Fortum rakentaa uuden biolämpölaitoksen Espooseen – korvaa vanhan hiililämpökattilan

Fortum rakentaa Kivenlahteen biolämpölaitoksen korvaamaan Suomenojan vanhan hiililämpökattilan. Fortum tiedotti asiasta eilen tiistaina.

Fortum korvaa uudella laitoksella osan hiilipohjaisesta lämmöntuotannostaan. Laitoksen rakentaminen on merkittävä askel kohti Espoon hiilineutraalia kaukolämmön tuotantoa, sillä laitos mahdollistaa vanhan hiililämpökattilan poistamisen käytöstä Suomenojalla.

Uuden laitoksen avulla Espoon kaukolämpöverkossa käytettävien uusiutuvien energiamuotojen osuus kasvaa noin 60 prosentilla ja fossiilisten polttoaineiden polttamisessa syntyvät hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 90 000 tonnia vuodessa, mikä on noin 14 prosenttia Espoon kaukolämpötuotannon nykyisistä hiilidioksidipäästöistä. Biolämpölaitoksessa tullaan käyttämään puhtaita puuperäisiä polttoaineita.

– Tavoitteenamme on tuottaa kaukolämpöä tulevaisuudessa ilman polttoaineiden polttamista. Jo nyt hyödynnämme hukkalämpöä ja hajautettuja lämmöntuotantotapoja avoimessa kaukolämpöverkossamme. Tarjoamme myös ratkaisuja energiatehokkuuteen ja rakennamme älykästä energiajärjestelmää, jossa energian tuottajat ja tarvitsijat ovat toisiinsa yhteydessä digitaalisesti. Näiden ratkaisujen kehitys ja laajentaminen vievät kuitenkin vielä aikaa, ja sillä välin uusi biolämpölaitos turvaa espoolaisille luotettavan ja entistä ekologisemman lämmönsaannin, kertoo Fortumin kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Mikael Lemström

Espoossa kaukolämmöstä huolehtiva Fortum ja Espoon kaupunki ovat tehneet yhteisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jossa osapuolet sitoutuvat yhdessä kehittämään Espoon kaukolämmöstä hiilineutraalin 2020-luvun loppuun mennessä.

Uuden laitoksen rakennustyöt käynnistyvät tämän vuoden marraskuussa, ja lämmöntuotanto on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2020. Nyt rakennettava laitos on polttoteholtaan 49 MW ja sen hyötysuhdetta kyetään parantamaan merkittävästi tehokkaalla savukaasulauhduttimella tuottaen lämpötehoksi parhaimmillaan jopa 58 MW. Laitoksen suunniteltu lämmöntuotanto on 350–380 GWh, mikä vastaa yli 21 000 omakotitalon vuotuista lämmönkulutusta.

Uusi lämpölaitos sijoittuu Kivenlahden nykyiselle laitosalueelle, jossa tuotetaan kaukolämpöä jo nyt kahdella puupellettikattilalla. Investoinnin arvo on yli 40 miljoonaa euroa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut