Minna Tervamäen tanssiteos kuljettaa monenlaisiin mielenmaisemiin

Viulisti Minna Pensola säestää Minna Tervamäen tanssia. Vili

Anneli Tuominen-Halomo

Poikkitaiteelliset produktiot kiehtovat tanssija-koreografi Minna Tervamäkeä 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä tanssija tuo Sellosalliin esityksen, jossa hän kohtaa Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina tunnetuksi tulleen sopraano Pia Freundin ja jousikvartetti Meta4:n jäsenen Minna Pensolan

Minna Tervamäki on tehnyt ennenkin yhteistyötä molempien kanssa.

– Pia käyttää laulaessaan tilaa ja kehoa ja Minna on hyvin fyysinen viulisti.

Ohjelma rakentuu sekä sisällöltään että tunnelmaltaan voimakkaisiin teoksiin. Kaija Saariahon From the Grammar of Dreams (1988) sävellyksessä käytettävät sanoitukset on poimittu Sylvia Plathin teoksista. Viron juhlavuoden kunniaksi illan kokonaisuuteen on valittu Arvo Pärtin teos Es sang vor langen Jahren

Tanssija, laulaja ja soittaja ovat vahvasti yhdessä läsnä."

– Esitys on hyvin tunteisiin menevä. Sylvia Plathin runot ovat rankkoja, mutta niissä on outoa huumoria ja absurdiuttakin. Idea Saariahon musiikin käyttämisestä tuli Pia Freundilta.

Plathin kerronta on vahvaa. Hän käsittelee elämää ja kuolemaa, pakenemista hulluuteen ja itsetuhoisuuteen sekä sitä vastaan taistelemista. Tästä huolimatta teoksen loppukaneetissa kivulias painajainen päättyy päivänvaloon ja elämään.

Esityksessä on myös improvisaatio-osuus.

– Rakastan improvisaatiota. Silloin syntyy aina jotain odottamatonta, jota ei harjoitellen synny. Olemme valmiita heittäytymään, koska tunnemme toistemme työskentelytavat, Minna Tervamäki snaoo.

From the Grammar of Dreams -esitys vie yleisön matkalle erilaisiin mielenmaisemiin ja tunnetiloihin. Tervamäen mielestä esityksen musiikki on erityisen kiehtovaa ja se antaa vahvan alustan koreografialle. Tanssija, laulaja ja soittaja ovat vahvasti yhdessä läsnä. Koreografia ei pelkästään kuvita musiikkia, vaan yhteinen tekeminen on tärkeää.

– Olen kuunnellut esityksen musiikin varmaan satoja kertoja ja löytänyt siitä paljon kiehtovia yksityiskohtia.

From the Grammar of Dreams 12. joulukuuta Sellosalissa, liput alkaen 25 euroa ennakkoon Lippupisteestä ja tuntia ennen ovelta.

50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Minna Tervamäki on tanssija-koreografi, jolla on taustallaan loistokas ura Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijana. Nykyisin Tervamäen toiminta painottuu poikkitaiteelliseen yhteistyöhön koreografina.

Hän debytoi koreografina vuonna 2005 ensi-iltansa saaneella teoksella Something Else? Sittemmin hän on luonut reilut parikymmentä teosta.

Vuosien varrella Tervamäki on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi saksofonisti Timo Lassyn, harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen, mediataiteilija Marita Liulian, flamencotanssija Kaari Martinin ja kuvataiteilija Hannaleena Heiskan kanssa.

Pia Freund on tullut tunnetuksi erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina niin resitaali- ja orkesteriohjelmistoissa kuin oopperalavoillakin. Hänet on palkittu Hämeenlinnan kulttuuripalkinnolla ja Sibelius-seuran Sibelius-palkinnolla.

Minna Pensola esiintyy sekä kamarimuusikkona että solistina ja on maamme kansainvälisesti menestyneimmän jousikvartetin, Meta4:n jäsen. Pensola opettaa myös viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut