Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Miksi Helsingissä on, mutta Espoossa ei?" Rapistuvasta Heikintorista ehdotetaan kauppahallia – Pyörittelimme sellaista mahdollisuutta itsekin, sanoo pääomistaja

TAPIOLA Hakaniemen tapainen kauppahalli herättää innostusta.

Tapiolan vanhan kauppakeskuksen Heikintorin muuttaminen kauppahalliksi on ainakin ehdotuksena herättänyt innostusta.

Pari viikkoa sitten Matti Mustonen kirjoitti Länsiväylän Areena -palstalla, että häntä surettavat Heikintorin liiketilat, joista moni on tyhjillään (LV 17.-18.11.). Ja jos tilat uusitaan nykyaikaisiksi, liikkeet sen kun vähenevät, koska vuokrat nousevat, hän arveli.

Homma toimisi jos kauppakeskuksen alakerrasta tehtäisiin kauppahalli Hakaniemen tapaan ja yläkertaan sijoitettaisiin esimerkiksi kirjasto, Mustonen vinkkaa.

Hän kertoi käyneensä Hakaniemen kauppahallissa, joka oli melko täynnä iloisia ihmisiä.

Miksi Helsingissä on kauppahalleja, mutta Espoossa ei, Mustonen kysyy.

Ehdotusta pitivät loistavana muun muassa Leo Volmari (LV 28.11.) ja Ritva Halme, jonka mielestä kauppahalli kuuluu jokaiseen elävään, isoon kaupunkiin ja Espoossa sen luontevin paikka olisi Heikintori.

Ompelukoneen huollon takia Kirstinmäestä Heikintorille asioimaan tulleet Marja Laine ja Rolf Sjöman puoltavat ajatusta kauppahallista.

– Varmaan kauppahalli olisi parempi kuin tämä. Täältä on häipynyt kauppoja ja talo näyttää huonolta, tällaisena ei houkuta yhtään, he toteavat.

Sjömanin mielestä kauppahalli voisi olla saman tapainen kuin Hakaniemessä.

– Tulisi sitten käytyäkin täällä useammin.

Heikintorin pääomistajan Cityconin kaupalliselle johtajalle Sanna Yliniemelle ehdotus Heikintorista kauppahallina ei ole uusi.

– Pyörittelimme sellaista mahdollisuutta itsekin jo pari vuotta sitten.

Myös Yliniemi pitää hienona ajatusta kauppahallista, jossa olisi tarjolla esimerkiksi leipomotuotteita ja lihaa. Kalanmyyntiähän Heikintorilla jo on.

Ajatus vain ei lähtenyt vetämään, sillä kysyntä puuttuu.

– Liikkeenharjoittajia jotka pystyisivät sijoittamaan kauppahalliin on aika vähän tarjolla. Sellaisia ei löydy edes yhtä heikintorillista, ei edes katutasolle niin että toiminta pyörisi riittävän vetovoimaisesti, sanoo Yliniemi.

Pääkaupunkiseudun vakiintuneilla kauppahalleilla on perinteitä ja asiakkaat ovat tottuneet asioimaan niissä. Niilläkin riittää silti kilpailussa haasteita, katsoo Yliniemi, sillä hyvin varustettujen markettien isoilla palvelutiskeillä on tarjolla paljon esimerkiksi luomua ja lähituottajien tuotteita.

Tapiolan projektinjohtaja Antti Mäkinen pitää myös vanhojen kauppahallien säilyttämistä tärkeänä.

– Mutta uuden kauppahallin toimintaa on todella vaikeaa synnyttää. Eihän kivijalkakaupoillakaan ole nykyään helppoa.

Mäkinen arvelee, että Helsingin kolme kauppahallia eivät ole taloudellisesti kantavia yksiköitä eli vuokrat eivät kata kauppahallien investointeja ja käyttökuluja.