Leppävaaran maauimalaa ei kateta vielä ensi syksynäkään – mahdollistaisi ympärivuotisen uimisen

KUPLA Leppävaaran maauimalan ison altaan kattava kupla ei nouse vielä ensi syksyksikään.

Kaupungin teettämän esiselvityksen mukaan maauimalan kattaminen onnistuu rakenteellisesti. Kupla olisi pystyssä noin lokakuun alusta huhtikuun loppuun. Espoon kaupunki

Sirpa Repo

Espoon uimahallipulaan ei ole luvassa nopeaa helpotusta, sillä Leppävaaran maauimalan kattaminen talveksi siirtyy jälleen.

Kattamista esittäneen uimaseura Cetus Espoon puheenjohtaja Eero Elovaaran mukaan on hyvin todennäköistä, ettei kuplaa saada vielä ensi syksyksikään.

Samoilla linjoilla on Espoon uimahallipäällikkö Ari Jaakkola Jaakkola arvioi, että kuplan vaatimia ankkurointeja voitaisiin tehdä aikaisintaan ensi syksynä. Seuraavana syksynä kupla voisi olla otettavissa käyttöön.

Cetus Espoo esitti maauimalan ison altaan kattamista talvikaudeksi jo viime vuonna. Puheenjohtaja Elovaaran mukaan hankkeessa on nyt päästy eteenpäin yksi askel.

– Olemme saaneet rakennusvalvonnasta vaaleanvihreää valoa, joten voimme jatkaa asian kanssa. Meillä on tiedossa, mitä kaikkea tarvitaan siihen, että kattamiselle voidaan hakea poikkeamislupaa, Elovaara sanoo.

Uimahallin rakennusoikeus on jo käytetty. Vaikka kuplasta ei ole tulossa pysyvä, se tarvitsee luvan. Elovaaran ja Jaakkolan käsitys on, että rakennusvalvonta edellyttää, ettei kupla haittaisi Leppävaaran uimahallin näkymistä urheilupuiston suunnalta. Lisäksi kuplan pitäisi sopia ympäristöön.

– Allas on niin iso, että kuplasta tulisi vähintään kymmenen metriä korkea, Jaakkola tietää.

Espoon kaupunginmuseon mukaan uimahalli ei ole suojeltu. Kaupunginmuseo esitti sille suojelumerkintää kaavoitusta koskevassa lausunnossaan vuonna 2012.

Hallia peruskorjattaessa ja laajennettaessa lähtökohtina olivat kuitenkin sen luonne ja ilme. Erityisesti allashallista avautuvat avarat näkymät lounaaseen haluttiin säilyttää.

Hankkeessa on vielä auki paljon merkittäviä asioita, Elovaara muistuttaa.

– Kaupungin kanssa ei ole sovittu esimerkiksi kustannusten jaosta. Sopimatta ovat muun muassa vastuut ja miten kuplaa käytettäisiin, puheenjohtaja luettelee.

Liikuntapalvelupäällikkö Jarmo Ikävalko vakuuttaa, että hanke etenee. Hän ymmärtää, että uimaseura kokee sen tapahtuvan turhan hitaasti.

– Kupla tulisi kaupungin maalle kiinni kaupungin rakenteisiin. Tilapalvelun täytyy olla tarkkana kaikissa asioissa niin rakenteisiin kuin kuplan toimivuuteenkin liittyen, Ikävalko selvittää.

– Tämä on Cetuksen hanke. Seura vastaisi perustamiskustannuksista ja kuplan hankkimisesta.

Ikävalko tunnustaa, että kaupungin näkövinkkelistä katsottuna olisi hyvä, että Cetus siirtäisi kilpauinnin kuplaan. Sitä kautta halleista vapautuisi aikaa muille.

Ikävalko laskeskelee, että kupla ja sen saaminen käyttökuntoon maksaisi 600 000–700 000 euroa. Sen päälle tulisivat vuosittaiset käyttökulut, joiden hän on aiemmin arvioinut olevan noin 100 000 euron luokkaa (LV 23.5.).

Cetuksen puheenjohtaja sanoo, että maauimalan kattaminen on seuralle rahallisesti iso asia, jos he sitoutuvat kustannuksiin. Hallitus ei voi päättää siitä yksin.

– Asiassa on saatava jäsenistön päätös. Vielä me emme voi kuitenkaan esittää heille mitään konkreettista, koska konsepti ei ole hahmottunut, Elovaara valittelee.

Uimahallipäällikön mukaan talvikauden kupla ei mitenkään haittaisi maauimalan normaalia aukioloa. Se avataan toukokuun puolivälin paikkeilla.

– Jos kupla tulisi, saataisiin maauimalan puku- ja pesuhuoneet ympärivuotiseen käyttöön. Sieltä kuplalle tulisi kulkuputki, jotta käyttäjät olisivat suojassa tuulelta ja sateelta.

Elovaara muistuttaa, että Espoolla on suurista kaupungeista vähiten uimahallien vesialaa asukasta kohden.

– Tapiolan uimahallissa ei uida moneen vuoteen. Tavoitteena on, että Matinkylän uimahalli valmistuu vuosien 2021 ja 2022 vaihteen tienoilla, Jaakkola kertoo.

Leppävaaran uimahalli ja maauimala

Uimahalli valmistui vuonna 1969.

Halli peruskorjattiin, sisätiloja laajennettiin ja tehtiin maauimalan osuus.

Uimahalli avattiin tammikuussa 2016 ja maauimala saman vuoden toukokuussa.

Maauimalan iso allas 10 ratainen, 50 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Lisäksi maauimalan puolella monitoimiallas, lasten kahluuallas, vesiliukumäki, kaksi rantalentiskenttää, koripallon heittelyalue ja leikkialue.

Maauimala avoinna noin toukokuun puolivälistä noin syyskuun puoliväliin, muuta lämpimänä syksynä iso allas on pidetty auki viikon tai kaksi pidempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kakkuja, pullaa, piirakoita, hapanjuurileipää... – korona nostatti leivontabuumin
 2. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 3. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 4. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 5. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 6. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 9. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 10. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 11. Näyttely Galleria Aarnissa – Heikki Pasanen on taiteilijana oman tiensä kulkija
 12. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 13. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 14. Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"
 15. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Espoossa todettu 981 koronatartuntaa – viikon aikana 30 uutta tapausta
 2. Maskisuositus tuli: Espoo pohtii nyt, missä ja milloin kasvomaskeja aletaan jakaa vähävaraisille
 3. Leppävaaran uimahallissa ja maauimalassa viikonloppuna olleella henkilöllä todettu koronavirustartunta
 4. Nuuksion naapurista kaupataan taas lomatontteja – Kirkkonummi haluaa eroon kiinteistöistään Siikajärvellä
 5. IS: Kirkkonummen kunta selvittää taas Kimi Räikkösen rakennushankkeita Porkkalassa – nyt vuorossa rantatörmän uima-allas ja tulisija
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Keski-ikäinen mies julkaisi salaisessa FB-ryhmässä espoolaisnaisen vähäpukeisen kuvan ja kommentoi seksielämää – oikeus tuomitsi sakkoihin
 8. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 9. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 10. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 11. Myös Espoon hammashoidon ajanvarauksessa ruuhkaa – takaisinsoitoissa päivien viive
 12. Espoon rannoilla rauhallinen kesä – "Paljon sadepäiviä ja kylmyyttä"
 13. Hänninen 12.8.
 14. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 15. Espoon terveysasemien puhelinpalvelussa yhä ruuhkaa – kaupunki lupaa keskiviikosta lähtien lähetteen koronatestiin nopeammin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.