Kutsukyyti palaa Espooseen, kaupunkipotkulaudat kaduille ensi kesänä

Pääkaupunkiseudulle kaavaillaan ensi kesäksi yhteensä 50 pistettä, joista voi ottaa käyttöönsä potkulaudan. Tarkat paikat eivät ole vielä tiedossa.

Osa potkulaudoista on sähkökäyttöisiä. Potkulautojen yhteiskäyttö toimisi samaan tapaan kuin suosittujen kaupunkipyörien.

Helsingin seudun liikenne (HSL) tuo potkulaudat kaduille yhdessä Samocat Sharing Oy:n kanssa, joka on toinen HSL:n Idealab-kilpailun voittajista.

Potkulaudat ovat näppärä lisä lyhyille, alle kahden kilometrin matkoille.

– Kevyet ja helppokäyttöiset potkulaudat täydentävät loistavasti alueen joukkoliikennettä ja suuren suosion saavuttanutta kaupunkipyöräpalvelua, arvioi tuomariston jäsen Tiina Kähö Smart & Clean –säätiöstä.

– Kokoontaittuvan laudan voi myös helposti ottaa mukaan vaikka metroon tai bussiin, Kähö sanoo.

Maailmalla potkulautoja on testattu, ja Espoossakin on ollut pieni kokeilu.

– Nyt tarkoituksena on selvittää, toimisiko tämä koko HSL-alueella. Ehkä tämä inspiroi ihmisiä potkaisemaan itsensä tukka hulmuten kesäiltaan – ja jättämään auton useammin kotiin, HSL:n osastonjohtaja Mari Flink toivoo.

Palvelua käytetään ainakin pilottivaiheessa omalla erillisellä sovelluksellaan.

Idealab-kilpailun toinen voittaja on kutsukyytipalvelua tarjoava ViaVan Technologies B.V. joka lanseeraa uudenlaisen kutsuttavan kyydinjakopalvelun Espoossa. Pilotin työnimi on Espoo on Demand.

Matkustaja tilaa kyydin mobiilisovelluksella määrättyyn paikkaan etukäteen tai juuri kun tarve iskee. Ajoneuvo noutaa matkustajan lähistöllä olevalta virtuaaliselta bussipysäkiltä.

Taustajärjestelmä yhdistelee matkustajat ja reitit siten, että matkustaja pääsee mahdollisimman nopeasti määränpäätään lähinnä olevalla virtuaalipysäkille.

Kokeilu aloitetaan kahdeksalla ajoneuvolla, ja kyyti maksaisi alustavien kaavailujen mukaan viisi euroa.

Idealab-kilpailussa oli jaossa miljoona euroa kehitysrahaa uusiin liikkumisen kokeiluihin. HSL aloittaa neuvottelut pilottien toteutuksesta voittajien kanssa heti.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut