Touko Aalto luopuu vihreiden puheenjohtajuudesta – "Masennus eteni ja vei työkykyni"

Mikko Välimaa

Vihreät kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että Touko Aalto luopuu puolueen puheenjohtajuudesta.

Aalto kommentoi asiaa Facebookissa. Hän kertoi, että vaikean päätöksen taustalla on vuosi sitten todettu masennus.

–Olen pitkän ja huolellisen pohdinnan jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että väistyn vihreiden puheenjohtajan paikalta.Tarvitsen lisää aikaa toipumiseeni. Vihreät puolestaan tarvitsee puheenjohtajan, joka voi johtaa puolueen kohti vaaleja tässä ja nyt.

–En pysty terveystilanteeni vuoksi palvelemaan joukkuettani. Sairastuin masennukseen vuosi sitten. Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni. Lääkärin määräämä sairausloma kestää vuoden loppuun, Aalto kirjoittaa.

Aallon ura puheenjohtajana on ollut täynnä vaikeuksia. Hänet valittiin tehtävään kesällä 2017, kun vihreitä pitkään johtanut Ville Niinistö siirtyi sivuun puolueen sääntöjen takia.

Odotukset olivat tuolloin korkealla, sillävain paria kuukautta aiemmin Aalto oli ollut ääniharava kuntavaaleissa Jyväskylässä.

Innokkaimmat veikkasivat Aallosta jo pääministeriehdosta tulevissa eduskuntavaaleissa.

Ensimmäinen Aallon iso koetinkivi tuli pari kuukautta johtajavalinnan jälkeen, kun hänen vaimonsa haki avioeroa. Syntyi kohu, jonka päätteeksi Aalto joutui lopulta illmoittamaan, että hänen uusi naisystävänsä oli puolueen silloinen nuorisojärjestön työntekijä. Tietotuli yllätyksenä lähimmillekin tukijoille.

Painetta Aaltoa kohtaan tuonutvihreiden laskeva kannatus. Gallup-luisu on jatkunut viime syksystä lähtien.

Kriittisissä arvioissa on nähty, etteiAallolla ollut vihreissä riittävän tiivistä läheistä tukijoukkoa.Henkilökohtaiseen elämään liittyvä kohusyntyimyös Aallon juhlittua ruotsalaiselle homoklubilla.

Vihreiden imago on tuoreen Yleisradion tutkimuksen mukaan romahtanut lyhyessä ajassa.

Vielä keväällä 2018 puolueella oli paras imago eduskuntapuolueista. Tuoreessa mittauksessa sijoitus oli neljäs.

Aallon seuraaja valitaan 3. marraskuuta järjestettävässä ylimääräisessä puoluevaltuuskunnankokouksessa.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että kokouksen osallistujat voivat ehdottaa johtajaehdokkaita, ja kokous tekee valinnan ehdotusten pohjalta.

Johtajapeli alkaa nyt kiivaana, ja näkyvimpiä kandidaatteina julkisuuteen on jo nostettu Aallon sijaisena toimiva puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo

Vaihtoehtoja voivat olla myös Aaltoa niin ikään tuuraava varapuheenjohtajaVeli Liikanen sekä Aallolle puheenjohtajakisan viime vuonna hävinnyt Emma Kari.

Spekulaatioissa on ehdittumainitajo myös entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

Aiheeseen liittyvää

  1. Touko Aallon sairausloma jatkuu – ilmoittaa paluustaan myöhemmin
    13.10.2018 13:16

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut