Espoolaislukiossa voi nyt kilpailla tietokonepeleissä – miljoonia tienannut Jesse Vainikka kävi kannustamassa opiskelijoita

E-URHEILU Joukkuepelissä on osattava ottaa vastaan palautetta ja arvostettava tiimikavereita, sanoo maailmanmestari.

Satojen turnausten konkari Jesse Vainikka arvelee pelanneensa tähänastisella urallaan liki tuhat kilpailupeliä. Elektronisen urheilun maailmanmestari pelasi tietokoneella intohimoisesti jo kouluaikana.

– Pelasin kymmenen vuotta jalkapalloa ja ajattelin sen olevan oma lajini. Kun tulin futistreeneistä kotiin, aloin kuitenkin aina heti pelata tietokoneella. Tajusin vasta myöhemmin, kuinka paljon jalkapalloa tärkeämpiä tietokonepelit olivat minulle ja miten paljon käytin niihin aikaa, Vainikka sanoo.

Helsinkiläinen Vainikka, 26, vieraili tällä viikolla espoolaisessa Kuninkaantien lukiossa kertomassa e-urheilijan urastaan. Tänä vuonna ura nousi huipulle, kun hän pelasi Dota 2 -strategiapelin maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa. Viisihenkisessä joukkueessa pelasi toinenkin suomalainen, Topias Taavitsainen Palkintorahat olivat miljoonaluokkaa.

– En ole vielä oikein osannut sisäistää sitä rahamäärää, toteaa Vainikka, pelinimeltään JerAx.

Turnauksissa kiertäminen ja pelaaminen ei aina suju mutkattomasti. Voitot ovat huippuhetkiä, mutta vaikeitakin aikoja on ollut ja Vainikka on kärsinyt burn outistakin.

– On tosi vaikea hyväksyä sitä, että on uupunut. Se on ollut uran vaikeimpia hetkiä.

Kanadassa pelatun turnausvoiton jälkeen hän huilasi pelaamisesta kaksi kuukautta, mutta valmistautuu nyt jo seuraavaan turnaukseen.

Dota 2 -peli on kiehtonut Vainikkaa nuoresta asti nimenomaan kilpailumielessä. Ison ja kompleksisen pelin aloittaminen on vaikeaa, mutta siitä oppii runsaista yksityiskohdista lähtien koko ajan uutta.

Ennen turnausta joukkue harjoittelee tiiviisti pitkiä päiviä. Pelaamisen lisäksi tarvitaan juttelua ja analysointia, pelin käsittelyä.

– Meitä on viisi kaveria ja pelissä tarvitaan erilaisia kykyjä. Kokemus on äärimmäisen tärkeää ja joukkueissa on siksi kolmekymppisiäkin pelaajia.

Tärkeää on myös ottaa vastaan palautetta – myös silloin kun peli hävitään.

– Tiimikavereita pitää arvostaa ja kuunnella, Vainikka tähdentää.

E-urheilun mestarin pyysi Kuninkaantien lukioon opettaja Juha Tolonen, itsekin entinen e-urheilija. Hänen pelinsä oli Counter Strike.

– Kymmenen vuotta sitten palkintopotit olivat paljon pienempiä ja päätin suuntautua opiskelemaan, hän naurahtaa.

Kuninkaantiellä on aloitettu tiettävästi ensimmäisenä espoolaisena lukiona peli- ja elektroniikkaohjelmoinnin kurssit. Tolonen vetää niitä ja myös koulun e-urheilujoukkuetta, johon kuuluu noin 50 opiskelijaa.

Tolonen ei usko, että raha on syy pelaamisen aloittamiseen.

– Pelaaminen lähtee omasta mielenkiinnosta eikä sitä nuorena välttämättä edes ajattele ammattina.

Strategiapeli

Dota 2 -tietokonepelissä kaksi viiden hengen joukkuetta pelaa toisiaan vastaan. Joukkue pyrkii tuhoamaan vastustajan tukikohdan ja puolustaa omaa tukikohtaansa.

Pelaaja ohjaa omaa hahmoaan. Pelissä on valittavana noin sata erilaista hahmoa.

Peli kestää puolesta tunnista tuntiin.

Vuosittainen turnaus on The International ja sen voittaja on pelin maailmanmestari. Tänä vuonna turnaus pelattiin Kanadan Vancouverissa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut