.

Mitä sitten saa antaa lahjaksi ja ottaa vastaan? Ohjeet ovat aika ympäripyöreitä lukuun ottamatta raha- ja lahjakorttikieltoa. Ohjeissa ei ole muuttunut mikään pitkään aikaan.

Rajanveto sallitun ja kielletyn edun vastaanottamisen välillä ei ole yksiselitteinen, joten lähtökohtaisesti etujen vastaanottamisessa on noudatettava pidättyväisyyttä, Espoon ohjeessa sanotaan.

Yksityisiltä henkilöiltä tai yksittäisiltä yrityksiltä ei ohjeen mukaan pääsääntöisesti tule ottaa vastaan muita kuin vähäarvoisia mainos- tai muita vastaavia lahjoja. Muuta konkreettista neuvoa tai esimerkkiä ei ohjeessa ole.

Espoon perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen korostaa, että ohjeistuksella ei missään nimessä haluta kieltää tai rajoittaa ikiaikaista tapaa muistaa esimerkiksi opettajia.

− Se on hieno ele ja itsekin opettajana toimineena tiedän, että se lämmittää.

Lahjojen antamisessa ja vastaanottamisessa on kuitenkin Salosen mielestä oltava tarkkana.

− Täytyy muistaa, että opettaja on myös päätöksentekijä, kun hän arvio oppilaita.

Salonen muistaa takavuosilta tapauksen, kun vanhemmat olivat keränneet rahaa ja ostaneet opettajalle arvokkaan kristallimaljakon. Tuolloin opettajaa ohjeistettiin, ettei hän ota lahjaa vastaan.

Mitä lahja tai muistaminen voisi olla?

− Opettajalle omena, muistelee Salonen hyvin vanhaa sanontaa.

Lahjassa ei ole Salosen mielestä aina tärkeää, kuinka arvokas se rahallisesti on. Lahja voi olla antajalle jopa täysin ilmainen, mutta merkitä vastaanottajalle paljon.

Espoon ruotsinkielisessä opetustoimessa muistutus lahjoista on mennyt myös kaikille oppilaiden huoltajille.

Opetustoimen johtaja Barbro Högström haluaa nostaa esille rahankeräyksessä lahjoja varten myös yhdenvertaisuuden perheiden välillä.

Espoossakin on Högströmin mukaan tuhansia lapsia perheissä, joissa raha on tiukalla ja pienikin summa voi olla merkittävä asia.