Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Westendin kohukaava uuteen valmisteluun –  Lautakunta: Uimarannan viereen saa rakentaa vähemmän ja matalampaa

Westendin uimarannan viereen Espoossa voi rakentaa enintään 5-kerroksisen asunkerrostalon, linjasi kaupunkisuunnittelulautakunta tiistaina.

Lautakunta päätyi äänin 8–5 palauttamaan uuteen valmisteluun Westendinportin asemakaavaehdotuksen, joka olisi mahdollistanut 8-kerroksinen, noin 200 metriä pitkän lasiseinämällä kahteen osaan jaetun asuinkerrostalon rakentamisen Westendin yleisen uimarannan viereen, omakotialueen, ja Länsiväylän väliin. Rakennusoikeutta olisi ollut 15 000 kerrosneliötä. Lautakunta edellytti päätöksessään, että myös tontin rakennusoikeutta vähennetään.

– Lautakunnan mielestä esitetyn kaltainen massiivinen kerrostalo häiritsisi liikaa viereisen uimarannan käyttäjiä, palautusta kannattanut lautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.) huomauttaa.

– Uimarannan käyttäjät kokisivat olevansa puolialastomana näyttämöllä, jos viereen rakennettaisiin suunnitellun kaltainen asuinkerrostalo, Särkijärvi lisää.

Lautakunta edellyttää myös tutkimaan, voisiko suunniteltua matalamman kerrostalon sijoittaa lähemmäs Länsiväylää.

– Silloin se häiritsisi vähemmän uimarannan käyttöä, Särkijärvi muistuttaa.

Kiistellyn tontin omistaa kiinteistö- ja sijoitusyhtiö Ultivista Oy, joka olisi aluksi suunnitteli tontille 18-kerroksisen hotellin rakentamista. Valtuusto hyväksyi hotellirakentamisen alueelle mahdollistavan asemakaavan 2011. Ympäristön omakotiasukkaiden vastustama kaava kävi läpi kaikki valitusasteet, mutta sai lopulta lainvoiman 2013. Korkein hallinto-oikeus löi pisteen valitusruletille syyskuussa 2013.

Ultivista luopui kuitenkin hotellihankkeesta ja ryhtyi suunnittelemaan alueelle ensin 18-kerroksista asuinkerrostaloa ja viime vaiheessa nyt lautakunnan tyrmäämää 8-kerroksista pitkulaista kerrostaloa.

– Tontin käytön tulevaisuus on nyt sen omistajan käsissä. Ovatko he valmiita tyytymään nyt lautakunnan vaatimaan vähäisempään rakentamiseen alueella, Särkijärvi muistuttaa.

Vahvistettu asemakaava mahdollistaa tontille edelleen hotellitornin rakentamisen.

Viereisen Westendin omakotialueen asukkaat ovat vastustaneet tiukasti tontille suunniteltuja rakennuksia. Myös nyt lautakunnan tyrmäämää kerrostaloa pidettiin omakotialueen viereen sopimattomana. Nähtävilläoloaikana kaavasta jätettiin kaikkiaan 31 muistutusta, joista suurimmassa osassa vastustettiin tontille suunniteltua kerrostaloa.

Kiivaimmin tontin tehorakentamista on vastustanut Heini Wathén, joka omistaa lapsineen talon muutaman sadan metrin päässä tontista.

Länsiväylän (LV 17.10.) Areena-palstalla Wathén totesi muun muassa, että "kerrostalosuunnitelma edustaa taantumuksellista kaupunkisuunnittelua, joka toteutuessaan tuhoaisi niin Espoon merellisen kaupunkikuvan kuin asuinympäristön."

Kiinteistö- ja sijoitusyhtiö Ultivistan omistajia ovat muun muassa Laakkosten autosukuun kuuluva Mikko Laakkonen sekä ex-jääkiekkoilija Teemu Selänne.