Vegaaniruoka tulossa Espoon kouluihin, myös kasvisruoka muuttuu vegaanisemmaksi

RUOKA Budjetista pitäisi enää löytää 4 000 euroa ruokajuomaan.

Espoo alkaa tarjota vegaanista ruokaa perusopetuksessa ja lukioissa alkuvuoden aikana 2019. Vegaanisen ruokajuoman tuomista lisäkuluista päätetään tosin vasta talousarvioneuvottelujen yhteydessä.

Vegaanisen ruoan tarjoaminen nostaa kouluruokakustannuksia vegaanisen ruokajuoman osalta. Ruokajuoman on arvioitu maksavan vuosittain noin 4 000 euroa.

Espoon ruokapalvelujohtaja Minna Ahola kertoo, että ateriapalvelujen toimittajat ovat ilmoittaneet, että he pystyvät käynnistämään vegaaniruoan tarjoamisen 1–3 kuukaudessa. Kouluissa ja lukioissa on tällä hetkellä viisi eri ateriapalvelujen toimittajaa.

– Jos pääsemme ohjeistamaan joulukuun alussa, niin maaliskuun alkuun mennessä asian tulisi olla kaikilla toiminnassa, Ahola laskee.

Vegaaniruokaa saisi tekemällä erityisruokavalioilmoituksen.

Espoossa on arvioitu, että vegaaniruokaa haluaisi 100 perusopetuksen ja lukion oppilasta.

Espoo aikoo muuttaa kouluissa tarjottavaa kasvisruokaa aiempaa vegaanisempaan suuntaan. Jatkossa osa kasvisruoasta tehtäisiin siis mahdollisuuksien mukaan ilman maitotuotteita ja munia, jolloin se sopisi myös vegaanista ruokavaliota noudattaville. Kasvisruokien suunnittelun periaate säilyisi kuitenkin edelleen lakto-ovovegetaarisena eli maitotuotteita ja munia sisältävänä.

– Jos vaikkapa maanantaina kasvisruokana on tarjottu myös vegaaneille sopivaa ruokaa, ylijäänyt ruoka saatettaisiin jäädyttää ja tarjoilla samaa ruokaa vegaaneille vaikkapa perjantaina, Ahola sanoo.

Valtuustoaloitteessa ehdotettiin vegaanisen kouluruoan tarjoamista niin sanotun Helsingin mallin mukaan. Lisäkustannuksia vegaaniruoan tarjoamisesta ei olisi juuri tullut, jos ruokajuomana olisi tarjottu Helsingin tapaan vain vettä. Valtuusto palautti aloitteen valmisteluun, sillä ruokajuomattoman vegaaniruoan tarjoamisen ei katsota täyttävän täysipainoisen aterian vaatimuksia.

Vegaanisen ruokajuoman tarjoaminen maksaa päivittäin noin 20 senttiä oppilasta kohden.

– Käymme vielä ravitsemusterapeutin kanssa läpi, mikä vegaaninen juoma olisi proteiinitasoltaan maitoa vastaava, Ahola kertoo.

Espoo alkoi tarjota kaikissa alakouluissa kasvisruokaa toisena vaihtoehtona huhtikuussa. Yläkouluissa ja lukioissa päivittäinen kasvisruokavaihtoehto on ollut jo usean vuoden ajan. Pelkkää kasvisruokavaliota noudattavat täyttävät erityisruokavalioilmoituksen. Aholan mukaan kasvisruokaa syö päivittäin vajaa neljä prosenttia koululaisista.

Erityisruokavalioilmoituksen esimerkiksi terveydentilan tai uskonnon perusteella on tehnyt noin 14 prosenttia koululaisista.

Vegaaninen kouluruoka

Valtuustoaloitteen vegaanisen kouluruoan tarjoamisesta teki Henna Partanen (vihr.) ja 26 muuta valtuutettua elokuussa 2017.

Espoon nuorisovaltuusto oli ehdottanut vegaanisen ruoan tarjoamista jo 2015.

Aloitteessa kerrotaan, että esimerkiksi Helsinki, Tampere, Sipoo, Kouvola ja Ylöjärvi tarjoavat vegaanilapsille ja -nuorille heidän vakaumuksensa mukaista ruokaa.

Espoolaiset vegaanilapset ovat tähän saakka syöneet koulussa kasvisruokaa silloin, kun siinä ei ole käytetty maitotuotteita eikä munaa, syöneet omia eväitä tai jättäneet kokonaan syömättä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut