Mitta täyttyi Leppävaaran lukiossa – "Sisäilmaongelmia laastaroitu 6–8 vuotta ja aina menee kosmeettisemmaksi"

KOULUT Sisäilmaongelmia ”laastaroitu” Leppävaaran lukiossa vuosia.

Leppävaaran lukiossa on kärsitty sisäilmaongelmista vuosia. Johanna Halava

Katja Riihola

Leppävaaran lukion tilat ovat sopimattomia koulunpitoon, sillä sisäilmaongelmat ja tilanpuute estävät opetussuunnitelman toteuttamisen. 15 opettajaa oireilee toistuvasti ja opettajat puhuvat jo mahdollisesta ulosmarssista.

Leppävaaran lukion johtokunta lähetti tällaista viestiä viime viikolla Espoon virkamiehille ja poliitikoille.

– Olin läsnä henkilökunnan kokouksessa, jossa oli mukana myös työsuojeluasiamies. Sisäilmaongelmat jatkuvat korjauksista huolimatta ja opettajat ovat huolissaan omasta ja oppilaiden puolesta. Se oli hyvin ikävää kuultavaa, taustoittaa lukion johtokunnan puheenjohtaja Juhani Kurronen

Tietotielle löytyy rahaa, mutta me olemme pienissä ja sairaissa tiloissa.”

Lukion rehtorina reilut 11 vuotta toiminut Ismo-Olav Kjäldman kertoo Länsiväylälle olevansa muun henkilökunnan tapaan turhautunut sisäilmaongelmien jatkumiseen ja korjausten riittämättömyyteen.

– Sisäilmaongelmia on laastaroitu 6–8 vuotta ja aina menee kosmeettisemmaksi ja hullummaksi. Oireilu on vain lisääntynyt. Olen todella huolissani, Kjäldman kertoo.

Johtokunnan viestissä todetaan, että vuonna 2017 tehdyn oirekyselyn vastaajista 42 prosenttia kertoi toistuvista päänsäryistä ja 30 prosenttia jatkuvasta nuhasta ja yskästä. Kyselyyn vastasi 93 oppilasta. Viestin mukaan huonointa ilma on kahdeksassa luokkatilassa, opiskelijahuoltotilassa, liikuntasalissa ja hallintotiloissa.

Kjäldmanin mukaan osa tänä syksynä Leppävaarassa aloittaneista lukiolaisista on jo vaihtanut sisäilmaoireiden vuoksi koulua. Yksi opettaja hakeutui samasta syystä muualle töihin.

Kjäldmanin mukaan aluehallintovirasto on tulossa tekemään lukion tiloihin tarkastuksen.

Sisäilmaongelmien lisäksi tilaa on liian vähän. Kjäldmanin mukaan lukio on tehty 250 oppilaalle, mutta oppilaita on nyt noin 380.

– Uuden opetussuunnitelman edellyttämät joustavat menetelmät, pienempiin ryhmiin jakaminen ja itsenäinen opiskelu eivät ole mahdollisia, kun ei ole tiloja, joihin oppilaita jakaa, Kjäldman kertoo.

Espoon kaupunki on parhaillaan etsimässä Leppävaaran lukiolle lisätiloja. Lukion peruskorjausta esitetään investointiohjelmassa vasta vuosille 2027–2030.

Rehtori Kjäldman toivoo, että kaupunki vuokraisi lukiolle Rambollilta vapautumassa olevat tilat Säterinkatu 6:sta. Rehtori pelkää, että lukiolle esitetään kuitenkin vain lisätilaa, koska se on halvempaa. Osa opetuksesta jäisi tällöin entisiin tiloihin.

– Tietotielle löytyy rahaa, mutta täällä Leppävaarassa me 400 olemme pienissä ja sairaissa tiloissa. Tuntuu, ettei mistään löydy meille uusia tiloja, hyvää tahtoa eikä rahaa, Kjäldman sanoo.

Länsiväylä kertoi aiemmin (LV 13.10.), että Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukioiden käyttöön on vuokrattu Otaniemen Tietotieltä valtavat tilat, jotka kasvattavat lukioiden tilavuokran nykyiseen nähden noin kaksi ja puolikertaiseksi.

Kjäldman muistuttaa, että Leppävaara on Espoon suurimpia taajamia asukasmäärältään. Urheilulinjankin kehittäminen vaatisi terveitä tiloja.

Johtokunnankin vetoomuksessa muistutetaan viiden kaupunkikeskuksen tasapuolisesta kehittämisestä.

– Tapiola–Otaniemen kalliiksi tuleva lukio-korkeakoulu -hype ei saa vaarantaa lukioiden tasa-arvoista kohtelua Espoossa, vetoomuksessa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 2. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 3. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 6. Varo vaaraa metsässä: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 7. Talomuseo Glimsissä kuullaan puhetta vihapuheesta
 8. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 9. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 10. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva
 11. Hyvinvointi: Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 12. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 13. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 14. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 15. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kirkkonummella jälleen koronatartunta päiväkodissa – yli 20 henkilöä karanteeniin
 2. Espoon terveyspalvelujen johtaja myöntää IL:lle: Terveysasemien asiakkaiden takaisinsoittoa odottaneita puheluja nollattu
 3. Espoossa 12 uutta koronatartuntaa – testauspisteissä on nyt ruuhkaa
 4. 33 000 koululaista palaa torstaina koulunpenkille – Espoossa varaudutaan vuorottelemaan lähiopetusta
 5. Lääkäri epäili, että tänään 100-vuotiaan espoolaisen Eila Stigin papereissa on väärä syntymäaika – "Näillä jaloilla ei käveltäisi, jos en tekisi niillä jumppaa"
 6. 83-vuotias kampaajamestari Rauni Lavinkoski on laittanut espoolaisten hiuksia jo 60 vuotta – ”Teen tätä työtä niin kauan kuin käteni toimivat”
 7. Espoon saaristoveneet kulkevat loppukesän enää vain viikonloppuisin
 8. Valitus tuo Espoon kaupungintalon purkuun kuukausien aikalisän – "Tämä on jonkinnäköinen oikeusjärjestelmän sallima talonvaltaus"
 9. Korona varjostaa koulun alkua nupurilaisperheessä – "Lähtökohtaisesti lapset menevät, mutta lopullinen päätös tehdään ensi viikolla"
 10. Kirkkonummen ekoälykylään suunnitellaan kuuden hehtaarin aurinkopuistoa – tavoitteena tuottaa energiaa myös myytäväksi
 11. Kerassa ja Kilossa käyttöön sähköpotkulautoja – pilottihankkeessa yritetään parantaa lautojen pysäköintiä
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Kirkkonummella todettu koronatartunta päiväkodissa – lähikontaktit asetettu karanteeniin
 14. Vesiskoottereiden meteli häiritsee Suinonsalmessa –"Aina löytyy joku, joka haluaa leikkiä"
 15. Espoossa tulee tällä kerralla hakuun 78 omakotitonttia – viime vuonna saajat arvottiin lähes tuhannen hakijan joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.