Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä sinä voit tehdä? Haltian uusi näyttely herättelee toimimaan luonnon säilymisen puolesta

KULTTUURI Mitä minä voisin tehdä, jotta maailma pelastuisi? Vastauksia saa Haltian Jälki-näyttelystä.

Suomen luontokeskus Haltian uusi erikoisnäyttely Jälki ottaa vahvasti kantaa ympäristön puolesta. Näyttely tuo katsottavaksi ihmisen luontoon jättämiä jälkiä. Kuvissa on pohjoinen ulottuvuus, vaikka mukana on kuvia myös Intiasta ja Afrikasta.

Kuvien aiheina ovat muun muassa ilmastonmuutos, vieraslajit, roskaaminen, ylikulutus, rehevöityminen ja monimuotoisuuden väheneminen. Mukana on 18 luontokuvaajaa Suomesta, 16 Norjasta ja 6 Ruotsista. Osa kuvista on näyttelyssä paperikuvina, osa pyörii videolla.

Jokainen voi tehdä jotain."

– Näyttely peilaa myös luontokuvauksen murrosta. Luontokuvaajat ovat perinteisesti etsineet kauneutta, mutta nyt kuvissa näkyy ihmisen toiminnan jättämiä jälkiä. Millaisia tuntemuksia se herättää katsojassa, Haltian johtaja Tom Selänniemi miettii.

Perinteisissä luontokuvissa on kauniita maisemia ja söpöjä eläimiä. Haltiassa nähtävillä olevat kuvat ovat teknisesti taitavia ja esteettisesti miellyttäviä, mutta ne nostavat esiin myös toisen todellisuuden. Niissä yhdistyy kiehtovalla tavalla kauneus ja puhuttelevuus. Ihmisen jättämien jälkien aiheuttamia ongelmia ei lakaista maton alle.

– Tähän näyttelyyn haettiin kuvia, joissa on monta tasoa, näyttelypäällikkö Petri Ryöppy sanoo.

Esimerkiksi kuva turkishylkeestä on äkkiä katsoen perinteinen luontokuva, mutta eläimen kaulan ympärille onkin kietoutunut muovista pakkausnarua.

Jokainen valokuvaaja on kirjoittanut kuvaansa näyttelytekstin. Vaikka jälki on paikoin hurjaa, viestit ovat lohdullisia. "Niin kauan kuin on elämää, maa voi parantua ja sen haavat arpeutua", Mia Falk on kirjoittanut.

Näyttelyssä tarjotaan myös toivoa ja autetaan selviämään ympäristöahdistuksesta. Jälki-näyttelyn ympäristöahdistusta käsittelevä osuus on tehty yhteistyössä tutkija Panu Pihkalan kanssa.

– Näyttelyn tarkoitus ei ole aiheuttaa masennusta tai surua, vaan voimaannuttaa. Pahinta on se, että ihmiset lamaantuvat. Tämä näyttely muistuttaa siitä, että jokainen voi tehdä jotain eikä siihen tarvita radikaaleja heikennyksiä elämänlaatuun, Tom Selänniemi korostaa.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi voi esimerkiksi ripustaa kesämökin ympäristöön linnunpönttöjä ja istuttaa puutarhaan kukkia, jotka houkuttelevat paljon hyönteisiä. Ilmastonmuutosta voi torjua vaikkapa vähentämällä omaa ruokahävikkiä.

Yleisöllä on myös mahdollisuus laittaa äänestyskopissa terveiset tai toiveet luonnon paremman tulevaisuuden puolesta. Viestit luovutetaan keväällä 2019 seuraavalle Suomen hallitukselle.