Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Shokkilukema: Sähkönsiirto voi kallistua jopa 40 prosenttia

Kuluttajien sähkönsiirrosta maksamat hinnat voivat nousta seuraavan kymmenen vuoden aikana 10–40 prosenttia, arvioidaan sähkötekniikan professorin Jarmo Partasen tuoreessa raportissa.

Sähkönsiirtohintojen nopea nousu on aiheuttanut paljon arvostelua, ja kritiikki tulee todennäköisesti jatkumaan, sillä siirtohintojen kallistumiselle ei näy loppua.

– On ennakoitavissa, että verkkoyhtiöiden siirtotariffit tulevat edelleen nousemaan. Verkkoyhtiöiden valvontamallin sallima liikevaihtojen muutos vuosien 2016–2028 aikana tullee olemaan +10–40 prosenttia verkkoyhtiöiden alueellisista olosuhteista riippuen, professori Partanen ennakoi valtioneuvostolle torstaina luovutetussa raportissa

Raportin tilasi asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Raportin taustalla ovat kovaksi koetutsiirtohinnat, jotka Energiaviraston mukaan ovat nousseet selvästi etenkin 2016 jälkeen.

Siirtohinnat puhuttavat paitsisyrjäseuduilla myös tiheään asutullapääkaupunkiseudulla, jossa sähkönsiirtoyhtiö Carunalla on merkittävä markkinaosuus.

Oman lisänsä kritiikkiin ovat tuoneet tiedot, joiden mukaan valtio sallii Carunalle ja muille ylikansallisesti omistetuille yhtiöille verojen välttelyn.

Kansalaisjärjestö Finwatch laski äskettäin, että valtio on menettänyt 12 miljoonaa euroa verotuloja vuodessaCarunan verovälttelyn takia. Verojen välttely perustuu Carunan suureen velkaantumiseen, jota perustellaan investoinneilla jakeluverkkoon.

Uusia siirtohinnan korotuksia on väläytellyt myös Caruna.

Siirtohintojen nousun taustalla ovat yhtiöiden tekemät jätti-investoinnit sähkönjakeluverkkoon. Investoinnin perustuvat eduskunnan säätämään lakiin, joka vaatii yhtiöitä ehkäisemään sähkökatkoja.Laki säädettiin kun tapaninpäivän myrsky oli katkonut sähköt useiksi päiviksi loppuvuonna 2011.

Viranomaiset pyrkivät hillitsemään hintojen nousua, mutta pitkällä aikavälillä nousu on professori Partasen selvityksen mukaan väistämätöntä.

– Toimitusvarmuusvaatimusten täyttämiseen vaaditut ja vaadittavat investoinnit ja verkkojen ennakoiva kunnossapito ovat nostaneet ja edelleen nostavat verkkoyhtiöille sallittuja valvontamallin mukaisia liikevaihtoja. Tämä näkyy sähkönkäyttäjien siirtotariffien nousuna, Partanen toteaa raportissaan.

Hän kuitenkin huomauttaa, että arvio on epävarma, koska yleistä talouskehitystä on vaikea ennustaa.

Partasen raportissa väläytetään myös radikaalia uutta toimenpidettä, joka antaisi verkkoyhtiöille oikeuden irtisanoa sähköliittymiä.

Irtisanomisen perusteena voisi olla, että kiinteistö ei olisi käyttänyt sähköä useaan vuoteen tai kulutus olisi hyvin vähäistä.

Liittymä voitaisiin siis irtisanoa vähällä käytöllä olevista kesämökeistä tai syrjäseutujen mummonmökeistä

Nykyisen lain mukaan verkkoyhtiö ei saa irtisanoa liittymää.