Espoo haluaa olla hiilineutraali 12 vuoden kuluttua – avuksi biolämpölaitos ja sähköbussit, tiemaksujakin väläytetään

YMPÄRISTÖ Ilmanlaatua kohennetaan uudella biolämpölaitoksella ja lisäämällä sähköbusseja liikenteeseen.

Espoon pitäisi olla hiilineutraali jo kahdentoista vuoden kuluttua eli vuoteen 2030 mennessä, jos kaupungin asettamat kunnianhimoiset tavoitteet täyttyvät.

Kestävä Espoo -ohjelma listaa joukon muitakin hyödyllisiä tavoitteita kuten uudet ja puhtaat teknologiset ratkaisut, espoolaisten entistä sujuvampi ja monipuolisempi liikkuminen sekä lähiluonnon virkistyskäytön vahvistaminen.

– Teemme paljon yhteistyötä yritysten ja eri kumppanien kanssa, sanoo Espoon kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala

Päästöjen vähentämisessä tärkein yritys on energiayhtiö Fortum, joka korvaa parin vuoden kuluessa kaukolämmön tuotannossaan Suomenojan toisen hiililämpökattilan Kivenlahteen rakennettavalla biolämpölaitoksella. Se lisää uusiutuvan energian käyttöä ja kutistaa merkittävästi fossiilisista polttoaineista syntyviä hiilidioksidipäästöjä.

Kylminä talvikuukausina kaukolämmön kulutuspiikkejä ja samalla päästöjä voidaan tasata myös alentamalla hieman asuntojen lämmitystä pariksi tunniksi ja hyödyntämällä rakennuksiin varautunutta energiaa. Tämä on käytössä Espoon Asuntojen asunnoissa, jotka kuluttavat kaukolämmöstä noin seitsemän prosenttia.

Liikenteessä päästöjen vähentäminen näkyy sähköbussien sekä biodieseliä ja biokaasua käyttävien ajoneuvojen määrän lisääntymisenä.

Tällä haavaa Espoossa kulkee kaksi sähköbussia ja Helsingissä kymmenen.

– Leppävaarassa liityntäliikenteen kilpailutuksessa jo edellytetään, että osa busseista on sähköbusseja. Se voi avata edellytyksiä sähköbussien käytölle laajemminkin, Laitala toteaa.

Hiilineutraaliutta edistetään myös jakamalla asukkaille tietoa oman hiilijalanjäljen pienentämisestä. Päiväkodeissakin ja kouluissa asia pidetään esillä, oppilaat voivat perehtyä aiheeseen esimerkiksi elämyspelin kautta.

– Kouluissa järjestetään myös kampanjoita hävikkiruoan pienentämiseksi. Eri toimenpiteitä on paljon, sanoo Laitala.

Tiemaksut ovat liikenteen päästöjen vähentämisessä edelleen varteenotettava vaihtoehto, sanoo Kestävä Espoo -ohjausryhmän puheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr.).

Hertell on myös varapuheenjohtaja Helsingin seudun liikenteen HSL:n hallituksessa, jossa keskustellaan tiemaksuista Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelman yhteydessä.

– Yksityisautoilu Espoosta Helsingin keskustaan ei ainakaan helpotu, hän sanoo viitaten liikennevaloetuuksien muuttumiseen Ruoholahdessa Jätkäsaaren liikenteen takia.

Mielikuva Espoosta yksityisautoilun unelmakaupunkina on Hertellin mielestä jo vanhentunut. Länsimetro on vähentänyt jonkin verran liikennettä Länsiväylällä ja Espoo panostaa sähköbusseihin ja pyöräilyyn entistä enemmän.

Kestävä Espoo

Espoo aikoo pysyä Euroopan kestävimpänä kaupunkina ja liittyy myös YK:n edelläkävijäkaupunkien verkostoon.

Kestävyyshanketta Espoo vie eteenpäin muun muassa Aalto-yliopiston, Nokian, Fortumin, HSL:n, Nesteen ja VTT:n kanssa.

Ilmastoon vaikuttavista Espoon päästöistä lähes puolet tulee lämmöntuotannosta.

Fortum rakentaa Kivenlahteen yli 40 miljoonaa euroa maksavan biolämpölaitoksen, jossa käytetään puhtaita puuperäisiä polttoaineita. Se vähentää kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä 14 prosenttia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut