Verotiedoissa on pääministeri Sipilän kohdalla pyöreä 0 – tästä se johtuu

VEROT Verottajan tiedot eivät anna todellista kuvaa Suomen rikkaista. Se paljastuu myös eduskunnan tulokärjen tuloja vertailemalla, kun miljonääri-pääministerin pääomatulot ovat 0 euroa.

Pääministeri Juha Sipilä. Arkisto/Juha Perämäki

Mikko Välimaa

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti on verottajan tietojen mukaan edelleen selvästi suurituloisin kansanedustaja. Torstaina julkaistut verotiedot paljastavat, että kansanedustajillakin on isoja tuloeroja, eikä työläs ministerin pesti takaa nousua eduskunnan tulokärkeen.

Arkadianmäen tulokuningas Eero Lehti ansaitsi viime vuonna ansiotuloja 306 000 euroa ja pääomatuloa liki 1,6 miljoonaa euroa.

Toiseksi eduskunnan ansiolistalla nousi keskustalainen ministeri Anne Berner, joka sai ansiotuloa reilut 200 000 euroa ja pääomatuloja vajaat 433 000 euroa.

Silmiinpistävää kansanedustajien tulovertailussa on, eduskunnassakin tulokärkeen noustaan pääomatuloilla, jotka tulevat varsinaisen päätyön ulkopuolelta.

Viime vuonna eniten pääomatuloja saivat eduskunnassa Eero Lehti ja Anne Berner. Kovat pääomatulot keräsi myös lääkäritaustainen keskustaedustaja Pekka Puska, joka sai 187 000 euroa ansiotuloa ja liki 208 000 euroa pääomatuloja.

Hyvin pyyhki myös kokoomuksesta eronneella Liike Nytin liikemies-kansanedustaja Harry Harkimolla, joka ansaitsi 164 000 euron ansiotulot ja 83 000 euron pääomatulot.

Muhkeita pääomatulopotteja keräsivät myös keskustan Juhani Reijonen (183 000 euroa pääomatuloa) sekä kokoomuksen Arto Satonen (94 000 euroa, Markku Eestilä (90 000 euroa) ja Lenita Toivakka (79 000 euroa).

Pääomatulorikkaat edustajat jättivät taakseen suuren osan ministereistä.

Perussuomalaiset hylännyt sinisten ulkoministeri Timo Soini keräsi 164 000 euron tulot, jotka koostuivat kokonaan ansiotulosta.

Keskustan kuntaministeri Anu Vehviläinen sai ansiotuloja 160 000 euroa ja keskustan pääministeri Juha Sipilä 159 000 euroa. Kokoomuksen sisäministeri Petteri Orpo on ministereiden tulolistalla viides 159 000 euron ansiotuloillaan.

Sipilän verotiedoissa pääomatuloiksi on merkitty nolla, mutta tämä ei tarkoita, etteikö pääomatuloja olisi viime vuonna kertynyt. Yrittäjänä miljoonaomaisuuden luonut Sipilä on järjestellyt omistuksensa piiloon niin sanotun vakuutuskuoren sisään.

Vakuutuskuorien sisällä sijoitustoimintaa voidaan harjoittaa, mutta salaisuusverhon suojissa ja verojen maksua lykäten. Esimerkiksi kaikki osingot sekä myyntivoitot ovat verovapaita. Veroja maksetaan vasta, kun rahaa otetaan kuoresta ulos.

Lue lisää Sipilän omistusjärjestelyistä täältä

Kansanedustajien ja ministereiden tuloja tarkastellessa pitää myös muistaa, että verottajan tiedoissa eivät näy verottomat kulukorvaukset.

Kansanedustajan verovapaa etu on korkeimmillaan 1800 euron kuukaudessa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Yllätys Suomen kovatuloisten kärjessä: Startup-yrittäjä Alexander Hanhikoski tienasi liki 25 miljoonaa – onnistui bitcoin-sijoituksissa
    1.11.2018 10:16
  2. Ennätysmäärä verotietoja saatavilla – Näin käytät verokonettamme
    31.10.2018 18:35
  3. Uudellamaalla eniten ansainneet ovat kaikki miehiä – tässä kymmenen kärki
    1.11.2018 8:24

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut