Hypermarkettien päästävä Lommilaan, kauppakamari vaatii – "Lisättäisiin alueen vetovoimaa ja vähennettäisiin päästöjä aiheuttavaa autoliikennettä"

Silja Kononen

Vähittäiskauppojen sijoittumisen tiukasta säätelystä pitää luopua, vaatii Helsingin seudun kauppakamari. Tiukka ohjaus rajoittaa kilpailua ja aiheuttaa kauppakamarin mielestä tulkintaongelmia. Vaatimuksen se esittää valmisteilla olevasta Uudenmaan maakuntakaavasta antamassaan lausunnossa.

Kaupan laatuun perustuvia kaavoitusratkaisuja se pitää vanhanaikaisina. Tilaa vaativaa kauppaa ei pitäisi enää käsitellä erillisenä ilmiönä. Sen sijaan keskustojen ulkopuolisia kaupan alueita tulisi käsitellä yhdenmukaisesti ja kaupan sijoittumisen ohjausta yksinkertaistaa, lausunnossa sanotaan.

Esimerkkinä huonosta nykytilasta kauppakamari käyttää Espoota. Kauppakamarin maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikkö Tiina Pasuri toteaa, että Espoon keskuksen alueelta puuttuvat nyt päivittäistavarakaupan suuryksiköt. Näitä palveluja haetaankaukaa.

– Sallimalla suurten päivittäistavarakauppojen sijoittaminen Lommilaan parannettaisiin alueen palveluja, lisättäisiin alueen vetovoimaa ja vähennettäisiin päästöjä aiheuttavaa autoliikennettä, Pasuri sanoo.

Kauppakamari muistuttaa, että hallitusohjelman keskeinen tavoite on sääntelyn purkaminen. Uudenmaan liittoa se moittii hallituksen linjausten ja lainmuutosten sivuuttamisesta kauppaa koskevissa kaavaratkaisuissaan.

– Keskusten ulkopuolella sijaitsevien kaupan alueiden ohjaus perustuu edelleen kaupan laatuun eli kauppa on jaettu keskustahakuiseen kauppaan, kuten päivittäistavara ja muu erikoistavara, ja tilaa vaativaan kauppaan. Lisäksi kaavaratkaisun ymmärtämistä vaikeuttaa se, että erilliset kaupan alueet on jaettu kahteen luokkaan, joista toisissa laatua on rajoitettu ja toisissa ei, Pasuri sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.