Espoo-lisä ja koulusäästöt hiertävät budjettineuvotteluissa – "Suuret investoinnit eivät saa tarkoittaa, että palveluja karsitaan"

TALOUSARVIO Puolueet aloittivat neuvottelut vaitonaisina. Opetuksen säästöt ja Espoo-lisän karsiminen ovat kiperimmät kohdat budjetissa.

Opetustoimea uhkaavat säästöt tarkottaisivat sitä, että ryhmäkoot kouluissa kasvaisivat. Arkisto/Katja Riihola

Paavo Rantalainen

Espoon ensi vuoden budjetin käsittelyssä on pallo nyt poliitikoilla. Valtuustoryhmät ryhtyivät käsittelemään kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän talousarvioesitystä keskiviikkona.

Neuvotteluja käydään sovitusti poissa julkisuudesta.

– Perinteisellä kaavalla mennään, kuvailee neuvottelujen alkua suurimman valtuustoryhmän kokoomuksen puheenjohtaja Henrik Vuornos

Neuvoteltavaa on paljon. Ennakkopuheiden perusteella kipeimmät kysymykset liittyvät erityisesti sivistystoimen säästöihin ja lasten kotihoidon tuen Espoo-lisän leikkauksiin.

Budjettiesityksessä opetustoimeen on esitetty 10 miljoonan euron säästöjä sekä Espoon-lisän rajaamista alle 2-vuotiaille.

Toiseksi suurin valtuustoryhmä vihreät ehti jo julkaista tavoitteensa neuvotteluihin: Opetus- ja varhaiskasvatuksen leikkaukset on torjuttava eikä Espoo-lisää saa karsia.

Demareiden ryhmäpuheenjohtaja Markku Sistonen on vaiteliaampi ja vetoaa sovittuun neuvotteluhiljaisuuteen, mutta viittaa aiempiin puheisiin.

– Espoon suuret investoinnit eivät saa tarkoittaa, että palveluja karsitaan. Jo kuntavaaleissa vaadimme, ettei koulujen ryhmäkokoja saa kasvattaa, Sistonen korostaa.

Budjettiesityksen sivistystoimeen kohdistuvat noin viiden prosentin säästöt merkitsevät vääjäämättä sitä, että opetusryhmät kasvavat kouluissa.

Kokoomuksen Vuornos toteaa, että ryhmä on pääosin kaupunginjohtajan budjettiesityksen kannalla. Vuornos vihjaa kuitenkin, että Espoo-lisän karsinta ei välttämättä mene niin kuin on esitetty. Samanlaisia kaikuja on kuulunut muualtakin.

Veroprosentit valtuusto löi lukkoon jo syyskuussa. Espoo pitää veroprosenttinsa ennallaan. Vihreät ja demarit olisivat halunneet 0,25 prosenttiyksikön korotuksen, mikä olisi tuonut kaupungille lisää verotuloja 18 miljoonaa euroa.

Espoon taloutta rasittavat lähivuosina metron ja raidejokerin investoinnit sekä koulu- ja päiväkotitilojen rakentaminen ja remontointi. Kaupunki ja sen omistamat yhtiöt ottavat ensi vuonna lisää lainaa noin 430 miljoonaa euroa.

Valtuustoryhmien budjettineuvottelut jatkuvat vielä maanantaina. Jos tulosta ei synny, neuvotteluja jatketaan keskiviikkona. Valtuusto käsittelee budjettia 5. joulukuuta.

Lue myös:

Kaupunginjohtaja: Espoo äärirajoilla velanotossa

Espoo-lisää uhkaa leikkuri, kouluissa jaetaan niukkuutta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronakesänä mielitään vesille – kiinnostus yhteiskäyttöveneitä kohtaan kasvoi
 2. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 5. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 6. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 7. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 10. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 11. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 12. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 13. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 14. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 15. Kerassa saa kokeilla tramppaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 6. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 7. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 10. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 11. Kauppakeskus Liilan uudistus valmistuu syksyllä – tyhjiin tiloihin uusia liikkeitä
 12. Laajalahden Bredis alkaa kasvaa – valmista pitäisi olla kesällä 2021
 13. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 14. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 15. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.