Nastat alle ja pyörällä töihin – lue Veeran 6 vinkkiä ja katso, mitä talvipyöräilyn varusteet maksavat

Eikö talvella pyöräily ole kylmää kyytiä? Se on yleisin kysymys, jonka Veera Minkin saa kuulla talvipyöräilyyn liittyen.

Ei ole, kun varusteet ovat kunnossa.

– Pyörän selässä ollaan liikkeessä koko ajan. Minä ihmettelen sitä, eikö bussia tai junaa pakkasessa paikoillaan odottavilla ole kylmä?

Kolme vuotta noin 10 kilometrin työmatkansa pyörällä kulkenut Minkin ei jätä cyclocross-pyöräänsä talliin edes silloin kun vastaan tulee tuiskua tai tiskirättejä. Sää vaikuttaa ainoastaan siihen, mitä hän pukee päälleen.

– Talvipyöräilyn ainoa miinuspuoli on se, ettei voi pitää taukoja. Pysähtyessä tulee kylmä.

Valtaosaan pyöristä saa asennettua nastarenkaat. Poikkeuksena ovat ohutrenkaiset maantiepyörät, joiden haarukkaan leveä nastapyörä ei mahdu. Nastarenkaita on sekä kahdella että neljällä nastarivillä riippuen renkaan leveydestä. Edullisimpien nastarenkaiden hinnat lähtevät noin 20 eurosta, laadukkaammat maksavat 40–50 euroa kappale.

Talvella tulee kiinnittää erityistä huomiota heijastimiin ja valoihin. Peruspyöräilyyn on kahden tyyppisiä etuvaloja. Edullisimpien etuvalojen tarkoitus näyttää pyöräilijä muulle liikenteelle, tehokkaammat ajovalot valaisevat ajoväylän. Edullisimmillaan etuvalon saa noin kymmenellä eurolla. Tehokkaan ajovalon hinta on noin 40 eurosta ylöspäin. Takavaloja saa edullisimmillaan muutamalla eurolla. Kiinnitysmekanismiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Pyöräilytakissa on pitkä helma ja taskut takana. Pyöräilyhousut ovat kapealahkeiset, ja niissä voi olla pehmusteet. Talvipyöräilyyn käyvät kuitenkin mitkä tahansa tuulenpitävät ulkourheiluvarusteet. Toppavaatteissa useimmille tulee hiki. Alle puetaan kelin mukaan aluskerrasto, merinovillaa tai teknistä materiaalia, ei puuvillaa.

Sormet ja varpaat ovat kylmänarat. Talvipyöräilyyn on kaupan lämpimiä hanskoja ja kenkiä, mutta yhtä hyvin asian ajavat toppahanskat ja talvikengät. Alle voi laittaa ohutta silkkisormikasta tai villasormikasta ja -sukkaa. Markkinoilla on myös kenkäsuojia, jotka suojaavat märältä ja viimalta. Ajolasit kannattaa hankkia silmien suojaksi.

Suola kannattaa pestä pois ja ketjut on hyvä käsitellä öljyllä säännöllisesti.

Pyörän lukot voivat jäätyä pakkasella. Varaudu tähän lukkosulalla.

Veera Minkin varusteet

Neliriviset nastarenkaat 40–50 euroa kappale.

Ladattava etuvalo, joka valaisee ajoväylää: 50 euroa. USB-ladattava takavalo: 2–3 euroa. Lisäheijastimia pinnoihin: 4 euroa (10 kpl). Heijastinliivi: 5 euroa.

Softshell-pyöräilytakki ja wind stopper -housut. Merinovillainen kerrasto. Villakauluri. Ohut, tuulenpitävä pipo. Tuubihuivi kasvojen suojana. Pojan vanhat toppasormikkaat ja talvilenkkarit.

Kenkäsuojat: n. 30–40 euroa.

Ajolasit: alkaen 20 euroa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut