Pääkaupunkiseudulla ennakkoäänestys vilkkaampaa kuin edellisissä seurakuntavaaleissa – Tampereella, Jyväskylässä ja Joensuussa ei ylletty viime vaalien tasolle

Äänestämään pääsevät kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Kuvituskuva. Juha Perämäki

Anne Koski

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi eilen tiistaina. Muun muassa pääkaupunkiseudulla äänestettiin selvästi vilkkaammin kuin neljä vuotta sitten edellisissä seurakuntavaaleissa.

Helsingissä annettiin 3 460 ennakkoääntä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 2 760.

Myös  Espoossa, Vantaalla ja Oulussa ensimmäisen päivän ennakkoäänet ylittivät neljän vuoden takaiset luvut. Espoossa äänesti 2 028 henkilöä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 1 932. Vantaalla äänestäjiä oli ensimmäisenä päivänä 1 107 henkilöä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 866. Oulussa ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänensä antoi 1 571 äänioikeutettua. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli Oulussa 1 480.

Myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä äänestettiin hiukan innokkaammin kuin edellisvaaleissa. Tiistaina äänesti 1 919 henkilöä, vuonna 2014 ensimmäisenä päivänä annettiin 1 906 ennakkoääntä.

– On kiinnostavaa, että nyt viime kertaa aktiivisemmin ennakkoäänestäneissä Oulussa ja Turussa myös alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä on kasvanut viime kerrasta, pohtii vaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira

Tampereella, Kuopiossa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Joensuussa äänestysaktiivisuus ei yltänyt neljän vuoden takaiselle tasolle vaalien ensimmäisenä päivänä.

Tampereella ääniä annettiin 1 789 kappaletta, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 1 952.

Kuopiossa äänioikeuttaan käytti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä 776 henkilöä. Vuonna 2014 vastaava luku oli 850.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa annettiin 589 ennakkoääntä. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli 661.

Jyväskylässä annettiin eilen 1 505 ennakkoääntä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 1 799.

Joensuussa äänesti tiistaina 486 henkilöä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 491.

Äänestyspaikalla ei väliä

Ennakkoon voi äänestää ympäri Suomea kotiseurakunnasta riippumatta.

Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 2 100 ympäri Suomea.

Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaiden äänestysnumerot löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta Sopivan ehdokkaan löytämisessä auttaa vaalikone.

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

Ennakkoäänestys päättyy lauantaina 10.11. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut