Mitta täyttyi Leppävaaran lukiossa – "Sisäilmaongelmia laastaroitu 6–8 vuotta ja aina menee kosmeettisemmaksi"

KOULUT Sisäilmaongelmia ”laastaroitu” Leppävaaran lukiossa vuosia.

Leppävaaran lukion tilat ovat sopimattomia koulunpitoon, sillä sisäilmaongelmat ja tilanpuute estävät opetussuunnitelman toteuttamisen. 15 opettajaa oireilee toistuvasti ja opettajat puhuvat jo mahdollisesta ulosmarssista.

Leppävaaran lukion johtokunta lähetti tällaista viestiä viime viikolla Espoon virkamiehille ja poliitikoille.

– Olin läsnä henkilökunnan kokouksessa, jossa oli mukana myös työsuojeluasiamies. Sisäilmaongelmat jatkuvat korjauksista huolimatta ja opettajat ovat huolissaan omasta ja oppilaiden puolesta. Se oli hyvin ikävää kuultavaa, taustoittaa lukion johtokunnan puheenjohtaja Juhani Kurronen

Tietotielle löytyy rahaa, mutta me olemme pienissä ja sairaissa tiloissa.”

Lukion rehtorina reilut 11 vuotta toiminut Ismo-Olav Kjäldman kertoo Länsiväylälle olevansa muun henkilökunnan tapaan turhautunut sisäilmaongelmien jatkumiseen ja korjausten riittämättömyyteen.

– Sisäilmaongelmia on laastaroitu 6–8 vuotta ja aina menee kosmeettisemmaksi ja hullummaksi. Oireilu on vain lisääntynyt. Olen todella huolissani, Kjäldman kertoo.

Johtokunnan viestissä todetaan, että vuonna 2017 tehdyn oirekyselyn vastaajista 42 prosenttia kertoi toistuvista päänsäryistä ja 30 prosenttia jatkuvasta nuhasta ja yskästä. Kyselyyn vastasi 93 oppilasta. Viestin mukaan huonointa ilma on kahdeksassa luokkatilassa, opiskelijahuoltotilassa, liikuntasalissa ja hallintotiloissa.

Kjäldmanin mukaan osa tänä syksynä Leppävaarassa aloittaneista lukiolaisista on jo vaihtanut sisäilmaoireiden vuoksi koulua. Yksi opettaja hakeutui samasta syystä muualle töihin.

Kjäldmanin mukaan aluehallintovirasto on tulossa tekemään lukion tiloihin tarkastuksen.

Sisäilmaongelmien lisäksi tilaa on liian vähän. Kjäldmanin mukaan lukio on tehty 250 oppilaalle, mutta oppilaita on nyt noin 380.

– Uuden opetussuunnitelman edellyttämät joustavat menetelmät, pienempiin ryhmiin jakaminen ja itsenäinen opiskelu eivät ole mahdollisia, kun ei ole tiloja, joihin oppilaita jakaa, Kjäldman kertoo.

Espoon kaupunki on parhaillaan etsimässä Leppävaaran lukiolle lisätiloja. Lukion peruskorjausta esitetään investointiohjelmassa vasta vuosille 2027–2030.

Rehtori Kjäldman toivoo, että kaupunki vuokraisi lukiolle Rambollilta vapautumassa olevat tilat Säterinkatu 6:sta. Rehtori pelkää, että lukiolle esitetään kuitenkin vain lisätilaa, koska se on halvempaa. Osa opetuksesta jäisi tällöin entisiin tiloihin.

– Tietotielle löytyy rahaa, mutta täällä Leppävaarassa me 400 olemme pienissä ja sairaissa tiloissa. Tuntuu, ettei mistään löydy meille uusia tiloja, hyvää tahtoa eikä rahaa, Kjäldman sanoo.

Länsiväylä kertoi aiemmin (LV 13.10.), että Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukioiden käyttöön on vuokrattu Otaniemen Tietotieltä valtavat tilat, jotka kasvattavat lukioiden tilavuokran nykyiseen nähden noin kaksi ja puolikertaiseksi.

Kjäldman muistuttaa, että Leppävaara on Espoon suurimpia taajamia asukasmäärältään. Urheilulinjankin kehittäminen vaatisi terveitä tiloja.

Johtokunnankin vetoomuksessa muistutetaan viiden kaupunkikeskuksen tasapuolisesta kehittämisestä.

– Tapiola–Otaniemen kalliiksi tuleva lukio-korkeakoulu -hype ei saa vaarantaa lukioiden tasa-arvoista kohtelua Espoossa, vetoomuksessa sanotaan.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut